Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
12 sep 2023 • 2 min
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

Hyrorna ökar med cirka 7 miljoner kronor under 2023 för Stockholms stadsbiblioteks alla lokaler.
Stockholms stadsbibliotek har många, stora och små, lokaler runt om i Stockholm. I år har hyreskostnaderna ökat med ungefär tio procent.
– Vi har ett lokalbestånd med många olika fastighetsägare och hyreshöjningar får stor effekt på vår driftsbudget. När vi har förhandlingar om förändrade villkor brukar vi stå långt från varandra, konstaterar Daniel Forsman i ett mejl till Biblioteksbladet.
Daniel Forsman poängterar också att de arbetar med olika avtalslängder och förhandlingar och om det krävs för att höjningen är oskälig, så tar Stockholms stadsbibliotek det vidare till hyresnämnden. Sedan han själv började som stadsbibliotekarie i Stockholm har de varit i hyresnämnden en gång. Det var våren 2020 och gällde då Hornstulls bibliotek.

Stadsbibliotekets hyreskostnader har ökat med ungefär tio procent under 2023 och det motsvarar knappt sju miljoner kronor. I det beloppet ingår dock även etableringen av bibliotekets logistikcentral i Frihamnen. Om vi räknar bort den är ökningen strax över åtta procent, fem och en halv miljoner kronor.
– När hyreskostnaderna ökar så pass mycket kräver det en större omprioritering inom verksamhetens ram. En allt större andel av vår budget används för att täcka hyreskostnader. Att sänka hyreskostnader genom att säga upp lokaler eller att omlokalisera till andra lokaler är processer som tar lång tid och kräver politiska beslut.
Hur ser det ut inför nästa år?
– Hyrorna antas fortsätta öka i snabbare takt än tidigare. Inför kommande budgetår finns scenarion där vi räknar med samma procentuella ökning som mellan åren 2022 och 2023, alltså runt tio procent.
Daniel Forsman lägger till att det är den ökning man har räknat med i förvaltningens fleråriga prognos. Tio procent motsvarar lite mer än sju miljoner kronor för Stockholms stadsbiblioteks lokalbestånd.
Vad skulle kunna förbättra hyressituationen? Färre fastighetsägare?
– Med nuvarande modell för internhyra tror jag inte att det skulle göra någon större skillnad. Vi har ett femtontal lokaler av 40 som ägs av Fastighetskontoret eller något av de kommunala bostadsbolagen. Den modell som används i dag är relativt låst. Med de privata värdarna upplever jag att det finns andra möjligheter till dialog kring lösningar. Samtidigt kan det hos de privata värdarna finnas helt andra drivkrafter för kostnadsutvecklingen, som att man vill omdisponera lokalerna eller avkastningskrav som gör att man står väldigt långt från varandra.
Daniel Forsman understryker att underhålls- och investeringsfrågorna är, som han uttrycker det, utmanande att hantera. Vem ska ta kostnaden? Hur länge?
– Man får ägna sig mycket åt lokalfrågor om man jobbar med bibliotek. Allt från toaletter till kapitalkostnader och förhandlingar om hyror, säger Daniel Forsman.
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min

Rivstart väntar för Silvia Ernhagen
Intresset för demokrati och samhällsutveckling har lett henne till biblioteksvärlden. Möt Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare.
5 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer