Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 aug 2018 • 2 min
IFLA:s stora bibliotekskonferens WLIC har precis avslutats i Malaysia. IFLA:s val av värdland har inte varit okontroversiellt eftersom homosexualitet är förbjudet i Malaysia. ”Det är viktigt att markera vikten av mänskliga rättigheter”, säger Christer Edeholt, en av deltagarna.
Förra veckan drog årets upplaga av IFLA:s stora bibliotekskonferens WLIC igång. I år har konferensen arrangerats i Kuala Lumpur i Malaysia, ett land där homosexualitet är förbjudet och som ligger på plats 145 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.
Nyligen gjorde polisen en räd mot en gaybar i Kuala Lumpur och en sharia-domstol har dömt två lesbiska kvinnor till spöstraff efter att de haft sex med varandra, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen har diskriminering och våldsbrott mot hbtq-personer ökat sedan den nya regeringen kom till makten i maj.
IFLA:s val av värdland för WLIC har upprört flera. Tidigare i år gick de nordiska ländernas biblioteksföreningar ut med ett gemensamt uttalande till IFLA:s governing board. Där krävde de att IFLA under de årliga kongresserna skulle vara tydlig med vilka värderingar som organisationen står för och att de i framtiden skulle lägga WLIC i länder där alla har möjlighet att delta.
Konferensen samlade över 3 500 deltagare från 120 länder och avslutades under torsdagen. En av de som valde att åka är Christer Edeholt, kontaktperson för Svensk biblioteksförenings hbtq-nätverk och bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek.
Han presenterade Umeå stadsbiblioteks hbtq-arbete i ett tal och deltog i en panel.
– Stämningen på konferensen är god, det är inga större diskussioner om att konferensen är i Malaysia. Själv tycker jag att det är viktigt att markera vikten av mänskliga rättigheter när nu IFLA valt att förlägga konferensen i ett så pass kontroversiellt land, säger Christer Edeholt som fäst en pride-symbol på sin namnskylt som hänger runt halsen.
I ett uttalande i december förra året förklarade IFLA hur de tänker vid val av värdland. De skrev då att de hellre väljer att engagera sig i ett land och få till en konstruktiv och produktiv dialog, än att bojkotta landet. De skrev också att de jobbar för att deltagarna ska kunna ha fria diskussioner utan restriktioner under konferensen.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer