Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 aug 2018 • 2 min
IFLA:s stora bibliotekskonferens WLIC har precis avslutats i Malaysia. IFLA:s val av värdland har inte varit okontroversiellt eftersom homosexualitet är förbjudet i Malaysia. ”Det är viktigt att markera vikten av mänskliga rättigheter”, säger Christer Edeholt, en av deltagarna.
Förra veckan drog årets upplaga av IFLA:s stora bibliotekskonferens WLIC igång. I år har konferensen arrangerats i Kuala Lumpur i Malaysia, ett land där homosexualitet är förbjudet och som ligger på plats 145 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.
Nyligen gjorde polisen en räd mot en gaybar i Kuala Lumpur och en sharia-domstol har dömt två lesbiska kvinnor till spöstraff efter att de haft sex med varandra, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen har diskriminering och våldsbrott mot hbtq-personer ökat sedan den nya regeringen kom till makten i maj.
IFLA:s val av värdland för WLIC har upprört flera. Tidigare i år gick de nordiska ländernas biblioteksföreningar ut med ett gemensamt uttalande till IFLA:s governing board. Där krävde de att IFLA under de årliga kongresserna skulle vara tydlig med vilka värderingar som organisationen står för och att de i framtiden skulle lägga WLIC i länder där alla har möjlighet att delta.
Konferensen samlade över 3 500 deltagare från 120 länder och avslutades under torsdagen. En av de som valde att åka är Christer Edeholt, kontaktperson för Svensk biblioteksförenings hbtq-nätverk och bibliotekarie på Umeå stadsbibliotek.
Han presenterade Umeå stadsbiblioteks hbtq-arbete i ett tal och deltog i en panel.
– Stämningen på konferensen är god, det är inga större diskussioner om att konferensen är i Malaysia. Själv tycker jag att det är viktigt att markera vikten av mänskliga rättigheter när nu IFLA valt att förlägga konferensen i ett så pass kontroversiellt land, säger Christer Edeholt som fäst en pride-symbol på sin namnskylt som hänger runt halsen.
I ett uttalande i december förra året förklarade IFLA hur de tänker vid val av värdland. De skrev då att de hellre väljer att engagera sig i ett land och få till en konstruktiv och produktiv dialog, än att bojkotta landet. De skrev också att de jobbar för att deltagarna ska kunna ha fria diskussioner utan restriktioner under konferensen.
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer