Inkludering och rättvisa teman för årets Marskonferens
26 feb 2024 • 2 min
Det må vara en fantasyförfattare som står bakom tema-rubriken för årets Marskonferens. Men programmet genomsyras av aktuella och högst konkreta ämnen som tillgänglighet och utbud. Deltagare väntas från hela landet.
Marskonferensen i Umeå hålls bland annat på kulturhuset Väven. Christer Edeholt, som är med och planerar, berättar om innehållet.
Tunna röda linjen, det är det genomgående temat för årets Marskonferens i Umeå. Den 20-22 mars samlas biblioteksfolk från hela landet för att diskutera och samtala om delaktighet, utbud, inkludering och rättvisa.
Bakom citatet som formulerar årets Marskonferens står den brittiska fantasyförfattaren Neil Gaiman och det lyder i sin helhet: ”Libraries are the thin red line between civilisation and barbarism”.
– Biblioteken handlar mycket om demokrati- och rättvisefrågor och demokrati är ju civilisation och inte barbarism. Bibliotekens uppdrag är att hålla oss på rätt sida av den tunna röda linjen, säger Christer Edeholt som jobbar med planeringen av konferensen.
Det finns en stor bredd bland årets talare, berättar han vidare. Bland talarna finns exempelvis logopeden Frida Värnlund som ska prata om rätten till kommunikation och filosofen Lena Halldenius som ska prata om politiska och sociala förutsättningar för mänskliga rättigheter.
Arrangörerna av konferensen finns i Umeå och kommer från såväl folkbibliotek som regionbibliotek, lånecentralen, depåbiblioteket samt SLU och universitetsbiblioteket. Ambitionen är att innehållet på konferensen ska vara relevant för alla typer av bibliotek.
– Vi har exempelvis en föreläsning med Frida Gråsjö från Karlstads universitet om metoden Följ en student och vi kommer att få höra om hur universitetsbiblioteken jobbar med tillgänglighet.
Bland talarna finns också Ulrika Lindén, Umeå universitetsbibliotek, Maria Wiklund, SLU-biblioteket, Jens Zingmark och Ulrika Ahlberg från Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. En av föreläsningarna kommer att hållas på engelska, den om rättvis design med feministiska designforskaren Anja Neidhardt-Mokoena.
Fler deltagare är Petter Wallenberg och Inga Tvivel (Jan Ericson) från Bland drakar och dragqueens som både visar och berättar om konstformen dragshow. Och i ett panelsamtal samtalar Surra al-Himidy, Barakat Aldammad, Anna Troberg och Pamela Schultz Nybacka om vithetsnormen i biblioteksvärlden med utgångspunkt i Surra al-Himidys debattinlägg på Biblioteksbladet.
Konferensen inleds på onsdagskvällen med mingel på Bildmuseet och fortsätter sedan på Folkets hus samt på Umeå stadsbibliotek i kulturhuset Väven. Cirka hundra deltagare är redan anmälda Men det finns plats för fler och det går att anmäla sig fram till den 8 mars.
Utöver många intressanta föreläsningar blir det även workshops och inte minst, betonar Christer Edeholt, möten mellan många kunniga människor.
– Det finns mycket tid för nätverkande och för att träffa varandra och ta till vara på varandras kompetens. Alla som kommer som deltagare är också mycket kompetenta och det kan man utnyttja för att skapa relationer. Det är också viktigt och det kommer folk från hela Sverige.
5 kommentarer
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
”Det finns en stor bredd bland årets talare” – Knappast i panelsamtalet med Surra al-Himidy m.fl., eller hur?
Men det finns i alla fall en ”tunn röd linje” som det är vårt uppdrag att hålla oss på rätt sida om.
Einar: Var det där en kommentar riktad till mig? Okej, förklara då gärna exakt vilken ”tunn röd linje” du syftar på som gör att vi okritiskt måste ta till oss teorier om strukturell rasism och ignorera det faktum att det finns andra grupper än icke-vita som också är underrepresenterade och kanske i någon mening diskriminerade inom biblioteksvärlden?
Det var en ironisk kommentar om de synliga och osynliga röda linjer vi har att förhålla oss till i en bransch med särdeles uppblåst självbild. Som Christer Edeholt säger i artikeln anses det tydligen vara vår uppgift att i kampen mellan barbarism och civilisation representera det sistnämnda. Lever man i tron att det pågår en sådan kamp är det lätt hänt att man tycker att åsikter som går utanför dem hos de fyra panelmedlemmarna korsar den röda linjen till ”barbarism”. Det hade ju varit intressant med en röst i panelen som exempelvis hävdade att en vithetsnorm på biblioteken inte var något problem. Lite som att ”civilisation” är en mötesplats för olika idéer som får utmana varandra?
Okej Einar, då får jag helt enkelt skämmas lite över min bristande förmåga att uppfatta ironi.