Årets Liber-konferens är i gång – ”Vill inspireras”
5 jul 2023 • 2 min
Öppen vetenskap och medborgarforskning är några frågor som Mikaela von Horn och Johanna Tagesson ser fram emot att höra mer om. De är två av ett tjugotal svenska deltagare på årets Liber-konferens i Budapest.

Johanna Tagesson och Mikaela von Horn från Lunds universitetsbibliotek besöker Liber-konferensen för första gången.
Mikaela von Horn och Johanna Tagesson, båda bibliotekarier på Lunds universitetsbibliotek, är på Liber-konferensen för första gången.
– Det verkar som att det mest är en konferens för chefer, men vi ville också testa det här, säger Johanna Tagesson.
– Det verkar över lag vara ett intressant program, vi kommer att fördela oss på olika sessioner, säger Mikaela von Horn.
De ser fram emot att höra mer om bland annat öppen vetenskap och medborgarforskning.
– Medborgarforskning är jätteintressant. Det är ett av benen i öppen vetenskap och något som universitetsbiblioteken inte riktigt har formerat sig kring. Jag tror att det är en fråga som kommer att bli stor, säger Johanna Tagesson.
Liber som är en europeisk sammanslutning för forskningsbibliotek håller en årlig konferens, och i år äger den alltså rum i Budapest.

Sara Kjellberg, bibliotekschef på Malmö universitetsbibliotek, och Kristoffer Holmqvist, chef för avdelningen vetenskap och kommunikation på universitetsbiblioteket i Lund, är också på plats i Budapest. De har varit på flera tidigare konferenser och ser fram emot att få inspiration och nya idéer av sina internationella kollegor.
– Vi delar samma utmaningar och jag ser fram emot att vi ska titta på dem, peta på dem och försöka hitta lösningar, säger Kristoffer Holmqvist.
Fakta Liber
- Liber står för Ligue Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries.
- Mer än 420 national- och forskningsbibliotek och andra bibliotek är del av Liber.
- Bland de svenska medlemmarna finns KB biblioteken på Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, SLU, KTH med flera.
- Håller en årlig konferens. Årets konferens i Budapest är den 52:a konferensen som hålls.
– Att inspireras av andra biblioteksverksamheter, träffa människor och prata med dem om hur de jobbar.
En fråga som intresserar henne handlar om hur bibliotek kan arbeta med innovation.
– Det handlar om hur man kan jobba med biblioteket som plats, hur vi kan jobba relationsskapande och om den demokratiska funktionen. Det är jätteviktigt för lärosätesbiblioteken att vi har den rollen också, säger Sara Kjellberg.
Kristoffer Holmqvist ser fram emot att höra mer om frågor om kostnadseffektiv publicering och öppen vetenskap och vill hitta ett sätt bortom de transformativa avtalen som finns i Sverige i dag.

Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer