Brittisk kampanj uppmärksammar biblioteken
7 maj 2021 • 3 min
Inför de lokala och regionala valen i England, Wales och Skottland i veckan uppmanade den brittiska biblioteksföreningen medborgarna att lyfta biblioteken för sina lokala politiker. Det gjordes inom kampanjen #LibraryDividend – bibliotekens utdelning.
De senaste tio åren har varit tuffa för brittiska bibliotek. Många bibliotek har drabbats av nedskärningar när kommunerna måste spara. Enligt lag måste kommunerna tillhandahålla biblioteksservice, men det är ganska otydligt vad som måste ingå och vad som räknas som tillräckligt.
Det är bakgrunden till att biblioteksföreningen Cilip (The Library and Information Association), drog i gång kampanjen när britterna gick till de största valen på nästan 50 år. Det är främst lokala och regionala val och flera val som skulle ha hållits förra året sköts upp. Eftersom det alltså är kommunerna även i Storbritannien som håller i de publika bibliotekens budget har föreningen uppmanat medlemmar och andra att uppvakta sina lokala politiker.
– När kommunerna får minskad budget från regeringen faller ofta yxan över biblioteken, säger Gemma Wood, marknadschef vid Cilip.
– De senaste tio åren har varit väldigt tuffa för offentliga bibliotek i Storbritannien.
Föreningen har gett tips om vad folk kan skriva för att uppmärksamma biblioteken på Twitter, i e-post eller traditionella brev för den som har mer tid. De uppmanas använda hashtagen #LibraryDividend, som betyder ungefär utdelningen av bibliotek.
Libraries are so important to our communities and to the education of all please encourage your councillors to support #LibraryDividend https://t.co/0GJd2dzVAD
— Charlotte Aitken💙 (@twirlywhirly80) April 8, 2021
I Skottland där det har det hållits parlamentsval har kampanjen sett något annorlunda ut.
Kampanjen kallas #LibrariesAreEssential (bibliotek är absolut nödvändiga) och har riktat sig mot blivande parlamentsledamöter för att få dem att förstå värdet av biblioteken.
– Vi ser ofta ett ”blame game”. Kommunerna skyller på att de får för lite pengar av regeringen och regeringen säger att de ger pengar, men att kommunerna inte använder dem på rätt sätt. Ingen vill ta ansvaret, säger Sean McNamara, som håller i den skotska kampanjen.
Men det varit tufft att lyfta biblioteksfrågorna när mycket har handlat om pandemin.
– Fokus i årets val har legat på pandemin och återhämtningen. Och i Skottland är frågan om självständighet stor, säger Sean McNamara.
Gemma Wood är ändå nöjd med den respons de har fått, även om den inte har varit så stor som de hade önskat.
– Men vi har en lista på kandidater som har gett sitt stöd och nu väntar vi på att se om de blir valda.
Valresultaten ska trilla in allteftersom under de närmaste dygnen.
Under Storbritanniens första lockdown förra våren stängde biblioteken. I varierande grad delade de ut böcker utanför biblioteket och på flera håll hölls ändå kontakt med biblioteksbesökarna. Men liksom i Sverige är det många som inte är digitalt uppkopplade och som inte kan ta del av det digitala utbudet. När andra vågen kom på hösten och Storbritannien stängde ner igen tilläts biblioteken hålla öppet i begränsad omfattning för att erbjuda viss tillgång till datorer och internet.
– Biblioteken har spelat en central roll under pandemin, säger Gemma Wood.
Inte bara genom att förmedla information, utan också genom att vara en kontakt för människor som vanligtvis inte går in på exempelvis kommunens hemsida och på så sätt har de spelat en roll för den psykiska hälsan.
– Vi har hört hjärtskärande historier om bibliotekarier som har ringt runt till äldre personer. En del har till och med läst deras favoritböcker högt för dem i telefon, som ett sätt för dem att få lite social kontakt när ingen fick gå ut.
Libraries are one of the few truly free spaces, open to all, and they are a bulwark against fake news and misinformation.
Please support @CILIPinfo #LibraryDividend campaign & ask your local candidate on May 6th to pledge support for properly funded, robust library services.— Nick Cavender (@lib_cav) April 8, 2021
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer