Brittisk kampanj uppmärksammar biblioteken

7 maj 2021 • 3 min

Inför de lokala och regionala valen i England, Wales och Skottland i veckan uppmanade den brittiska biblioteksföreningen medborgarna att lyfta biblioteken för sina lokala politiker. Det gjordes inom kampanjen #LibraryDividend – bibliotekens utdelning.

Britterna gick till val i veckan, de största valen på nästan 50 år, då flera lokal- och regionalval som skulle ha hållits förra året sköts upp. Foto: John Mounsey / Pixabay

De senaste tio åren har varit tuffa för brittiska bibliotek. Många bibliotek har drabbats av nedskärningar när kommunerna måste spara. Enligt lag måste kommunerna tillhandahålla biblioteksservice, men det är ganska otydligt vad som måste ingå och vad som räknas som tillräckligt.

Det är bakgrunden till att biblioteksföreningen Cilip (The Library and Information Association), drog i gång kampanjen när britterna gick till de största valen på nästan 50 år. Det är främst lokala och regionala val och flera val som skulle ha hållits förra året sköts upp. Eftersom det alltså är kommunerna även i Storbritannien som håller i de publika bibliotekens budget har föreningen uppmanat medlemmar och andra att uppvakta sina lokala politiker.

Gemma Wood, marknadsansvarig på Cilip, Storbritanniens biblioteksföreing.

– När kommunerna får minskad budget från regeringen faller ofta yxan över biblioteken, säger Gemma Wood, marknadschef vid Cilip.

– De senaste tio åren har varit väldigt tuffa för offentliga bibliotek i Storbritannien.

Föreningen har gett tips om vad folk kan skriva för att uppmärksamma biblioteken på Twitter, i e-post eller traditionella brev för den som har mer tid. De uppmanas använda hashtagen #LibraryDividend, som betyder ungefär utdelningen av bibliotek.


I Skottland där det har det hållits parlamentsval har kampanjen sett något annorlunda ut.

Kampanjen kallas #LibrariesAreEssential (bibliotek är absolut nödvändiga) och har riktat sig mot blivande parlamentsledamöter för att få dem att förstå värdet av biblioteken.

– Vi ser ofta ett ”blame game”. Kommunerna skyller på att de får för lite pengar av regeringen och regeringen säger att de ger pengar, men att kommunerna inte använder dem på rätt sätt. Ingen vill ta ansvaret, säger Sean McNamara, som håller i den skotska kampanjen.

Men det varit tufft att lyfta biblioteksfrågorna när mycket har handlat om pandemin.

Sean McNamara leder bibliotekskampanjen i Skottland.

– Fokus i årets val har legat på pandemin och återhämtningen. Och i Skottland är frågan om självständighet stor, säger Sean McNamara.

Gemma Wood är ändå nöjd med den respons de har fått, även om den inte har varit så stor som de hade önskat.

– Men vi har en lista på kandidater som har gett sitt stöd och nu väntar vi på att se om de blir valda.

Valresultaten ska trilla in allteftersom under de närmaste dygnen.

Under Storbritanniens första lockdown förra våren stängde biblioteken. I varierande grad delade de ut böcker utanför biblioteket och på flera håll hölls ändå kontakt med biblioteksbesökarna. Men liksom i Sverige är det många som inte är digitalt uppkopplade och som inte kan ta del av det digitala utbudet. När andra vågen kom på hösten och Storbritannien stängde ner igen tilläts biblioteken hålla öppet i begränsad omfattning för att erbjuda viss tillgång till datorer och internet.

– Biblioteken har spelat en central roll under pandemin, säger Gemma Wood.

Inte bara genom att förmedla information, utan också genom att vara en kontakt för människor som vanligtvis inte går in på exempelvis kommunens hemsida och på så sätt har de spelat en roll för den psykiska hälsan.

– Vi har hört hjärtskärande historier om bibliotekarier som har ringt runt till äldre personer. En del har till och med läst deras favoritböcker högt för dem i telefon, som ett sätt för dem att få lite social kontakt när ingen fick gå ut.

När den brittiska regeringen skär i kommunernas budget drabbas ofta biblioteken. Foto: Pete Linforth / Pixabay

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min