Danmark söker alternativ till new public management

25 aug 2020 • < 1 min

Hur ska effekten av ett bibliotek mätas? Ett nytt projekt undersöker andra mått än statistik över utlån och besökare.

Christian Lauersen, bibliotekschef i Roskilde.

Den årliga biblioteksstatistiken tas alltid emot med intresse och väcker ofta diskussion. Men vad säger egentligen siffror som påvisar minskat antalet besökare om verksamheternas betydelse? Och hur ska en nedgång i antalet utlån tolkas?

– Det är en pågående debatt och det värsta vore om statistiken möttes med likgiltighet. Men siffror över antal utlån och besök säger inget om hur biblioteken till exempel motverkar ensamhet eller stärker digital delaktighet, säger Christian Lauersen, bibliotekschef i Roskilde, Danmark.

New public management, alltså metoder för att styra offentlig sektor genom att kvantitativt mäta utfall av verksamhet, passar inte bibliotek, menar Christian Lauersen. Han har därför tagit initiativ till en studie som genomförs under hösten.

– Det är en nationell undersökning som ska sätta fokus på biblioteks betydelse, säger han.

Impulsen att gå till botten med nyttan av bibliotek väcktes inte minst av den amerikanska sociologiprofessorn Eric Klinenberg som i sin bok Palaces for the People från 2018 beskriver USA:s folkbibliotek som hörnstenar i USA:s sociala infrastruktur. Boken har följaktligen undertiteln How Social Infrastructure Can Help Fight Inequality, Polarization, and the Decline of Civic Life.

Den danska undersökningen ska utmynna i en rapport, en konferens och en samling goda exempel.

– Det sista är för att bibliotek själva ska kunna använda metoden för att undersöka lokala förhållanden, hur invånarna värderar biblioteken i sina kommuner. Alla bibliotek verkar ju under olika förutsättningar, säger Christian Lauersen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min