Europeisk skrivtävling ska framhäva bibliotekens magi

3 maj 2024 • < 1 min

Bibliotek brukar locka fram många minnen hos människor. Inte minst om ens barndoms möten med böcker och bibliotekarier. Nu pågår en europeisk skrivtävling där biblioteksminnen ska ge uppmärksamhet till biblioteken.

Har ett bibliotek någonsin varit bakgrunden till ett kapitel i din livshistoria? De som ställer frågan är European Cultural Foundation (ECF), en kulturstiftelse i Europa, som utlyser en skrivtävling. Den är en del i det som kallas The Europe Challenge, en årligt program som samlar bibliotek i Europa. Genom att låta människor dela med sig av sina minnen vill stiftelsen lyfta folkbibliotekens betydelse i Europa.

Bibliotek handlar inte bara om böcker, slår stiftelsen fast. Utan även om livsavgörande ögonblick, en välkommen flykt från verkligheten eller upptäckter och oväntade bekantskaper. Den som vill dela med sig av sina biblioteksminnen är med och uppmärksammar bibliotekens magi, skriver kulturstiftelsen i instruktionerna. Alla som vill är välkomna att delta. Temat för texten ska vara: Hur ett bibliotek förändrade mitt liv.

Fem vinnare utses och priset är 500 euro. Vinnarna får också besöka Amsterdam, där ECF har sitt säte. Texten ska vara skriven på engelska och lämnas in senast den 20 maj.

Mer information finns här.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min

Krönika

Hur bra är du på att bubbelhoppa?

Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

29 apr 2024 • 3 min