Förbud mot abortinformation hot mot USA:s bibliotekarier

10 aug 2022 • < 1 min

Den som informerar om sexuell och reproduktiv hälsa kan bryta mot lagen i delstater som infört förbud mot abort. Det befarar USA:s biblioteksförening ALA som fördömer allt begränsande av information.

USA:s bibliotekarier löper risk för straff i delstater där abort och informationsspridning om sexuell och reproduktiv hälsa förbjuds. Bilder: Demaerre, Joel Carillet, Getty.

American Library Association (ALA) konstaterar i ett uttalande att anti abort-lagstiftningen kommer att påverka både bibliotekspersonal och material. Den 24 juni beslutade USA:s högsta domstol att riva upp “Roe mot Wade”, vars beslut 1973 ledde till att abort upp till vecka 24 ansågs vara en konstitutionell rättighet.

Abort är redan förbjudet i minst tio delstater och i ytterligare fyra delstater är det förbjudet med abort efter sex veckors graviditet. Fler förbud väntas de kommande veckorna, rapporterar New York Times.

Den nya lagstiftningen gör det inte bara olagligt att utföra aborter, även rådgivning och information om aborter är olagligt. Det gör att ALA befarar att bibliotekspersonal som tillhandahåller information om exempelvis sexuell och reproduktiv hälsa, riskerar att lagföras. ALA fördömer i sitt uttalande all begränsning av tillgång till information och understryker även biblioteksanvändarnas rätt till integritetsskydd.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min