IFLA efterlyser konkreta önskemål

30 aug 2018 • < 1 min

IFLA:s globala vision har lanserats. Nu efterlyser organisationen konkreta förslag för att förverkliga den. Fram till sista september står IFLA:s idéshop öppen.

Stephen Wyber. Foto: Thord Eriksson.
Stephen Wyber. Foto: Thord Eriksson.

IFLA:s globala vision är resultatet av ett grupparbete i kolossalformat. Fler än 30 000 personer i 190 länder på alla kontinenter har bidragit till det 740-sidiga visionsdokument som offentliggjordes vid IFLA:s årliga konferens WLIC som i går avslutades i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

– Visionen är viktig för att den gör det möjligt för oss att prata med människor, konsultera dem och få deras åsikter och perspektiv. Det innebär också att det vi gör blir svar på verkliga behov, säger Stephen Wyber, ansvarig för policyfrågor och påverkansarbete hos IFLA, efter lanseringen av visionen.

Redan i våras släpptes en rapport där tio områden pekades ut som viktiga och/eller i behov utveckling: bland annat försvaret av fri och jämlik tillgång till information och kunskap, läs- och skrivfrämjande, bejakandet av digitalisering, vikten av goda kontakter med makthavare och opinionsbildare samt öppenhet för samarbete inom och utom biblioteksvärlden.

Vid nästa års konferens ska IFLA utifrån visionen lansera en strategi för åren 2019-2024. Ord ska omvandlas till aktivitet. Under parollen ”en vision utan handling är en hallucination” fortsätter IFLA sitt grupparbete genom att efterlysa svar på frågan om vilka konkreta aktiviteter världens bibliotekarier önskar sig.

Till den sista september kan förslag lämnas i IFLA:s så kallade idéshop.

– Det vore synd om ni inte tog chansen att bidra, sa generalsekreterare Gerald Leitner uppfordrande när visionen offentliggjordes under ett seminarium vid konferensen i Malaysia.

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/ifla-om-sin-globala-biblioteksvision/

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min