Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken

24 maj 2024 • 2 min

I ett gemensamt manifest uppmanar Europas bibliotek EU att öronmärka pengar till biblioteken och stärka infrastrukturen av bibliotek.

Uppropet är gemensamt och kommer från Eblida, Ifla, Naple, Public Libraries 2030 samt Liber. De internationella biblioteksorganisationerna kräver att EU avsätter resurser till utbildnings- och kulturprojekt där bibliotek involveras. Ett annat krav handlar om bibliotekens infrastruktur och inbegriper såväl den fysiska som digitala strukturen. Infrastrukturen bör stärkas, så att alla medborgare har möjlighet att använda sig av biblioteksservice av god kvalitet.

Uppropet kallas Bibliotek för en hållbar framtid och innehåller fem delar:

1. Biblioteken en nyckelspelare

Biblioteken garanterar likvärdig tillgång och ger alla möjlighet att kunna delta i kulturlivet, vilket är en mänsklig rättighet. Biblioteken är också en nyckelspelare i folkbildning och bidrar till att öka den digitala kunskapen. Därför uppmanar biblioteksorganisationerna EU att föra in biblioteken som egna poster i finansieringen av EU:s programverksamhet samt att stärka bibliotekens infrastruktur, även den digitala.

2. För framtidsfrågorna

Biblioteken bidrar till ett demokratiskt samhälle genom att erbjuda kultur och information samt bidra till mer välinformerade medborgare. När vikten av kunskap och utbildning ökar kommer Europa att behöva alla typer av bibliotek, skriver biblioteksorganisationerna och kräver att detta ska tydliggöras i EU:s budget samt att EU samarbetar med biblioteken i kommunikationen med medborgarna om framtidsfrågor som demokrati, hållbarhet och digitalisering.

3. Fokus på öppen vetenskap

Biblioteken står för inkludering och kan bidra till innovation. Bland annat genom fortsatt fokus på öppen vetenskap. Bibliotekens möjligheter att bidra till medborgarforskning kan både öka läskunnighet och förståelse för vetenskap och utföra forskning som annars inte skulle kunna vara möjlig. EU uppmanas att förstärka sitt fokus på öppen vetenskap och stötta biblioteken i arbetet med medborgarforskning.

4. En garanti för det gemensamma minnet

Biblioteken är en garanti för Europas minne och detta bör tas hänsyn till i EU:s kulturprogram, skriver biblioteksorganisationerna. Det är avgörande att se till att Europas kulturarv fortsatt finns kvar och är tillgängligt för européerna. Kulturarvet bör dokumenteras och digitaliseras och biblioteken ha möjlighet att erbjuda digitala tjänster och texter.

5. Global utveckling

Biblioteken spelar en viktig roll i den globala utvecklingen och de bör användas på bästa sätt i EU:s utvecklingsprojekt. EU uppmanas också att driva en internationell upphovsrättsreform för att det möjligt för bibliotek att verka.

Läs också ›› Eblida: ”Vi måste höja rösten och berätta vad vi står för”

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min