Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken
24 maj 2024 • 2 min
I ett gemensamt manifest uppmanar Europas bibliotek EU att öronmärka pengar till biblioteken och stärka infrastrukturen av bibliotek.
Flera biblioteksorganisationer har gått samman och ställer krav på EU.
Uppropet är gemensamt och kommer från Eblida, Ifla, Naple, Public Libraries 2030 samt Liber. De internationella biblioteksorganisationerna kräver att EU avsätter resurser till utbildnings- och kulturprojekt där bibliotek involveras. Ett annat krav handlar om bibliotekens infrastruktur och inbegriper såväl den fysiska som digitala strukturen. Infrastrukturen bör stärkas, så att alla medborgare har möjlighet att använda sig av biblioteksservice av god kvalitet.
Uppropet kallas Bibliotek för en hållbar framtid och innehåller fem delar:
1. Biblioteken en nyckelspelare
Biblioteken garanterar likvärdig tillgång och ger alla möjlighet att kunna delta i kulturlivet, vilket är en mänsklig rättighet. Biblioteken är också en nyckelspelare i folkbildning och bidrar till att öka den digitala kunskapen. Därför uppmanar biblioteksorganisationerna EU att föra in biblioteken som egna poster i finansieringen av EU:s programverksamhet samt att stärka bibliotekens infrastruktur, även den digitala.
2. För framtidsfrågorna
Biblioteken bidrar till ett demokratiskt samhälle genom att erbjuda kultur och information samt bidra till mer välinformerade medborgare. När vikten av kunskap och utbildning ökar kommer Europa att behöva alla typer av bibliotek, skriver biblioteksorganisationerna och kräver att detta ska tydliggöras i EU:s budget samt att EU samarbetar med biblioteken i kommunikationen med medborgarna om framtidsfrågor som demokrati, hållbarhet och digitalisering.
3. Fokus på öppen vetenskap
Biblioteken står för inkludering och kan bidra till innovation. Bland annat genom fortsatt fokus på öppen vetenskap. Bibliotekens möjligheter att bidra till medborgarforskning kan både öka läskunnighet och förståelse för vetenskap och utföra forskning som annars inte skulle kunna vara möjlig. EU uppmanas att förstärka sitt fokus på öppen vetenskap och stötta biblioteken i arbetet med medborgarforskning.
4. En garanti för det gemensamma minnet
Biblioteken är en garanti för Europas minne och detta bör tas hänsyn till i EU:s kulturprogram, skriver biblioteksorganisationerna. Det är avgörande att se till att Europas kulturarv fortsatt finns kvar och är tillgängligt för européerna. Kulturarvet bör dokumenteras och digitaliseras och biblioteken ha möjlighet att erbjuda digitala tjänster och texter.
5. Global utveckling
Biblioteken spelar en viktig roll i den globala utvecklingen och de bör användas på bästa sätt i EU:s utvecklingsprojekt. EU uppmanas också att driva en internationell upphovsrättsreform för att det möjligt för bibliotek att verka.
Läs också ›› Eblida: ”Vi måste höja rösten och berätta vad vi står för”
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer