Ser oroande tendenser i EU-valet

2 maj 2024 • 4 min

Få politiker må nämna biblioteken för att vinna röster i EU-valet. Men flera av valets stora frågor berör biblioteken i högsta grad, säger företrädare för Eblida. Och de ser oroande tecken för framtiden.

Valet till EU-parlamentet närmar sig. Även om biblioteksfrågor inte är någon valvinnare, spelar EU-politiken stor roll för bibliotekens framtid. Foto: EU-parlamentet

AI och ny teknologi, demokrati och det öppna samhället. Det är några frågor där biblioteken spelar en avgörande roll och där politiken som förs i EU påverkar bibliotekens framtid. Det menar Erna Winters, ordförande i europeiska paraplyorganisation för bibliotek, Eblida, och styrelseledamot Andrew Cranfield.

De hyser viss oro för framtiden och poängterar att biblioteksföreträdare måste tala för biblioteken och lyfta upp biblioteksfrågor på agendan. Annars finns risken att de viftas bort som oviktiga.

– Många som jobbar på bibliotek är blygsamma. Det gör sitt jobb utan att höras så mycket. Men vi måste höja rösten och berätta vad vi står för, säger Erna Winters, som till vardags jobbar som chef för ABC Huis, ett kombinerat bibliotek och konstcenter i Alkmaar i Nederländerna.

– Vi behöver göra det för att tydliggöra vikten av tillgång till fri information.

Erna Winters, ordförande i Eblida och chef för ABC Huis i Nederländerna.

Fri tillgång till information är nyckeln till en fungerande demokrati, konstaterar Erna Winters. Men hon lyfter också bibliotekens roll i den fria debatten.

– Biblioteken kan även ha en granskande roll, genom att bjuda in beslutsfattare till debatter och samtal där allmänheten kan utkräva ansvar. Biblioteken kan vara en viktig plats att ta diskussionen med politikerna.

För att kunna göra detta krävs finansiering. Och att vi har politiker som är beredda att låta biblioteken hålla debatter som riskerar att vara obekväma för beslutsfattarna.

Det finns flera biblioteksfrågor som är relevanta i EU-politiken. Andrew Cranfield, även bibliotekschef i Helsingör, nämner några:

– Vi är inne på frågor som står högt på agendan. Många bibliotek jobbar exempelvis med hållbarhetsfrågor. Framväxten av högerextrema rörelser är oroande för bibliotekens frihet.

Risk för framväxt av antidemokratiska partier

Högerextrema rörelser har funnits tidigare, men på senare år har vi sett populistiska partier som har vuxit fram och blivit alltmer antidemokratiska. Andrew Cranfield berättar om en dansk politiker från partiet Liberal allians som ställde frågan i sociala medier om folkbiblioteken fortfarande behövs, ”allt finns ju ändå att hitta gratis på internet”.

– Det tyder visserligen på stor okunnighet, men också på vart en del politiker kan vara på väg. Det är mycket oroande, säger han.

Den bristande tillit till myndigheter och politiker som vi har sett tecken på i USA och i Storbritannien med Brexit har kommit delvis med framväxten av högerextrema partier. Och också genom att vanliga partier har förflyttats och samtidigt blivit mer antidemokratiska.

– Vi har inte sett det i Danmark än. Vi har haft högerpopulistiska partier länge, men de har alltid spelat enligt de demokratiska spelreglerna. Om tio år finns risken att antidemokratiska partier har vuxit fram.

Erna Winters berättar om hur lokala politiker i Nederländerna har hotat med nedskärningar i budgeten om biblioteken bjuder in ”olämpliga” personer till debatt. Ett exempel på vad de ansåg vara olämpligt var klimataktivistgruppen Extinction Rebellion (ett nätverk som använder civil olydnad för att jobba för klimatet).

–  Sådana uttalanden sipprar fram i politiken och det påverkar vad som anses lämpligt.

Det är antidemokratiska krafter och de visar sitt fula tryna för att de har möjlighet. Som bibliotekspersonal bör vi vara vaksamma och försiktiga.

Erna Winters, ordförande i Eblida
I Nederländerna finns också det som kallas Bibelbältet, där många är djupt troende protestanter. Erna Winters berättar hur de har märkt vissa böcker på biblioteken med svarta prickar för att markera att de inte är lämpliga att läsa för protestantiska själar.

– Det är antidemokratiska krafter och de visar sitt fula tryna för att de har möjlighet. Som bibliotekspersonal bör vi vara vaksamma och försiktiga. Det vi kan göra är att fortsätta berätta vad biblioteken är och vad biblioteken står för.

”Biblioteken måste omfamna AI”

En annan viktig framtidsfråga för biblioteken och för EU är den nya tekniken med artificiell intelligens. Det är både något som biblioteken måste omfamna och vara vägledande i, menar Andrew Cranfield, men också något som bör mana till försiktighet.

– AI kommer att förändra mycket och vi har ett ansvar för att hjälpa medborgarna att förstå den nya teknologin.

Fakta Eblida

  • Eblida står för European Bureau of Library, Information and Documentation Association.
  • En paraplyorganisation för bibliotek, biblioteksföreningar och -institutioner i Europa.
  • Bildades 1992.
  • Har sitt säte i Haag, Nederländerna.
  • 122 medlemmar från 32 länder och representerar 65 000 folkbibliotek i Europa.
  • Jobbar för att skapa gemensamma riktlinjer för Europas folkbibliotek.
Samtidigt är riskerna med AI är uppenbara. Falska nyheter har funnits länge, men AI tar fenomenet till en ny nivå där trovärdiga, men förfalskade röstmeddelande och videoklipp bara är några exempel.

– Någon sa att detta kan bli det sista fria valet, för i framtiden kommer det att finnas så mycket falska nyheter att det inte går att tala om tillgång till fri information, säger Andrew Cranfield.

Även om det inte går riktigt så illa till nästa EU-val har vi inte råd att vara naiva, säger han vidare.

– Vi måste se dessa risker och ta rollen som väktare av demokratin. Jag vet att det kan låta lika omöjligt som att vara galaxens väktare, men vi som institution har en viktig roll att spela. Och ett ansvar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min