Ser oroande tendenser i EU-valet
2 maj 2024 • 4 min
Få politiker må nämna biblioteken för att vinna röster i EU-valet. Men flera av valets stora frågor berör biblioteken i högsta grad, säger företrädare för Eblida. Och de ser oroande tecken för framtiden.
AI och ny teknologi, demokrati och det öppna samhället. Det är några frågor där biblioteken spelar en avgörande roll och där politiken som förs i EU påverkar bibliotekens framtid. Det menar Erna Winters, ordförande i europeiska paraplyorganisation för bibliotek, Eblida, och styrelseledamot Andrew Cranfield.
De hyser viss oro för framtiden och poängterar att biblioteksföreträdare måste tala för biblioteken och lyfta upp biblioteksfrågor på agendan. Annars finns risken att de viftas bort som oviktiga.
– Många som jobbar på bibliotek är blygsamma. Det gör sitt jobb utan att höras så mycket. Men vi måste höja rösten och berätta vad vi står för, säger Erna Winters, som till vardags jobbar som chef för ABC Huis, ett kombinerat bibliotek och konstcenter i Alkmaar i Nederländerna.
– Vi behöver göra det för att tydliggöra vikten av tillgång till fri information.
Fri tillgång till information är nyckeln till en fungerande demokrati, konstaterar Erna Winters. Men hon lyfter också bibliotekens roll i den fria debatten.
– Biblioteken kan även ha en granskande roll, genom att bjuda in beslutsfattare till debatter och samtal där allmänheten kan utkräva ansvar. Biblioteken kan vara en viktig plats att ta diskussionen med politikerna.
För att kunna göra detta krävs finansiering. Och att vi har politiker som är beredda att låta biblioteken hålla debatter som riskerar att vara obekväma för beslutsfattarna.
Det finns flera biblioteksfrågor som är relevanta i EU-politiken. Andrew Cranfield, även bibliotekschef i Helsingör, nämner några:
– Vi är inne på frågor som står högt på agendan. Många bibliotek jobbar exempelvis med hållbarhetsfrågor. Framväxten av högerextrema rörelser är oroande för bibliotekens frihet.
Risk för framväxt av antidemokratiska partier
Högerextrema rörelser har funnits tidigare, men på senare år har vi sett populistiska partier som har vuxit fram och blivit alltmer antidemokratiska. Andrew Cranfield berättar om en dansk politiker från partiet Liberal allians som ställde frågan i sociala medier om folkbiblioteken fortfarande behövs, ”allt finns ju ändå att hitta gratis på internet”.
– Det tyder visserligen på stor okunnighet, men också på vart en del politiker kan vara på väg. Det är mycket oroande, säger han.
Den bristande tillit till myndigheter och politiker som vi har sett tecken på i USA och i Storbritannien med Brexit har kommit delvis med framväxten av högerextrema partier. Och också genom att vanliga partier har förflyttats och samtidigt blivit mer antidemokratiska.
– Vi har inte sett det i Danmark än. Vi har haft högerpopulistiska partier länge, men de har alltid spelat enligt de demokratiska spelreglerna. Om tio år finns risken att antidemokratiska partier har vuxit fram.
Erna Winters berättar om hur lokala politiker i Nederländerna har hotat med nedskärningar i budgeten om biblioteken bjuder in ”olämpliga” personer till debatt. Ett exempel på vad de ansåg vara olämpligt var klimataktivistgruppen Extinction Rebellion (ett nätverk som använder civil olydnad för att jobba för klimatet).
– Sådana uttalanden sipprar fram i politiken och det påverkar vad som anses lämpligt.
Det är antidemokratiska krafter och de visar sitt fula tryna för att de har möjlighet. Som bibliotekspersonal bör vi vara vaksamma och försiktiga.
– Det är antidemokratiska krafter och de visar sitt fula tryna för att de har möjlighet. Som bibliotekspersonal bör vi vara vaksamma och försiktiga. Det vi kan göra är att fortsätta berätta vad biblioteken är och vad biblioteken står för.
”Biblioteken måste omfamna AI”
En annan viktig framtidsfråga för biblioteken och för EU är den nya tekniken med artificiell intelligens. Det är både något som biblioteken måste omfamna och vara vägledande i, menar Andrew Cranfield, men också något som bör mana till försiktighet.
– AI kommer att förändra mycket och vi har ett ansvar för att hjälpa medborgarna att förstå den nya teknologin.
Fakta Eblida
- Eblida står för European Bureau of Library, Information and Documentation Association.
- En paraplyorganisation för bibliotek, biblioteksföreningar och -institutioner i Europa.
- Bildades 1992.
- Har sitt säte i Haag, Nederländerna.
- 122 medlemmar från 32 länder och representerar 65 000 folkbibliotek i Europa.
- Jobbar för att skapa gemensamma riktlinjer för Europas folkbibliotek.
– Någon sa att detta kan bli det sista fria valet, för i framtiden kommer det att finnas så mycket falska nyheter att det inte går att tala om tillgång till fri information, säger Andrew Cranfield.
Även om det inte går riktigt så illa till nästa EU-val har vi inte råd att vara naiva, säger han vidare.
– Vi måste se dessa risker och ta rollen som väktare av demokratin. Jag vet att det kan låta lika omöjligt som att vara galaxens väktare, men vi som institution har en viktig roll att spela. Och ett ansvar.
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer