Medborgarforskning – viktig del av öppen vetenskap
6 jul 2023 • 2 min
Även forskningsbiblioteken har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Medborgarforskning kan vara en del i arbetet för att öppna upp dem för allmänheten, enligt flera deltagare på årets Liber-konferens.

Alisa Martek, Dolores Mumelas, Jeremy Upton, Raphaëlle Bats och Kirsty Wallice under en workshop om medborgarforskning.
Universitet och forskningsinstitut liknades vid elfenbenstorn, otillgängliga för allmänheten, av Kirsty Wallice från University College i London, när hon talade på en workshop om medborgarforskning på Libris-konferensen i Budapest.
– Medborgarforskning är ett sätt för oss att öppna upp det här elfenbenstornet och visa forskningen för världen och samhället. Det är väldigt viktigt att bjuda in dem, sade hon.
Flera av deltagarna talade om medborgarforskning, där forskare tar hjälp av allmänheten för att exempelvis samla in information, som ett viktigt sätt att kommunicera med övriga samhället.
– Och vi i vår profession har rätt kunskaper för att utföra medborgarforskning, sade Jeremy Upton från universitetsbiblioteket i Edinburgh.
Enligt Raphaëlle Bats från universitetsbiblioteket i Bordaux, som också deltog på konferensen, har biblioteken en viktig roll i att föra ut kunskapen till medborgarna på ett icke-akademiskt sätt.
– Hur gör man en vetenskaplig skrift tillgänglig på ett icke-akademiskt sätt? Kanske med en tecknad serie eller teater? Vi måste nå ut till allmänheten, men de behöver inte en akademisk uppsats, sade hon.
– Utmaningen är att kommunicera vetenskap till medborgarna, det skulle kunna vara bibliotekets roll.
Alisa Martek och Dolores Mumelas från national- och universitetsbiblioteket i Zagreb berättade om ett projekt där skolklasser och folkbibliotek har varit inblandade i forskning om bin.

– I Kroatien är det inte många som kopplar samman bibliotek med forskning, men med medborgarforskning kan vi visa dem vilken roll vi har, sade Dolores Mumelas.
Kunskapen är begränsad även bland bibliotekarier och i ett projekt har de också utbildat över 300 bibliotekarier om medborgarforskning.
Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer