Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 jul 2023 • 2 min
Även forskningsbiblioteken har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Medborgarforskning kan vara en del i arbetet för att öppna upp dem för allmänheten, enligt flera deltagare på årets Liber-konferens.
Alisa Martek, Dolores Mumelas, Jeremy Upton, Raphaëlle Bats och Kirsty Wallice under en workshop om medborgarforskning.
Universitet och forskningsinstitut liknades vid elfenbenstorn, otillgängliga för allmänheten, av Kirsty Wallice från University College i London, när hon talade på en workshop om medborgarforskning på Libris-konferensen i Budapest.
– Medborgarforskning är ett sätt för oss att öppna upp det här elfenbenstornet och visa forskningen för världen och samhället. Det är väldigt viktigt att bjuda in dem, sade hon.
Flera av deltagarna talade om medborgarforskning, där forskare tar hjälp av allmänheten för att exempelvis samla in information, som ett viktigt sätt att kommunicera med övriga samhället.
– Och vi i vår profession har rätt kunskaper för att utföra medborgarforskning, sade Jeremy Upton från universitetsbiblioteket i Edinburgh.
Enligt Raphaëlle Bats från universitetsbiblioteket i Bordaux, som också deltog på konferensen, har biblioteken en viktig roll i att föra ut kunskapen till medborgarna på ett icke-akademiskt sätt.
– Hur gör man en vetenskaplig skrift tillgänglig på ett icke-akademiskt sätt? Kanske med en tecknad serie eller teater? Vi måste nå ut till allmänheten, men de behöver inte en akademisk uppsats, sade hon.
– Utmaningen är att kommunicera vetenskap till medborgarna, det skulle kunna vara bibliotekets roll.
Alisa Martek och Dolores Mumelas från national- och universitetsbiblioteket i Zagreb berättade om ett projekt där skolklasser och folkbibliotek har varit inblandade i forskning om bin.
– I Kroatien är det inte många som kopplar samman bibliotek med forskning, men med medborgarforskning kan vi visa dem vilken roll vi har, sade Dolores Mumelas.
Kunskapen är begränsad även bland bibliotekarier och i ett projekt har de också utbildat över 300 bibliotekarier om medborgarforskning.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer