New York mår bättre tack vare biblioteket

17 dec 2024 • 2 min

Biblioteket får människor att känna sig lugnade och bättre rustade att möta omvärlden. Det visar en undersökning gjord bland New Yorks biblioteksanvändare.

USA:s bibliotek är pressade. Böcker censureras, politiker vill kontrollera programutbud och skära i verksamheternas ekonomiska anslag. Mot den bakgrunden är resultaten av en undersökning bland nästan 2000 av New York Public Librarys användare särskilt betydelsefulla, menar gruppen bakom arbetet bestående av representanter för biblioteket samt forskare från Pennsylvania-universitetets center för positiv psykologi.

Syftet med undersökningen, som genomfördes i slutet av 2023, var att identifiera den ”unika kraften hos folkbibliotek” och att hitta de precisa mekanismerna bakom positiv påverkan så att den kan bevaras och förstärkas.

Resultaten pekar entydigt – och möjligen inte särskilt förvånande – på att biblioteket spelar roll för sina användares välbefinnande. Några resultat:

  • 92 procent av användarna kände sig något eller mycket lugnare efter att ha besökt biblioteket.
  • 74 procent kände sig bättre rustade att möta världen.
  • 88 procent ansåg att biblioteket var positivt för deras personliga utveckling.
  • Biblioteket hade särskilt stor positiv påverkan på människors välbefinnande i områden med låg medelinkomst.
  • Besökare och deltagare i programverksamhet uppgav att biblioteket fick dem att känna sig mer optimistiska om framtiden. Känslan var inte lika påtaglig bland de som endast använde bibliotekets e-tjänster.

Runtom i USA ställs kostnader för bibliotek mot kostnader för att upprätthålla säkerheten i samhället, konstaterar rapportförfattarna. De slår fast att resultaten pekar på att bibliotek i stället ska ses som en faktor som starkt bidrar till säkerhet.

74 procent av besökarna på New York Public Library kände sig bättre rustade att möta världen. Foto: Wikipedia, Creative Commons Attribution 2.0

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min