Överenskommelse: Leitner lämnar Ifla vid årsskiftet

31 okt 2022 • < 1 min

Efter en rättslig process har Ifla och Gerald Leitner nått en överenskommelse. Den tidigare generalsekreteraren lämnar formellt Ifla vid årsskiftet.

Parterna har nått ett förlikningsavtal enligt vilket Gerald Leitners anställning upphör den 1 januari 2023, meddelar den internationella biblioteksfederationens ordförande, Barbara Lison, på Iflas hemsida.

Trots att Leitner definitivt lämnar rollen som generalsekreterare för Ifla innehar han fortfarande motsvarande position i stiftelsen SIGL, som administrerar de mångmiljonbelopp som Bill & Melinda Gates stiftelse donerat för global utveckling av biblioteksväsendet.

Det är oklart hur mycket förlikningen har kostat Ifla, och i meddelandet informerar Barbara Lison om en sekretessklausul som gör att ingen mer information kan ges.

I praktiken tvingades Gerald Leitner sluta som generalsekreterare redan i mars i år i samband med att två interna utredningar hade gjorts, men han är alltså fortfarande formellt anställd. I den officiella information som lämnades tidigare i år framkom dock inte varför han sparkades, något Barbara Lison konstaterar även i måndagens meddelande:

”När vi tidigare i år meddelade vår avsikt att gå skilda vägar med Gerald Leitner, gjorde vi det utan någon vidare förklaring. I motsats till rykten har Gerald Leitner aldrig funnits ansvarig för något juridiskt eller avtalsmässigt fel. Ingen utredning har funnit några tecken på bedrägeri eller trakasserier.”

Före detta medarbetare har dock vittnat om trakasserier på kansliet i Haag och om att styrelsen har uppmärksammats på problemen en längre tid.

I och med uppgörelsen tackas Gerald Leitner för att ha moderniserat Ifla och visat den starka kraft som biblioteken utgör.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning ”Jag är skakad”

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min