Överenskommelse: Leitner lämnar Ifla vid årsskiftet

31 okt 2022 • < 1 min

Efter en rättslig process har Ifla och Gerald Leitner nått en överenskommelse. Den tidigare generalsekreteraren lämnar formellt Ifla vid årsskiftet.

Parterna har nått ett förlikningsavtal enligt vilket Gerald Leitners anställning upphör den 1 januari 2023, meddelar den internationella biblioteksfederationens ordförande, Barbara Lison, på Iflas hemsida.

Trots att Leitner definitivt lämnar rollen som generalsekreterare för Ifla innehar han fortfarande motsvarande position i stiftelsen SIGL, som administrerar de mångmiljonbelopp som Bill & Melinda Gates stiftelse donerat för global utveckling av biblioteksväsendet.

Det är oklart hur mycket förlikningen har kostat Ifla, och i meddelandet informerar Barbara Lison om en sekretessklausul som gör att ingen mer information kan ges.

I praktiken tvingades Gerald Leitner sluta som generalsekreterare redan i mars i år i samband med att två interna utredningar hade gjorts, men han är alltså fortfarande formellt anställd. I den officiella information som lämnades tidigare i år framkom dock inte varför han sparkades, något Barbara Lison konstaterar även i måndagens meddelande:

”När vi tidigare i år meddelade vår avsikt att gå skilda vägar med Gerald Leitner, gjorde vi det utan någon vidare förklaring. I motsats till rykten har Gerald Leitner aldrig funnits ansvarig för något juridiskt eller avtalsmässigt fel. Ingen utredning har funnit några tecken på bedrägeri eller trakasserier.”

Före detta medarbetare har dock vittnat om trakasserier på kansliet i Haag och om att styrelsen har uppmärksammats på problemen en längre tid.

I och med uppgörelsen tackas Gerald Leitner för att ha moderniserat Ifla och visat den starka kraft som biblioteken utgör.

Läs också ››
Allvarliga anklagelser mot Iflas ledning ”Jag är skakad”

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

KB: Kostnaderna en tickande bomb

Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

13 sep 2023 • 2 min