"Piratbibliotek en signal om att systemet är trasigt"
7 jul 2023 • 3 min
Hur ska frågan om öppen vetenskap lösas? Frågan är inte bara svår, den har dessutom lagts i händerna på den aktör i den akademiska världen med absolut minst makt, säger Chris Bourg från MIT i USA.

Chris Bourg, chef vid biblioteket på MIT.
– Det är bara att inse, sade Chris Bourg under en föreläsning om öppen vetenskap på konferensens andra dag.
Hon är bibliotekschef på Massachusetts Institute of Technology (MIT) och en av talarna på Liber-konferensen i Budapest.
– Vi är den svagaste aktören och uppdraget att lösa frågan om öppen vetenskap har landat på oss. Och vi ska förhandla med den mäktigaste aktören, nämligen förläggarna. It’s a heck of a burden.
Det är inte lätt, konstaterade hon, men sade också att biblioteksvärlden kan vara nöjd med att ha kommit så pass långt ändå med att ge fler tillgång till vetenskapliga artiklar, med tanke på förutsättningarna.
Själv har hon en bakgrund i militären (”det finansierade mina universitetsstudier”) och kanske är det det som behövs för att nå framgång i förhandlingarna?
– Jag vet inte om det hjälper, men det kan ju inte skada i alla fall, haha.
Hon poängterade att en förhandling inte är en förhandling om man inte är beredd att lämna förhandlingsbordet.
– I så fall är det en dialog.
Även om de inte har hela lösningen på MIT kunde hon ge en del tips till andra bibliotek. Exempelvis sade de 2020 upp avtalet med Elsevier. I dag betalar de per vetenskaplig artikel i stället för prenumerationer, något som gör att kostnaden bara är 10 procent av vad den var tidigare. Hon berättade också om ”MIT framwork” med riktlinjer för hur de ska förhålla sig till vetenskapliga publiceringar.
Hon uppmanade alla att också tänka igenom vad bibliotekssektorn faktiskt skulle göra – om den var mäktigare och om pengarna fanns.
Och piratbibliotek, eller skuggbibliotek, där vetenskapliga artiklar läggs upp för vem som helst att läsa utan kostnad, ser hon snarast som en uppmaning till bibliotekssektorn att lösa problemet.
– Civil olydnad är ett sätt att uppmana andra att se till att skapa ett system där det inte är nödvändigt. Det är en signal att systemet är trasigt. Jag tycker att det är inspirerar att hitta ett system där de inte behövs. Tillgång till kunskap borde vara en mänsklig rättighet.

En av dem som lyssnade på Chris Bourgs föredrag var Lars Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek och dessutom ledamot i Libers styrelse.
– Hon visade verkligen ledarskap i de frågorna, det säger något om behovet av att de stora spelarna tar ansvar för en förändring.
Angående modellen att betala för enstaka artiklar vill Lars Burman inte spekulera i om det är något för Sverige.
– Men vi måste hitta modeller så att vi har framtidssäkrade publiceringssätt, och det finns nog väldigt mycket att göra, säger han.
– Det är stora och svåra frågor som berör forskningen så fundamentalt. Och så hamnade det hos biblioteken, den svagaste aktören i akademiska sektorn, det är alldeles sant som hon sa.
Linda Vidlund från SLU, Emma Nolin och Sara Kjellberg från Malmö universitetsbibliotek uppskattade också Chris Bourgs föreläsning och lyfter bland annat frågan om jämlik tillgång till forskning.
– Om man har en modell där man betalar för publicering blir det lika ojämlikt som en modell där man betalar för prenumerationer, säger Sara Kjellberg.

Senaste nytt

Samtiden älskar berättelser – men inte sina berättare
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min

Stöd till folkbiblioteken: 40 miljoner kronor för läsfrämjande
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer