"Piratbibliotek en signal om att systemet är trasigt"
7 jul 2023 • 3 min
Hur ska frågan om öppen vetenskap lösas? Frågan är inte bara svår, den har dessutom lagts i händerna på den aktör i den akademiska världen med absolut minst makt, säger Chris Bourg från MIT i USA.
Chris Bourg, chef vid biblioteket på MIT.
– Det är bara att inse, sade Chris Bourg under en föreläsning om öppen vetenskap på konferensens andra dag.
Hon är bibliotekschef på Massachusetts Institute of Technology (MIT) och en av talarna på Liber-konferensen i Budapest.
– Vi är den svagaste aktören och uppdraget att lösa frågan om öppen vetenskap har landat på oss. Och vi ska förhandla med den mäktigaste aktören, nämligen förläggarna. It’s a heck of a burden.
Det är inte lätt, konstaterade hon, men sade också att biblioteksvärlden kan vara nöjd med att ha kommit så pass långt ändå med att ge fler tillgång till vetenskapliga artiklar, med tanke på förutsättningarna.
Själv har hon en bakgrund i militären (”det finansierade mina universitetsstudier”) och kanske är det det som behövs för att nå framgång i förhandlingarna?
– Jag vet inte om det hjälper, men det kan ju inte skada i alla fall, haha.
Hon poängterade att en förhandling inte är en förhandling om man inte är beredd att lämna förhandlingsbordet.
– I så fall är det en dialog.
Även om de inte har hela lösningen på MIT kunde hon ge en del tips till andra bibliotek. Exempelvis sade de 2020 upp avtalet med Elsevier. I dag betalar de per vetenskaplig artikel i stället för prenumerationer, något som gör att kostnaden bara är 10 procent av vad den var tidigare. Hon berättade också om ”MIT framwork” med riktlinjer för hur de ska förhålla sig till vetenskapliga publiceringar.
Hon uppmanade alla att också tänka igenom vad bibliotekssektorn faktiskt skulle göra – om den var mäktigare och om pengarna fanns.
Och piratbibliotek, eller skuggbibliotek, där vetenskapliga artiklar läggs upp för vem som helst att läsa utan kostnad, ser hon snarast som en uppmaning till bibliotekssektorn att lösa problemet.
– Civil olydnad är ett sätt att uppmana andra att se till att skapa ett system där det inte är nödvändigt. Det är en signal att systemet är trasigt. Jag tycker att det är inspirerar att hitta ett system där de inte behövs. Tillgång till kunskap borde vara en mänsklig rättighet.
En av dem som lyssnade på Chris Bourgs föredrag var Lars Burman, överbibliotekarie vid Uppsala universitetsbibliotek och dessutom ledamot i Libers styrelse.
– Hon visade verkligen ledarskap i de frågorna, det säger något om behovet av att de stora spelarna tar ansvar för en förändring.
Angående modellen att betala för enstaka artiklar vill Lars Burman inte spekulera i om det är något för Sverige.
– Men vi måste hitta modeller så att vi har framtidssäkrade publiceringssätt, och det finns nog väldigt mycket att göra, säger han.
– Det är stora och svåra frågor som berör forskningen så fundamentalt. Och så hamnade det hos biblioteken, den svagaste aktören i akademiska sektorn, det är alldeles sant som hon sa.
Linda Vidlund från SLU, Emma Nolin och Sara Kjellberg från Malmö universitetsbibliotek uppskattade också Chris Bourgs föreläsning och lyfter bland annat frågan om jämlik tillgång till forskning.
– Om man har en modell där man betalar för publicering blir det lika ojämlikt som en modell där man betalar för prenumerationer, säger Sara Kjellberg.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer