Spanska och italienska bibliotek öppnar sakta efter totalstängning

9 jun 2020 • 2 min

Efter drygt två och en halv månad av total nedstängning börjar biblioteken i Spanien att öppna successivt. ”Vi får vänja oss vid att allt går långsammare”

Biblioteken i Madrid öppnar sakta igen efter att ha varit stängda under coronautbrottet. Bilden är tagen före pandemin. Foto: Tobias Messer / Unsplash

Med ansiktsmasker och plasthandskar tar bibliotekspersonalen på biblioteket Sagrada Familia i Barcelona hand om de böcker som nu kan lämnas tillbaka igen efter att biblioteken i Spanien har varit stängda sedan mitten av mars, skriver tidningen El Periódico.

Alla böcker som lämnas tillbaka läggs i karantän i 14 dagar innan de plockas upp på hyllorna igen.

– Vi måste vänja oss vid att allt går mycket långsammare nu, säger bibliotekarie Neus Arroyo, till samma tidning.

Några folkbibliotek började så smått öppna förra veckan i Spanien, andra öppnar denna vecka. Men det är med begränsade öppettider och på vissa håll endast för att lämna tillbaka eller hämta böcker som har beställts per telefon eller e-post.

I Madrid ska de biblioteksanställda som kommer tillbaka till sina jobb i veckan först ha testats negativa för covid-19, skriver Europapress Madrid.

Egentligen skulle de spanska folkbiblioteken ha öppnat tidigare. Men för några veckor sedan saknades skyddsutrustning till personalen då den som fanns tillgänglig levererades till sjukvården och återöppningen fick skjuts fram.

Även i Italien har biblioteken börjat öppna, men också här med hårda restriktioner. När folkbiblioteken i Rom öppnade för första gången för en dryg vecka sedan kontrollerades alla besökare med termometer innan de släpptes in, rapporterade La Repubblica. Såväl besökare som personal bar ansiktsmask och handskar.

Cirka 55 000 böcker ska lämnas tillbaka till biblioteken i Rom och särskilda regler gäller även för dessa. Böckerna som lämnas tillbaka läggs i en plastpåse och märks med dagens datum. Där får de ligga i tio dagar innan de packas upp och placeras ut i biblioteket och kan lånas på nytt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min