Strejk i Norge för högre lön
1 jun 2021 • 2 min
Från och med i dag, onsdag, strejkar över 22 000 bibliotekarier, sjuksköterskor och lärare i Norge för högre lön. På Oslos nya stadsbibliotek Deichman Bjørvika är 21 av bibliotekarierna uttagna i strejk.
Bibliotekarforbundet är ett av flera fackförbund som går ut i strejk i Norge i protest mot låga lönepåslag i årets avtalsrörelse. Strejken pågår i såväl Oslo som städer runt om i hela landet.
I första fasen strejkade 121 bibliotekarier och i fas två, från och med den 2 juni, kommer 231 medlemmar i Bibliotekarforbundet att vara uttagna i strejk. På Oslos nya stadsbibliotek, Deichman Bjørvika, strejkar 21 bibliotekarier från och med onsdag. Totalt är 16 kommuner och 10 landsting berörda.
– Det var tyvärr för stort avstånd mellan parterna för att det skulle vara möjligt att nå en överenskommelse. Arbetsgivaren var inte villig att ge våra medlemmar en tydlig reallöneökning. Ett enat Unio, inklusive Bibliotekarforbundet, såg därför inget annat sätt än att bryta årets förhandlingar och vi är sedan den 27 maj i konflikt, säger Glenn Karlsen Bjerkenes, tillförordnad förbundsordförande i Bibliotekarforbundet, i ett pressutskick.
Det är fackförbunden inom centralorganisationen Unio, som organiserar akademiker, som inte har accepterat arbetsgivarens bud. Motparterna är Oslo kommun samt KS (Kommunesektorens organisasjon).
Förra året gick fackförbunden inom centralorganisationen Unio med på ett lågt lönepåslag på 1,7 procent. Samtidigt fick anställda i privat sektor högre påslag. Trots det gick Unio med på det låga påslaget med tanke på det kärva ekonomiska läget under pandemin och med förväntningen att årets avtalsrörelse skulle ge mer i plånboken, förklarar representanter för Bibliotekarforbundet.
Men när det inte blev så fanns ingen annan utväg än att ta ut medlemmar i strejk, resonerar Unio där Bibliotekarforbundet är en av medlemsorganisationerna.
– I årets avtalsrörelse krävde Unio ett tydligt reallönelyft. Det borde löna sig att ha högre utbildning och du ska inte förlora i lön för att du är kommunanställd, säger Glenn Karlsen Bjerkenes.
Unio organiserar stora yrkesgrupper i välfärdssektorn, bland annat lärare och sjuksköterskor, områden där det råder brist på utbildad personal. Missnöjet med löneutvecklingen är stor. I bibliotekssektorn finns inte samma rekryteringsutmaningar, enligt Bibliotekarforbundet, men fackförbundet befarar att en svag löneutveckling kommer att påverka yrkets attraktivitet negativt över tid.
– Vi är oroliga för att färre vill jobba som bibliotekarie i framtiden om den här utvecklingen fortsätter.
Bibliotekarforbundets medlemmar är yrkesutbildade bibliotekarier. Många av dem arbetar på folkbibliotek, fackbibliotek och skolbibliotek.
Bibliotekarielöner i Norge
Den genomsnittliga lönen för bibliotekarier i Norge ligger runt 537 000 norska kronor. Det är lägre än snittlönen för sjuksköterskor och det räcker inte för att köpa ett hus i de centrala delarna av Östlandet, som Asker, Baerum och Oslo. Källa: BibliotekarforbundetSenaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer