Strejk i Norge för högre lön
1 jun 2021 • 2 min
Från och med i dag, onsdag, strejkar över 22 000 bibliotekarier, sjuksköterskor och lärare i Norge för högre lön. På Oslos nya stadsbibliotek Deichman Bjørvika är 21 av bibliotekarierna uttagna i strejk.
Bibliotekarforbundet är ett av flera fackförbund som går ut i strejk i Norge i protest mot låga lönepåslag i årets avtalsrörelse. Strejken pågår i såväl Oslo som städer runt om i hela landet.
I första fasen strejkade 121 bibliotekarier och i fas två, från och med den 2 juni, kommer 231 medlemmar i Bibliotekarforbundet att vara uttagna i strejk. På Oslos nya stadsbibliotek, Deichman Bjørvika, strejkar 21 bibliotekarier från och med onsdag. Totalt är 16 kommuner och 10 landsting berörda.
– Det var tyvärr för stort avstånd mellan parterna för att det skulle vara möjligt att nå en överenskommelse. Arbetsgivaren var inte villig att ge våra medlemmar en tydlig reallöneökning. Ett enat Unio, inklusive Bibliotekarforbundet, såg därför inget annat sätt än att bryta årets förhandlingar och vi är sedan den 27 maj i konflikt, säger Glenn Karlsen Bjerkenes, tillförordnad förbundsordförande i Bibliotekarforbundet, i ett pressutskick.
Det är fackförbunden inom centralorganisationen Unio, som organiserar akademiker, som inte har accepterat arbetsgivarens bud. Motparterna är Oslo kommun samt KS (Kommunesektorens organisasjon).
Förra året gick fackförbunden inom centralorganisationen Unio med på ett lågt lönepåslag på 1,7 procent. Samtidigt fick anställda i privat sektor högre påslag. Trots det gick Unio med på det låga påslaget med tanke på det kärva ekonomiska läget under pandemin och med förväntningen att årets avtalsrörelse skulle ge mer i plånboken, förklarar representanter för Bibliotekarforbundet.
Men när det inte blev så fanns ingen annan utväg än att ta ut medlemmar i strejk, resonerar Unio där Bibliotekarforbundet är en av medlemsorganisationerna.
– I årets avtalsrörelse krävde Unio ett tydligt reallönelyft. Det borde löna sig att ha högre utbildning och du ska inte förlora i lön för att du är kommunanställd, säger Glenn Karlsen Bjerkenes.
Unio organiserar stora yrkesgrupper i välfärdssektorn, bland annat lärare och sjuksköterskor, områden där det råder brist på utbildad personal. Missnöjet med löneutvecklingen är stor. I bibliotekssektorn finns inte samma rekryteringsutmaningar, enligt Bibliotekarforbundet, men fackförbundet befarar att en svag löneutveckling kommer att påverka yrkets attraktivitet negativt över tid.
– Vi är oroliga för att färre vill jobba som bibliotekarie i framtiden om den här utvecklingen fortsätter.
Bibliotekarforbundets medlemmar är yrkesutbildade bibliotekarier. Många av dem arbetar på folkbibliotek, fackbibliotek och skolbibliotek.
Bibliotekarielöner i Norge
Den genomsnittliga lönen för bibliotekarier i Norge ligger runt 537 000 norska kronor. Det är lägre än snittlönen för sjuksköterskor och det räcker inte för att köpa ett hus i de centrala delarna av Östlandet, som Asker, Baerum och Oslo. Källa: BibliotekarforbundetSenaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer