Superhjältar ska locka nya besökare

10 okt 2022 • 2 min

I ett samarbete med Marvel Entertainment tar biblioteken i New York hjälp av superhjältar för att locka nya besökare. Läsning är en superkraft, konstaterar bibliotekschefen, och med tillgång till information kan New York-borna, liksom filmvärldens hjältar, utföra exceptionella prestationer.

På tisdagen lanseras ett nytt bibliotekskort i New York, på The New York Public Library. Kortet finns bara i en begränsad upplaga och är ett samarbete med Marvel Entertainment, ett Spider-Man-kort.

Det är 60 år sedan Spider-Man först dök upp i ett seriealbum, Amazing Fantasy #15. Det firas bland annat med hjälp av ett speciellt bibliotekskort och diverse programpunkter under veckan som kommer på olika bibliotek runt om i New York.

Tanken är att inspirera både nya och gamla besökare att upptäcka bibliotekens utbud av böcker och allt annat som finns att tillgå, inte minst personalens kunskap.

Spider-Man-kortet har tagits fram i samarbete med Marvel Entertainment. Foto: New York Public Library

I samband med tillkännagivandet av Spider-Man-kortet uttalade sig Anthony W. Marx, chef på New York Public Library: ”Läsning är en superkraft – en superkraft som ger alla möjlighet att lära, att inspireras och förstå världen bättre”, skriver Library Journal.

Han sa också: ”På New York Public Library är vi hängivna vårt uppdrag, att tillhandahålla böcker och resurser som hjälper New York-bor att nå nya höjder. Att arbeta med Marvel i samband med det här kortet, understryker också de exceptionella prestationer människor kan klara av när de har tillgång till information”.

Även Sven Larsen som är vice vd för Licensed Publishing på Marvel talar sig varm för det nya samarbetet: ”Med så många av våra mest ikoniska ögonblick och hjältar förknippade med New York, så är vi verkligen glada över att få arbeta tillsammans med New York Public Library och över att nu kunna bjuda in ännu fler människor att dyka in i Marvels värld”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min