Superhjältar ska locka nya besökare

10 okt 2022 • 2 min

I ett samarbete med Marvel Entertainment tar biblioteken i New York hjälp av superhjältar för att locka nya besökare. Läsning är en superkraft, konstaterar bibliotekschefen, och med tillgång till information kan New York-borna, liksom filmvärldens hjältar, utföra exceptionella prestationer.

På tisdagen lanseras ett nytt bibliotekskort i New York, på The New York Public Library. Kortet finns bara i en begränsad upplaga och är ett samarbete med Marvel Entertainment, ett Spider-Man-kort.

Det är 60 år sedan Spider-Man först dök upp i ett seriealbum, Amazing Fantasy #15. Det firas bland annat med hjälp av ett speciellt bibliotekskort och diverse programpunkter under veckan som kommer på olika bibliotek runt om i New York.

Tanken är att inspirera både nya och gamla besökare att upptäcka bibliotekens utbud av böcker och allt annat som finns att tillgå, inte minst personalens kunskap.

Spider-Man-kortet har tagits fram i samarbete med Marvel Entertainment. Foto: New York Public Library

I samband med tillkännagivandet av Spider-Man-kortet uttalade sig Anthony W. Marx, chef på New York Public Library: ”Läsning är en superkraft – en superkraft som ger alla möjlighet att lära, att inspireras och förstå världen bättre”, skriver Library Journal.

Han sa också: ”På New York Public Library är vi hängivna vårt uppdrag, att tillhandahålla böcker och resurser som hjälper New York-bor att nå nya höjder. Att arbeta med Marvel i samband med det här kortet, understryker också de exceptionella prestationer människor kan klara av när de har tillgång till information”.

Även Sven Larsen som är vice vd för Licensed Publishing på Marvel talar sig varm för det nya samarbetet: ”Med så många av våra mest ikoniska ögonblick och hjältar förknippade med New York, så är vi verkligen glada över att få arbeta tillsammans med New York Public Library och över att nu kunna bjuda in ännu fler människor att dyka in i Marvels värld”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min