Superhjältar ska locka nya besökare

10 okt 2022 • 2 min

I ett samarbete med Marvel Entertainment tar biblioteken i New York hjälp av superhjältar för att locka nya besökare. Läsning är en superkraft, konstaterar bibliotekschefen, och med tillgång till information kan New York-borna, liksom filmvärldens hjältar, utföra exceptionella prestationer.

På tisdagen lanseras ett nytt bibliotekskort i New York, på The New York Public Library. Kortet finns bara i en begränsad upplaga och är ett samarbete med Marvel Entertainment, ett Spider-Man-kort.

Det är 60 år sedan Spider-Man först dök upp i ett seriealbum, Amazing Fantasy #15. Det firas bland annat med hjälp av ett speciellt bibliotekskort och diverse programpunkter under veckan som kommer på olika bibliotek runt om i New York.

Tanken är att inspirera både nya och gamla besökare att upptäcka bibliotekens utbud av böcker och allt annat som finns att tillgå, inte minst personalens kunskap.

Spider-Man-kortet har tagits fram i samarbete med Marvel Entertainment. Foto: New York Public Library

I samband med tillkännagivandet av Spider-Man-kortet uttalade sig Anthony W. Marx, chef på New York Public Library: ”Läsning är en superkraft – en superkraft som ger alla möjlighet att lära, att inspireras och förstå världen bättre”, skriver Library Journal.

Han sa också: ”På New York Public Library är vi hängivna vårt uppdrag, att tillhandahålla böcker och resurser som hjälper New York-bor att nå nya höjder. Att arbeta med Marvel i samband med det här kortet, understryker också de exceptionella prestationer människor kan klara av när de har tillgång till information”.

Även Sven Larsen som är vice vd för Licensed Publishing på Marvel talar sig varm för det nya samarbetet: ”Med så många av våra mest ikoniska ögonblick och hjältar förknippade med New York, så är vi verkligen glada över att få arbeta tillsammans med New York Public Library och över att nu kunna bjuda in ännu fler människor att dyka in i Marvels värld”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min