Superhjältar ska locka nya besökare

10 okt 2022 • 2 min

I ett samarbete med Marvel Entertainment tar biblioteken i New York hjälp av superhjältar för att locka nya besökare. Läsning är en superkraft, konstaterar bibliotekschefen, och med tillgång till information kan New York-borna, liksom filmvärldens hjältar, utföra exceptionella prestationer.

På tisdagen lanseras ett nytt bibliotekskort i New York, på The New York Public Library. Kortet finns bara i en begränsad upplaga och är ett samarbete med Marvel Entertainment, ett Spider-Man-kort.

Det är 60 år sedan Spider-Man först dök upp i ett seriealbum, Amazing Fantasy #15. Det firas bland annat med hjälp av ett speciellt bibliotekskort och diverse programpunkter under veckan som kommer på olika bibliotek runt om i New York.

Tanken är att inspirera både nya och gamla besökare att upptäcka bibliotekens utbud av böcker och allt annat som finns att tillgå, inte minst personalens kunskap.

Spider-Man-kortet har tagits fram i samarbete med Marvel Entertainment. Foto: New York Public Library

I samband med tillkännagivandet av Spider-Man-kortet uttalade sig Anthony W. Marx, chef på New York Public Library: ”Läsning är en superkraft – en superkraft som ger alla möjlighet att lära, att inspireras och förstå världen bättre”, skriver Library Journal.

Han sa också: ”På New York Public Library är vi hängivna vårt uppdrag, att tillhandahålla böcker och resurser som hjälper New York-bor att nå nya höjder. Att arbeta med Marvel i samband med det här kortet, understryker också de exceptionella prestationer människor kan klara av när de har tillgång till information”.

Även Sven Larsen som är vice vd för Licensed Publishing på Marvel talar sig varm för det nya samarbetet: ”Med så många av våra mest ikoniska ögonblick och hjältar förknippade med New York, så är vi verkligen glada över att få arbeta tillsammans med New York Public Library och över att nu kunna bjuda in ännu fler människor att dyka in i Marvels värld”.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min