Toppmöte i Glasgow satte fart på bibliotekens klimatarbete
12 nov 2021 • 3 min
Utmaningarna för de skotska folkbiblioteken liknar dem här hemma. Men klimatarbetet har tagit fart inför klimattoppmötet i Glasgow. ”Nu måste vi se till att det fortsätter när mötet är slut”, säger Sean McNamara, som leder Skottlands-sektionen av brittiska biblioteksföreningen Cilip.

Kirsten MacQuarrie och Sean McNamara vid Cilip i Skottland.
Flera gröna projekt pågår bland de skotska biblioteken och vissa särskilt framgångsrika projekt har utsetts till ledstjärnor för övriga bibliotek.
– Jag tror att COP26-mötet har inspirerat biblioteken. När vi hade årsmöte i somras rankades hållbarhet som ett av de viktigaste ämnena bör bibliotekarier, säger Kirsten MacQuarrie som jobbar med medlemsfrågor på Cilip i Skottland.
– Det har funnits ett tryck här, många har frågat sig vad de kan göra inför COP, jag tror att vartenda bibliotek och museum har gjort något, säger Sean McNamara.
Han konstaterar att det är viktigt för Cilip och biblioteken att hålla arbetet vid liv när klimattoppmötet är slut.
Nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt

Klimatmötet märks av i hela staden där demonstrationer har hållits på flera håll, men det är trevligt, tycker både Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie.
– Det är en fin atmosfär och det betyder att klimatfrågan flyttas upp på dagordningen i Storbritannien.
Till vardags står skotska bibliotek inför liknande utmaningar som de svenska. Nedskärningar i lokala budgetar drabbar folkbiblioteken och besparingar i skolorna går ut över skolbibliotekarierna. Dessutom finns det fortfarande bibliotek som inte har öppnat igen efter pandemin.
Det finns flera exempel på gröna initiativ från de skotska biblioteken. Nationalbiblioteket i Edinburgh har med hjälp av sin kartsamling synliggjort hur klimatförändringarna slår i Skottland genom att jämföra nya och gamla kartor.

Biblioteken spelar en viktig roll i klimatarbetet, enligt den skotska biblioteksföreningen. Inte bara för att biblioteken många gånger befinner sig i gamla byggnader, något som innebär en utmaning, utan också för att de utgör öppna platser dit alla är välkomna och där det finns information att hämta.
– Jag tror också att klimatfrågan kan bli en del av en etisk diskussion. Biblioteken har arbetat på ett passionerat sätt mot exempelvis rasism och jag tror att de kan arbeta på liknande sätt för klimatet, säger Kirsten MacQuarrie.
Klimatfrågan kopplas ofta ihop med social ojämlikhet, en fråga som ofta engagerar biblioteken.
– Biblioteken jobbar för samhällets bästa och nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt, säger Sean McNamara.
Förtroendet är stort för biblioteken som är populära bland skottarna. Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie berättar stolt att landets bibliotek har fler besökare än biograferna och fotbollsarenorna tillsammans.
Bibliotekens arbete med klimatfrågan har på sätt och vis funnits där hela tiden, konstaterar de. Men inte så uttalat som nu.
– Många säger att ”det här har vi gjort hela tiden”, men tidigare har det inte varit explicit, säger Kirsten MacQuarrie.
Det har det blivit på senare tid.
_ Samhället kommer att förändras drastiskt när klimatförändringarna ska hanteras. Då kan biblioteken ta en stor roll, säger Sean McNamara.
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer