Toppmöte i Glasgow satte fart på bibliotekens klimatarbete
12 nov 2021 • 3 min
Utmaningarna för de skotska folkbiblioteken liknar dem här hemma. Men klimatarbetet har tagit fart inför klimattoppmötet i Glasgow. ”Nu måste vi se till att det fortsätter när mötet är slut”, säger Sean McNamara, som leder Skottlands-sektionen av brittiska biblioteksföreningen Cilip.

Kirsten MacQuarrie och Sean McNamara vid Cilip i Skottland.
Flera gröna projekt pågår bland de skotska biblioteken och vissa särskilt framgångsrika projekt har utsetts till ledstjärnor för övriga bibliotek.
– Jag tror att COP26-mötet har inspirerat biblioteken. När vi hade årsmöte i somras rankades hållbarhet som ett av de viktigaste ämnena bör bibliotekarier, säger Kirsten MacQuarrie som jobbar med medlemsfrågor på Cilip i Skottland.
– Det har funnits ett tryck här, många har frågat sig vad de kan göra inför COP, jag tror att vartenda bibliotek och museum har gjort något, säger Sean McNamara.
Han konstaterar att det är viktigt för Cilip och biblioteken att hålla arbetet vid liv när klimattoppmötet är slut.
Nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt

Klimatmötet märks av i hela staden där demonstrationer har hållits på flera håll, men det är trevligt, tycker både Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie.
– Det är en fin atmosfär och det betyder att klimatfrågan flyttas upp på dagordningen i Storbritannien.
Till vardags står skotska bibliotek inför liknande utmaningar som de svenska. Nedskärningar i lokala budgetar drabbar folkbiblioteken och besparingar i skolorna går ut över skolbibliotekarierna. Dessutom finns det fortfarande bibliotek som inte har öppnat igen efter pandemin.
Det finns flera exempel på gröna initiativ från de skotska biblioteken. Nationalbiblioteket i Edinburgh har med hjälp av sin kartsamling synliggjort hur klimatförändringarna slår i Skottland genom att jämföra nya och gamla kartor.

Biblioteken spelar en viktig roll i klimatarbetet, enligt den skotska biblioteksföreningen. Inte bara för att biblioteken många gånger befinner sig i gamla byggnader, något som innebär en utmaning, utan också för att de utgör öppna platser dit alla är välkomna och där det finns information att hämta.
– Jag tror också att klimatfrågan kan bli en del av en etisk diskussion. Biblioteken har arbetat på ett passionerat sätt mot exempelvis rasism och jag tror att de kan arbeta på liknande sätt för klimatet, säger Kirsten MacQuarrie.
Klimatfrågan kopplas ofta ihop med social ojämlikhet, en fråga som ofta engagerar biblioteken.
– Biblioteken jobbar för samhällets bästa och nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt, säger Sean McNamara.
Förtroendet är stort för biblioteken som är populära bland skottarna. Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie berättar stolt att landets bibliotek har fler besökare än biograferna och fotbollsarenorna tillsammans.
Bibliotekens arbete med klimatfrågan har på sätt och vis funnits där hela tiden, konstaterar de. Men inte så uttalat som nu.
– Många säger att ”det här har vi gjort hela tiden”, men tidigare har det inte varit explicit, säger Kirsten MacQuarrie.
Det har det blivit på senare tid.
_ Samhället kommer att förändras drastiskt när klimatförändringarna ska hanteras. Då kan biblioteken ta en stor roll, säger Sean McNamara.
Senaste nytt

Dik: Varför är ministern så tyst?
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?
28 jun 2022 • 2 min

Inga svar om bemannade skolbibliotek – än
Inga utfästelser, men gärna samma debatt i riksdagens kammare efter höstens val. Det var skolminister Lina Axelsson Kihlbloms svar på Annika Hirvonens fråga om bemannade skolbibliotek.
27 jun 2022 • 2 min

Personal kräver utökade öppettider – för säkerheten
Utökade öppettider på bibliotek i Philadelphia skulle skapa ett säkrare samhälle, anser bibliotekspersonal som protesterar mot underbemanningen.
27 jun 2022 • < 1 min

Kritik mot utebliven satsning på digitalisering
Företrädare för sex akademier är kritiska till bristen på handling och medel för en storskalig satsning på digitalisering av kulturarvet. ”Om inte Sverige ska hamna alldeles efter krävs digitalisering i en helt annan skala.”
23 jun 2022 • < 1 min
Digital programscen lanseras på biblioteket
Stockholms stadsbibliotek lanserar nu Biblioteket Play, en digital programscen. Planen är att nästa år bredda plattformen för samarbete med andra bibliotek runt om i landet.
23 jun 2022 • < 1 min

Internet archive till rättegång i oktober
Internet archive, det digitala nödlägesbiblioteket som erbjöd fri tillgång till miljoner böcker under pandemin, fick fyra stora amerikanska förlag att inleda en stämningsprocess. I oktober avgörs fallet i en federal domstol i New York.
22 jun 2022 • < 1 min

Avtalen som hotar öppen vetenskap
De transformativa avtalen är ytterst problematiska. De äventyrar inte bara forskningens kommunikation utan även dess innehåll, skriver Isto Huvila och Lisa Börjesson, Institutionen för ABM vid Uppsala universitet.
21 jun 2022 • 5 min

KB ska ta fram nationell policy för öppen vetenskap
Regeringen ger Kungliga biblioteket ett nytt uppdrag i arbetet med att göra vetenskapen mer tillgänglig. Nästa höst ska en nationell policy presenteras för regeringen.
17 jun 2022 • < 1 min

Stort intresse för stärkt läsfrämjande
Många deltog när Kulturrådet presenterade Läsfrämjandelyftet. ”Det ska bidra till långsiktig hållbarhet i tillgången till läsutvecklingsmöjligheter”, förklarade projektledaren Ann Catrine Eriksson.
17 jun 2022 • 2 min

Kunskapen bör styra biblioteksverksamheten
Regering och riksdag håller sig på avstånd. Men lämnar kommunpolitikerna folkbiblioteken i fred? Svårt att veta, skriver Anders Frenander och rekommenderar att kunskap, inte politiska idéer, ska styra verksamheter.
17 jun 2022 • 7 min

Förslag: ökad möjlighet till digital forskning vid biblioteken
Regeringens förslag på ändringar i upphovsrätten är ett steg i rätt riktning, enligt Svensk biblioteksförening. ”En möjlighet för alla som vill forska på digitaliserat material.”
16 jun 2022 • 2 min

Skolbibliotekarie får pris av Svenska Akademien
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
15 jun 2022 • 2 min
0 kommentarer