Toppmöte i Glasgow satte fart på bibliotekens klimatarbete
12 nov 2021 • 3 min
Utmaningarna för de skotska folkbiblioteken liknar dem här hemma. Men klimatarbetet har tagit fart inför klimattoppmötet i Glasgow. ”Nu måste vi se till att det fortsätter när mötet är slut”, säger Sean McNamara, som leder Skottlands-sektionen av brittiska biblioteksföreningen Cilip.

Kirsten MacQuarrie och Sean McNamara vid Cilip i Skottland.
Flera gröna projekt pågår bland de skotska biblioteken och vissa särskilt framgångsrika projekt har utsetts till ledstjärnor för övriga bibliotek.
– Jag tror att COP26-mötet har inspirerat biblioteken. När vi hade årsmöte i somras rankades hållbarhet som ett av de viktigaste ämnena bör bibliotekarier, säger Kirsten MacQuarrie som jobbar med medlemsfrågor på Cilip i Skottland.
– Det har funnits ett tryck här, många har frågat sig vad de kan göra inför COP, jag tror att vartenda bibliotek och museum har gjort något, säger Sean McNamara.
Han konstaterar att det är viktigt för Cilip och biblioteken att hålla arbetet vid liv när klimattoppmötet är slut.
Nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt

Klimatmötet märks av i hela staden där demonstrationer har hållits på flera håll, men det är trevligt, tycker både Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie.
– Det är en fin atmosfär och det betyder att klimatfrågan flyttas upp på dagordningen i Storbritannien.
Till vardags står skotska bibliotek inför liknande utmaningar som de svenska. Nedskärningar i lokala budgetar drabbar folkbiblioteken och besparingar i skolorna går ut över skolbibliotekarierna. Dessutom finns det fortfarande bibliotek som inte har öppnat igen efter pandemin.
Det finns flera exempel på gröna initiativ från de skotska biblioteken. Nationalbiblioteket i Edinburgh har med hjälp av sin kartsamling synliggjort hur klimatförändringarna slår i Skottland genom att jämföra nya och gamla kartor.

Biblioteken spelar en viktig roll i klimatarbetet, enligt den skotska biblioteksföreningen. Inte bara för att biblioteken många gånger befinner sig i gamla byggnader, något som innebär en utmaning, utan också för att de utgör öppna platser dit alla är välkomna och där det finns information att hämta.
– Jag tror också att klimatfrågan kan bli en del av en etisk diskussion. Biblioteken har arbetat på ett passionerat sätt mot exempelvis rasism och jag tror att de kan arbeta på liknande sätt för klimatet, säger Kirsten MacQuarrie.
Klimatfrågan kopplas ofta ihop med social ojämlikhet, en fråga som ofta engagerar biblioteken.
– Biblioteken jobbar för samhällets bästa och nödläget för klimatet är något vi måste jobba för. Här behöver inte biblioteken trampa försiktigt, säger Sean McNamara.
Förtroendet är stort för biblioteken som är populära bland skottarna. Sean McNamara och Kirsten MacQuarrie berättar stolt att landets bibliotek har fler besökare än biograferna och fotbollsarenorna tillsammans.
Bibliotekens arbete med klimatfrågan har på sätt och vis funnits där hela tiden, konstaterar de. Men inte så uttalat som nu.
– Många säger att ”det här har vi gjort hela tiden”, men tidigare har det inte varit explicit, säger Kirsten MacQuarrie.
Det har det blivit på senare tid.
_ Samhället kommer att förändras drastiskt när klimatförändringarna ska hanteras. Då kan biblioteken ta en stor roll, säger Sean McNamara.
Senaste nytt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min
0 kommentarer