Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
4 jun 2024 • 2 min
Vilken samhällsnytta har egentligen bibliotek? Detta ska sättas på pränt i ett nytt EU-samarbete med syfte att stärka bibliotekens status i Europa.
Martin Memet Könick, bibliotekschef i Landskrona, en av Sveriges två representanter som ska synliggöra biblioteken i EU.
Den öppna samordningsmetoden OMC, Open Method of Coordination, är ett sätt för EU:s institutioner att kommunicera med medlemsstaterna. För första gången riktas nu strålkastarljuset mot biblioteksvärlden med uppdraget att synliggöra bibliotekets olika roller i samhället.
– Många tänker på biblioteket som en plats där man lånar böcker. Punkt. Men det är så mycket mer än så. Biblioteket är en arena för demokratifrågor och delaktighet, ett forum för samhällsdebatt, en plats för det livslånga lärandet, kunskapsutbyte och läsfrämjande. Uppdraget är att beskriva alla olika roller på ett sätt så att EU:s makthavare blir intresserade – och förstår värdet av bibliotek, berättar Martin Memet Könick, bibliotekschef i Landskrona.
Tillsammans med kulturdepartementets Karin von Hedenberg och representanter från övriga EU-länder ska Martin Memet Könick arbeta fram en OMC-rapport där bibliotekets multipla roller tydliggörs. Indelade i arbetsgrupper träffas de med jämna mellanrum – fysiskt eller digitalt – och jobbar mellan mötena på var sitt håll i en nationell kontext.
– Vi samlar just nu in input från bibliotek runt om i Sverige för att kunna lyfta konkreta exempel kring hur man jobbar och ser på bibliotekets roll i samhället. Ambitionen är att i detta ganska formella format använda oss av storytelling för att lyfta människorna och de goda exemplen i stället för bara fakta och siffror, säger Martin Memet Könick.
Första mötet skedde i Bryssel i februari, och i juni ska representanterna från varje land träffas i Warszawa. Den fullständiga rapporten ska presenteras om drygt ett år.
Vad hoppas ni på för resultat?
– Dels är det en utmärkt möjlighet att visa för Europa hur långt fram svenska bibliotek ligger i hur man jobbar med viktiga samhällsfrågor. Dels att få människor med makt i EU att förstå bibliotekens komplexa roll och de många positiva aspekter som finns. Jag hoppas att rapporten kommer att bidra till ett påverkansarbete för att stärka bibliotekens roll i Europa, säger Martin Memet Könick och fortsätter:
– Det kanske låter naivt och högtravande, men jag tror att bibliotek gör världen bättre. Det hoppas jag att vi lyckas förmedla i rapporten.
Läs också
›› Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken
›› Eblida: ”Vi måste höja rösten och berätta vad vi står för”
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer