Uppdrag: Övertyga EU om bibliotekens värde

4 jun 2024 • 2 min

Vilken samhällsnytta har egentligen bibliotek? Detta ska sättas på pränt i ett nytt EU-samarbete med syfte att stärka bibliotekens status i Europa.

Den öppna samordningsmetoden OMC, Open Method of Coordination, är ett sätt för EU:s institutioner att kommunicera med medlemsstaterna. För första gången riktas nu strålkastarljuset mot biblioteksvärlden med uppdraget att synliggöra bibliotekets olika roller i samhället.

– Många tänker på biblioteket som en plats där man lånar böcker. Punkt. Men det är så mycket mer än så. Biblioteket är en arena för demokratifrågor och delaktighet, ett forum för samhällsdebatt, en plats för det livslånga lärandet, kunskapsutbyte och läsfrämjande. Uppdraget är att beskriva alla olika roller på ett sätt så att EU:s makthavare blir intresserade – och förstår värdet av bibliotek, berättar Martin Memet Könick, bibliotekschef i Landskrona.

Ska lyfta människorna med storytelling

Tillsammans med kulturdepartementets Karin von Hedenberg och representanter från övriga EU-länder ska Martin Memet Könick arbeta fram en OMC-rapport där bibliotekets multipla roller tydliggörs. Indelade i arbetsgrupper träffas de med jämna mellanrum – fysiskt eller digitalt – och jobbar mellan mötena på var sitt håll i en nationell kontext.

– Vi samlar just nu in input från bibliotek runt om i Sverige för att kunna lyfta konkreta exempel kring hur man jobbar och ser på bibliotekets roll i samhället. Ambitionen är att i detta ganska formella format använda oss av storytelling för att lyfta människorna och de goda exemplen i stället för bara fakta och siffror, säger Martin Memet Könick.

Första mötet skedde i Bryssel i februari, och i juni ska representanterna från varje land träffas i Warszawa. Den fullständiga rapporten ska presenteras om drygt ett år.

Vad hoppas ni på för resultat?

– Dels är det en utmärkt möjlighet att visa för Europa hur långt fram svenska bibliotek ligger i hur man jobbar med viktiga samhällsfrågor. Dels att få människor med makt i EU att förstå bibliotekens komplexa roll och de många positiva aspekter som finns. Jag hoppas att rapporten kommer att bidra till ett påverkansarbete för att stärka bibliotekens roll i Europa, säger Martin Memet Könick och fortsätter:

– Det kanske låter naivt och högtravande, men jag tror att bibliotek gör världen bättre. Det hoppas jag att vi lyckas förmedla i rapporten.

Läs också
›› Krav till EU-politikerna: Öronmärk pengar till biblioteken
›› Eblida: ”Vi måste höja rösten och berätta vad vi står för”

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min