Utrensning av böcker kan ta honom till Vita huset

6 mar 2023 • 12 min

I USA kastas litteratur ut från bibliotek, skolor och universitet. Biblioteksbladet har besökt Florida där bokförbuden har gett den konservativa guvernören Ron DeSantis framgång i den politiska karriären.

”Välkommen till frihetens delstat, Florida!”
När Floridas konservativa guvernör Ron DeSantis håller tal utanför regeringsbyggnaden i Gainesville återkommer han gång på gång till ordet frihet. ”Frihet från indoktrinering” står det på en stor banderoll bakom honom. Men de förslag han presenterar speglar värderingar som inte låter särskilt frihetliga. Tvärtom har Ron DeSantis genomfört en rad lagar som kan leda till att tusentals böcker förbjuds från skolor och bibliotek i delstaten. De flesta av böckerna handlar om hbtqi-personer eller om diskriminering och rasism.

Lagarna är ett led i en landsomfattande offensiv mot bibliotek och allmänna skolor, där DeSantis och andra höger­radikala lokalpolitiker för en ideologisk strid som kan leda till att sedan länge vedertagen undervisning och litteratur om USA:s svarta historia förbjuds. Moderna klassiker av författare och historiker som Toni Morrison, Ta-Nehisi Coates och Henry Louis Gates ska inte längre ingå i undervisningen i Floridas allmänna skolor och universitet. Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse (The Handmaid’s Tale) har förbjudits i flera distrikt, likaså dussintals populära titlar om queer­personer. I ett skoldistrikt utanför Jacksonville har konservativa aktivister lyckats förbjuda barnboken Välkommen Tango (And Tango Makes Three) om två hanpingviner som adopterar en pingvinbäbis, då boken påstås uppmuntra till homosexualitet. Skolbibliotekarier och lärare som tillhandahåller dessa böcker kan nu dömas för grova brott, med fängelsestraff och förlorad yrkeslicens till följd. Kritiker kallar reformerna för en häxjakt på redan marginaliserade grupper.

Karla Hernandez-Mats, direktör för Floridas lärarfack. Foto: Martin Gelin

I utkanten av Miami, vid en brusande motorväg som går parallellt med stadens internationella flygplats, ligger kontors­byggnaden för delstatens lärarfack. Längs fasaden löper en färggrann muralmålning i den karibiska stil som är populär här i södra Florida, med regnbågsfärgade blommor, fåglar och ett citat från den afroamerikanska poeten Maya Angelou.
I ett luftkonditionerat rum väntar lärarfackets direktör Karla Hernandez-Mats som är en av de mest högljudda kritikerna av Ron DeSantis bokförbud.
– Det är farsartat att DeSantis kallar det här för ”frihetens delstat”. Det finns bara frihet för de som ser ut som DeSantis och delar hans värderingar. Han förbjuder böcker, saboterar integriteten för lärarna och bibliotekarierna och hotar yttrande­friheten och den akademiska friheten.
Florida har blivit navet i högerradikala politikers och den kristna högerns kamp för att förbjuda tusentals böcker. I mars 2022 undertecknade Ron DeSantis lagen Parental Rights in Education Act som kraftigt inskränker vilken litteratur som får användas i undervisning i delstaten. Karla Hernandez-Mats och människorättsgruppen ACLU kallade delar av lagen homofobiska, rasistiska och diskriminerande. Ron DeSantis viftade bort kritiken med att lagen bara förbjuder ”sexuella instruktioner”, men implementeringen har varit så bred att den verkar kunna drabba i princip all litteratur som skildrar diskriminering eller homosexuella relationer.

Han förbjuder böcker, saboterar integriteten för lärarna och bibliotekarierna och hotar yttrande­friheten och den akademiska friheten.

Karla Hernandez-Mats om Ron DeSantis
Floridas offensiv mot historieböcker och skönlitteratur om hbtq och USA:s rasistiska historia är bara en liten del av en mycket större nationell kamp. På American Library Associations lista över de mest frekvent förbjudna böckerna i USA skildrar nio av de tio titlarna hbtqi-personer, svarta amerikaner, eller diskriminering av marginaliserade grupper.
Enligt rapporten Banned in the USA: The Growing Movement to Censor Books in Schools från PEN America, en organisation som försvarar det fria ordet, har 140 skoldistrikt i 32 delstater genomfört mer än 2 500 bokförbud det senaste året.
”Det här förtrycket drivs av långvariga fördomar mot hbtq-personer och extrema kristna attityder om sexualitet, moral och amerikansk kultur”, skriver Jonathan Friedman på PEN America i rapporten.
Friedman kallar förbuden och hoten mot lärare och bibliotekarier för ”McCarthy-ism”, en fras hämtad från 1950-talet då den ökände senatorn Joseph McCarthy bedrev häxjakt på alla fram­stående amerikaner som misstänktes ha vänstersympatier. Det ledde till tusentals personliga konkurser, självmord, utvisningar och förlorade jobb, men framför allt till ett kulturellt klimat där det fria ordet och den akademiska friheten äventyrades.
Över hela USA sker nu aggressiva påtryckningar för att stoppa litteratur och undervisning som inte främjar det som den kristna högern kallar patriotisk undervisning. Lokalpolitiker och höger­aktivister har de senaste åren stoppat skolor och bibliotek från att tillhandahålla tusentals böcker, allt från klassiska romaner till populär samtida queer­litteratur som André Acimans Call Me By Your Name.

Sedan 2021 har republikaner i 24 delstater försökt få igenom mer än 80 nya lagar för att begränsa undervisning om rasism, diskriminering och hbtqi-frågor, enligt PEN America. Offensiven tog rejäl fart strax efter Joe Bidens valseger i presidentvalet 2020. I stället för att ägna sig åt självrannsakan över Donald Trumps nederlag valde den kristna högern att ytterligare flytta fram sina positioner i det så kallade kulturkriget.
Christopher Rufo, en ung strateg på den konservativa tankesmedjan Manhattan Institute, började testa vilka budskap som fick mest respons från den kristna högerns väljare och det visade sig att det var frågor som gällde undervisning om hbtq-personer, rasism och diskriminering i skolor och på universitet. Rufo lanserade en landsomfattande kampanj för att förbjuda det högern kallar ”woke” undervisning, historia och litteratur om diskriminering och marginaliserade grupper.

Ron DeSantis med en sida ur barnboken Call Me Max där huvud­karaktären utforskar sin identitet som transperson. Strax efter att bilden togs i mars 2022 undertecknade DeSantis en lag som förbjuder skolundervisning om könsidentitet, den så kallade don´t say gay-lagen. Foto: Douglas R. Clifford/AP

Ron DeSantis kallar numera Florida för ”the state where woke goes to die”, delstaten där woke-ideologin dör. Woke har blivit ett samlingsbegrepp för allt som den kristna högern är obekväm med, men när DeSantis juridiska rådgivare Ryan Newman nyligen ombads definiera vad ordet faktiskt betyder sade han att det handlar om ”tron att det finns systematiska orättvisor i USA och ett behov att göra något åt dem”.

För kritikerna lät det som ett erkännande av de verkliga orsakerna till denna strid.
– Jag tror att det här ideologiska kriget främst speglar DeSantis egen osäkerhet när det gäller USA:s historia av diskriminering och rasism. DeSantis är en kristen nationalist som inte kan hantera obekväma sanningar om landets historia, så han försöker nu trumma fram samma energier bland de mest högerradikala väljarna så att han kan utmana Donald Trump som presidentkandidat i nästa val, säger Karla Hernandez-Mats.

Intill en motorväg ligger kontoret där Floridas lärarfack håller till. Foto: Martin Gelin.

Sedan Ron DeSantis och aktivister som Christopher Rufo lanserade denna offensiv mot ”woke” litteratur och undervisning för två år sedan har det skett en ökning av försöken att förbjuda populära titlar om rasism, feminism eller hbtqi-personer.
– Det är ett oroväckande fenomen att se bokförbuden återvända här i USA. Att se försök att väcka åtal mot skolbibliotekarier, säger Suzanne Nossel, direktör för PEN America, till New York Times.

Vågen av förbud har ackompanjerats av en ökning av aggressiva hot mot skolor och bibliotek, ofta från militanta högergrupper. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade förra året att mer än 200 amerikanska skol­distrikt utsatts för våldshot sedan 2020. I Kansas City stormades nyligen en konferens för allmänna skolor av konservativa föräldrar som ville förbjuda litteratur av queerförfattaren Alison Bechdel.
Den högerextrema gruppen Proud Boys, som hade en nyckelroll i stormningen av Kapitolium i Washington 2021, har också organiserat sig för att ta över skolmöten och skolstyrelser med målet att förbjuda exempelvis alla böcker av ickebinära författare. Hittills har Proud Boys-medlemmar krävt detta under skolmöten i Wisconsin, Kalifornien och North Carolina.
I delstaten Washington har ett skol­distrikt tagits över av medlemmar från högerextrema Three Percenters.
I Tennessee ordnades förra året ett bokbål där kristna högeraktivister brände hundratals böcker, bland annat Charles Darwins Om arternas uppkomst (On the Origin of Species) och Ray Bradburys Fahrenheit 451, som handlar om en totalitär framtid där all litteratur bränns på bål.

Florida var länge känt som ett av de bästa bibliotekssystemen i USA. Jeb Bush som var guvernör här trodde på biblioteken. Laura Bush, fru till presidenten, var bibliotekarie och åkte ofta hit och hyllade våra bibliotek.

Nathaniel Sandler
I flera delstater försöker republikanerna även få igenom lagar som ställer strikta krav på allmänna skolor och universitet att ge elever en ”patriotisk utbildning” och förbjuder mycket av undervisningen som handlar om exempelvis rasism, slaveri och segregation i USA:s historia. I bland annat Iowa och New Hampshire har konservativa politiker försökt genomföra ”lojalitetslöften” för lärare i allmänna skolor och college. Lagförslagen skulle betyda att lärare måste ge löften om att inte undervisa om något ”negativt” ur USA:s historia.
I Florida har DeSantis likaså genomfört en lag som förbjuder all undervisning som kan få personer i en viss grupp att känna sig utpekade som förövare av historiska brott. Enligt lärare i delstaten är målet att förbjuda all undervisning som berättar om vita amerikaners historiska våld mot svarta och minoriteter, såväl som antisemitiskt eller homofobiskt våld och diskriminering.
Florida har blivit navet i den här kampen och många tror att Ron DeSantis ser det som ett trumfkort för att utmana Donald Trump om att bli republikanernas kandidat i nästa presidentval.
Initiativen får politisk kraft från en gräsrotsrörelse av kristna högeraktivister som spridit sig som en löpeld. Konservativa grupper som Moms for Liberty och Florida Citizens Alliance utger sig för att strida för parental rights, föräldrars rättigheter. Grupperna finansieras ofta av republikanska kampanjorganisationer och miljardärer, som industrifamiljen Koch.

Enligt PEN America finns det mer än 300 liknande grupper över USA och 73 procent av dem har grundats under de senaste två åren. I Clay County i norra Florida försöker en enda konservativ aktivist förbjuda mer än 3 600 böcker från skolsystemet, varav de flesta rör hbtqi-personer.
Den mäktigaste gruppen är Florida Citizens Alliance, som finansieras av Koch-dynastin och har ett nätverk som gör att tiotusentals aktivister snabbt kan mobiliseras och ta över exempelvis skolmöten om nya tillsättningar till skol­styrelser eller bibliotek. Det är en höger­radikal grupp som nu har fått genuin makt över undervisningssystemet.
– Det räcker ofta med att en enda förälder dyker upp för att protestera mot en bok för att den ska förbjudas, säger Karla Hernandez-Mats.
Mycket av hbtqi-litteraturen förbjuds för att grupperna på lösa grunder utmålar den som pornografisk. Förra året sammanställde Florida Citizens Alliance rapporten Porn in Schools Report där de uppmanade till svartlistning av alla skolböcker som innehåller ”oanständigt eller stötande material”. Det tycks inkludera alla skildringar av homo­­­­­­­­­s­exualitet eller antydd homosexualitet. Nätverket har mer än 250 000 medlemmar över delstaten och de nominerade fler än 500 kandidater till lokala ämbeten och skolstyrelser i valet förra året. 272 av kandidaterna vann.

Moms for liberty håller möte i Vero Beach, Florida, oktober 2022. Den starkt hbtqi-fientliga gruppen säger sig värna föräldrars frihet. Foto: Giorgio VIERA / AFP

Även Moms for Liberty grundades i Florida i januari 2021 och har nu 250 avdelningar i 42 delstater. Gruppen får finansiellt stöd av Heritage Foundation, den kristna högerns mäktigaste tanke­smedja i Washington. Många av böckerna som förbjudits är moderna klassiker i queer ungdoms­litteratur, som Nic Stones Dear Martin, Adam Silveras More Happy Than Not, och Maia Kobabes serieroman Gender Queer som enligt American Library Association nu är den bok i USA som utsätts för flest förbud.
Enligt människorättsgruppen ACLU har restriktionerna ”överskridit studenters rätt att få tillgång till litteratur utan politisk censur”. ACLU har nu skrivit en stämningsansökan där de anklagar ett skoldistrikt i Texas för att skapa en ”hotfull atmosfär mot hbtqi-studenter”. Hatbrotten mot hbtqi-personer har ökat de senaste åren och många människorättsgrupper tror att det finns ett samband mellan bokförbuden och den hätska retoriken från den kristna högern. En ironisk följd av förbuden är att många av titlarna i stället börjat sälja bättre och lånas ut ännu mer på de bibliotek som fortfarande tillhandahåller dem. I Texas har den kristna högern försökt förbjuda en ny historiebok, Forget the Alamo, där tre historiker utmanar en rad ingrodda, ofta rasistiska myter om det historiska slaget vid Alamo 1836. Efter försöken att stoppa boken rusade den i stället upp på USA:s bästsäljarlista.
I Pennsylvania försökte en konservativ skolstyrelse förbjuda populära böcker om Aretha Franklin, Malala Yousafzai och Eleanor Roosevelt, men eleverna i skolan protesterade och lyckades stoppa beslutet. Samma elever har nu ordnat en bokklubb som läser just de böcker som styrelsen försökte förbjuda. I Tennessee förbjöd ett skoldistrikt förra året Art Spiegelmans Maus, en av de klassiska skildringarna av Förintelsen. Skolstyrelsen menade att boken är oanständig för att den innehåller nakenhet. Förbudet blev en riksnyhet och Maus blev i februari förra året den mest sålda boken på Amazon i USA i alla kategorier. Försöken att stoppa populära boktitlar har därmed ofta varit kontraproduktiva.
– Ju mer du försöker förbjuda något, desto mer intresserade blir folk, säger Karla Hernandez-Mats.

Nathaniel Sandler på organisationen Bookleggers Library märker att intresset ökat för böcker som förbjudits på allmänna bibliotek och skolor. ”Om du säger till ett barn att något är förbjudet så blir de oftast bara mer nyfikna.” Foto: Martin Gelin

I centrala Miamis bohemiska stadsdel Wynwood hälsar jag på Nathaniel Sandler som sedan tio år tillbaka driver en välgörenhetsorganisation för mobila bibliotek i södra Florida, Bookleggers Library. Ett par gånger i veckan skickar de ut bussar med böcker från ett digert arkiv till behövande delar av Miami. Ofta kan de erbjuda böcker till natthär­bärgen, glesbygden i Floridas träskmark, kvinnofängelser eller fattiga spansktalande områden där det saknas både bibliotek och bokhandlare.
Nathaniel Sandler visar en videofilm från mobilen med ett pop up-bibliotek som de nyligen ordnade i ett fattigt område med mestadels latinamerikanska migrant­familjer. Biblioteket var utformat som ett piratskepp och erbjöd hundratals böcker om hav och fiskar.
– Vårt enda mål är att rädda böcker från förstörelse och se till att de sprids över hela staden, till områden där det annars saknas böcker. Vi försöker bara sprida litteraturens glädje. Vi tillhanda­håller böcker både från vänster och höger, vi har en avdelning för medborgarrätts­rörelsen men även böcker av höger­debattörer som Rush Limbaugh. Till skillnad från många av Floridas politiker så ägnar vi oss inte åt censur, säger Nathaniel Sandler.
Ordet ”bookleggers” är ett gammalt begrepp för de som tillhandahåller böcker som förbjudits – en lek med ordet ”bootlegging”. I ett nummer av tidskriften Publishers Weekly från 1922, under förbudstiden i USA då inte bara alkohol utan även litteratur som ansågs stötande kunde förbjudas, går det att läsa om en lukrativ ny industri för ”bookleggers” som importerar böcker från Europa som förbjudits i USA. Exempelvis sålde en ”booklegger” i Philadelphia Casanovas memoarer och Ulysses av James Joyce för 125 dollar styck – motsvarande omkring 2 000 dollar i dagens värde.

Hur kommer det sig att bok­förbuden återvänt till USA på 2000-talet?
– För Ron DeSantis del handlar det om att han vill bli president och han tror att han kan kontrollera debatten med de här frågorna som fokuserar på kulturkriget, säger Nathaniel Sandler.
– Det läskiga är det som händer i skolorna nu, där en enda förälder kan säga att deras barn känner sig ”obekväma” om de undervisar utifrån en viss bok och så förbjuds den. Vi skulle aldrig acceptera en sådan inställning till undervisningen i andra ämnen, som sport eller vetenskap. Det ökar risken att en enda förälder godtyckligt stoppar litteratur om folk de tycker är irrelevanta, som svarta eller transpersoner.

Nathaniel Sandler, Bookleggers Library. Foto: Martin Gelin

När det gäller biblioteken i Florida ackompanjeras hoten från de godtyckliga förbuden även av konservativa budget­nedskärningar, säger Sandler.
– Florida var länge känt som ett av de bästa bibliotekssystemen i USA. Jeb Bush som var guvernör här trodde på biblioteken. Laura Bush, fru till presidenten, var bibliotekarie och åkte ofta hit och hyllade våra bibliotek. Men de senaste tio åren har vi sett stora nedskärningar. Historiskt har det varit bränder, krig och katastrofer som förstört bibliotek, som i Alexandria och Bagdad. I USA förstörs biblioteken nu långsamt och gradvis, med budget­besparingar. Den kniven hänger över varje bibliotek i Florida och gör att de blir väldigt känsliga för politiska på­tryckningar.

Förra året deltog Bookleggers Library i festivalen Banned Books Week i Miami. Evenemanget speglade ett ökat intresse för böcker som den kristna högern försöker förbjuda.
– Om du säger till barn att något är förbjudet så blir de oftast bara mer ny­fikna, säger Nathaniel Sandler. Vi har många böcker här som förbjudits i andra distrikt, som Maus eller Richard Wrights Native Son (Fosterlandets son). Förbuden gör att fler frågar efter dem. Vi kallar det Streisand-­effekten efter en omtalad händelse där Barbara Streisand försökt förbjuda en osmickrande bild av en paparazzi­­fotograf, men hennes krav fick så mycket uppmärksamhet att den i stället spreds över hela världen.

I relativt liberala delstater har den kristna högerns bokförbud också fått fart. April Witteveen är bibliotekarie på Oregon State University, en liberal delstat som nyligen blev först i USA med att rösta fram en homosexuell guvernör. I Oregon finns dock en djup politisk splittring och en bred offensiv från den kristna högern riktad mot hbtqi-­litteratur.
April Witteveen hoppas att offensiven kan tämjas av nya regler som stärker akademisk frihet på skolor och bibliotek.
– Allmänna skolor och bibliotek måste utveckla tydliga regelverk för intellektuell frihet och skolstyrelser och bibliotekarier måste få en gedigen utbildning om de här frågorna och rätten att läsa. Jag tror inte att lösningen kommer från den federala regeringen utan från delstater som Oregon, där vi nu utvecklar politiska förslag som stärker de juridiska definitionerna av yttrandefrihet och bibliotekens integritet, säger April Witteveen.
I kontoret intill flygplatsen i Miami planerar Karla Hernandez-Mats en mot­offensiv till DeSantis bokförbud. Den kristna högerns kulturkrig har haft stora segrar här i Florida de senaste åren, främst på grund av demografiska förändringar då rika och konservativa pensionärer flyttat hit från andra delar av USA.
Samtidigt får delstaten en allt större befolkning av migranter från Venezuela och Kuba som flytt från auktoritära regimer och, delvis på grund av effektiv propaganda i högerpopulistiska alternativmedier, är övertygade om att alla politiker till vänster om Donald Trump är totalitära socialister. Men den kristna högerns framgångar i Florida har överskuggat stora bakslag i resten av USA. I presidentvalet 2020 och de två kongressvalen 2018 och 2022 led den kristna högern svidande nederlag just för att så många väljare ser deras kulturkrig och bokförbud som allt för extremt.

Karla Hernandez-Mats är försiktigt hoppfull om att de kontroversiella bokförbuden kommer att leda till en motreaktion där toleransens krafter organiserar sig.
– Det som Ron DeSantis och hans regering gör fungerade här i Florida, för att delstaten har gått åt höger, men det har inte alls fungerat i resten av USA. Tvärtom kostade det många val för den kristna högern i det senaste valet. DeSantis tror att han startat en skogsbrand som ska sprida sig över landet, men resten av USA säger nej till just den här sortens extremism.

Text: Martin Gelin

2 kommentarer

 1. Martin Gelin är lika nyanserad som vanligt… Ett gott journalistiskt arbete hade givetvis krävt att mer än en sida kommer till tals, att saker återges korrekt och att ett försök görs att förstå även den sida i en konflikt som journalisten ogillar. Ingetdera kravet uppfylls i denna text.

  När det gäller att låta flera sidor komma till tals är det ju helt uppenbart.

  I fråga om korrekt faktaåtergivning kan t.ex. nämnas att ”Parental Rights in Education Act” (https://www.flsenate.gov/Session/Bill/2022/1557/BillText/er/PDF) i verkligheten inte säger ett dugg om att förbjuda några böcker, och om den använts för att motivera förbud har man uppenbart tänjt dess gränser. Inte heller finns det något i den en sansad människa kan benämna homofobiskt, rasistiskt eller diskriminerande. Och beträffande högerns drivkrafter i motståndet mot ”woke” inbillar jag mig inte för en sekund att Gelin själv tror på den bild han målar upp. Det lösryckta Ryan Newman-citatet kunde av en mer objektiv journalist ute efter att verkligen förstå världen med fördel ha ersatts av t.ex. samme Newman från samma rättegång: ”To me it means someone who believes that there are systemic injustices in the criminal justice system AND ON THAT BASIS THEY CAN DECLINE TO FULLY ENFORCE AND UPHOLD THE LAW”.

  I fråga om att försöka förstå även den sida i konflikten Gelin ogillar kunde han ju t.ex. ha nämnt lite om hur DeSantis politik är en direkt motreaktion mot hur vissa lärare och ibland hela skolor i USA försöker skuldbelägga vita barn för sedan länge döda människors missgärningar och aktivt uppmuntrar lättpåverkade småbarn att ifrågasätta sin könsidentitet.

  Och nej, det är inte bara högern i USA som försöker stoppa vissa böcker! Vi har t.ex. flera fall där förlagspersonal (med skiftande framgång) agerat för att böcker inte ska ges ut eftersom de ogillar författarens ståndpunkter i den ena eller andra frågan. Det mest kända offret här är väl J. K. Rowling.

  1. Väl rutet, Magnus Johansson.

   Jag författade en hyfsat lång kommentar till artikeln i tråden om senaste numret där jag tog upp liknande saker. Det mest frapperande i hela denna debatt är den medvetna fultolkning av begreppet ”woke” som man grötmyndigt svingar sig med. De intersektionella woke-aktivisterna försöker själva distansera sig från begreppet eftersom det med rätta alltmer börjat förknippas med värdegrundscertifierad rasism, cancelkultur och totalitärt tankegods. Alltför många journalister, debattörer, politiker och, ja, kollegor reproducerar och sprider den nya definitionen åt dem. Det räcker att ta del av uppgifterna om det ohyggliga fenomenet med ”sensitivity readers” på bokförlag i den anglosaxiska världen, samt hur woke-sektens läromedel i amerikanska grundskolor ser ut (bl a denna video, där vita skildras som blodsugande mygg som måste utplånas av icke-vita med eldkastare: https://www.youtube.com/watch?v=nQ9l7y4UuxY) för att förstå att det inte handlar om stoppandet av historielektioner eller förtigandet av rasmotsättningar utan om bekämpningen av en splittrande, totalitär och rasistisk irrlära vars uttalade syfte är nedmonteringen av det amerikanska samhället.

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min