Wlic i Dubai – detta har hänt

17 okt 2023 • 2 min

Bara tre månader efter att Ifla meddelade att 2024 års Wlic skulle hållas i Dubai drogs inbjudan tillbaka. Under tiden hann mycket hända.

  • I mitten av juni meddelar den internationella biblioteksfederationen Ifla att nästa års världskongress, Wlic, kommer att äga rum i Dubai. Programpunkter med hbtqi-anknytning kan, på värdlandets begäran, inte förekomma utan ska i stället förläggas till en annan plats vid en annan tidpunkt.
  • Beskedet leder till starkt avståndstagande från biblioteksorganisationer i en lång rad länder. Biblioteksföreningarna i bland annat Sverige, USA, Norge, Storbritannien , Frankrike och Tyskland protesterar.

    Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada, protesterar mot beslutet att förlägga Wlic till Dubai.
  • Dåvarande Ifla-ordföranden Barbara Lison medger att hon och övriga styrelsen vet att hbtqi-personer ”kanske inte känner sig trygga med att delta i WLIC 2024”, men att andra grupper kommer att känna sig trygga med att kunna delta för första gången. Det senare anknyter till styrelsens huvudargument för Wlic i Dubai: landet är öppet för många nationaliteter i Afria och Asien som av visumskäl har svårt att besöka Europa och Nordamerika.
  • Ifla genomför under sommaren en medlemsomröstning om valet av Dubai. När resultatet presenteras i augusti visar det sig att 68 procent av de medlemmarna som deltagit i röstningen är emot valet av Dubai. En majoritet av dessa medlemmar finns i Europa, Nordamerika och Latinamerika, medan medlemmar i Asien, Mellanöstern och Afrika i högre grad stöttar valet.
  • När årets Wlic-kongress äger rum i nederländska Rotterdam i augusti, protesterar många deltagare öppet mot att Ifla gått Dubai till mötes och beslutat att exkludera hbtqi-frågor från kongressen 2024.
  • I början av oktober meddelar Ifla att Dubais biblioteksförening dragit tillbaka sin kandidatur som arrangör av Wlic 2024.

1 kommentarer

  1. Det är synd att deltagare från Afrika och Asien blir utestängda när kongressen hålls i Europa eller Amerika, men det känns inte som ett rimligt skäl att lägga kongressen i just Dubai. Jag ska erkänna att jag inte har stenkoll på länder i Afrika och Asien, men med tanke på det enorma geografiska område vi talar om så borde det gå att hitta åtminstone ett land som minoriteter kan besöka utan att riskera fängelsestraff (önsketänkandet vore förstås även ett värdland utan slaveri, men inte ens Sverige kan placera sig på den listan så det är väl tyvärr för mycket begärt). Att valet initialt föll på just Dubai har väl troligtvis mer att göra med att någon blev mutad än på en fin tanke om inkludering.

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min