Wlic i Dubai – detta har hänt

17 okt 2023 • 2 min

Bara tre månader efter att Ifla meddelade att 2024 års Wlic skulle hållas i Dubai drogs inbjudan tillbaka. Under tiden hann mycket hända.

  • I mitten av juni meddelar den internationella biblioteksfederationen Ifla att nästa års världskongress, Wlic, kommer att äga rum i Dubai. Programpunkter med hbtqi-anknytning kan, på värdlandets begäran, inte förekomma utan ska i stället förläggas till en annan plats vid en annan tidpunkt.
  • Beskedet leder till starkt avståndstagande från biblioteksorganisationer i en lång rad länder. Biblioteksföreningarna i bland annat Sverige, USA, Norge, Storbritannien , Frankrike och Tyskland protesterar.

    Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada, protesterar mot beslutet att förlägga Wlic till Dubai.
  • Dåvarande Ifla-ordföranden Barbara Lison medger att hon och övriga styrelsen vet att hbtqi-personer ”kanske inte känner sig trygga med att delta i WLIC 2024”, men att andra grupper kommer att känna sig trygga med att kunna delta för första gången. Det senare anknyter till styrelsens huvudargument för Wlic i Dubai: landet är öppet för många nationaliteter i Afria och Asien som av visumskäl har svårt att besöka Europa och Nordamerika.
  • Ifla genomför under sommaren en medlemsomröstning om valet av Dubai. När resultatet presenteras i augusti visar det sig att 68 procent av de medlemmarna som deltagit i röstningen är emot valet av Dubai. En majoritet av dessa medlemmar finns i Europa, Nordamerika och Latinamerika, medan medlemmar i Asien, Mellanöstern och Afrika i högre grad stöttar valet.
  • När årets Wlic-kongress äger rum i nederländska Rotterdam i augusti, protesterar många deltagare öppet mot att Ifla gått Dubai till mötes och beslutat att exkludera hbtqi-frågor från kongressen 2024.
  • I början av oktober meddelar Ifla att Dubais biblioteksförening dragit tillbaka sin kandidatur som arrangör av Wlic 2024.

1 kommentarer

  1. Det är synd att deltagare från Afrika och Asien blir utestängda när kongressen hålls i Europa eller Amerika, men det känns inte som ett rimligt skäl att lägga kongressen i just Dubai. Jag ska erkänna att jag inte har stenkoll på länder i Afrika och Asien, men med tanke på det enorma geografiska område vi talar om så borde det gå att hitta åtminstone ett land som minoriteter kan besöka utan att riskera fängelsestraff (önsketänkandet vore förstås även ett värdland utan slaveri, men inte ens Sverige kan placera sig på den listan så det är väl tyvärr för mycket begärt). Att valet initialt föll på just Dubai har väl troligtvis mer att göra med att någon blev mutad än på en fin tanke om inkludering.

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min