Wlic i Dubai – detta har hänt

17 okt 2023 • 2 min

Bara tre månader efter att Ifla meddelade att 2024 års Wlic skulle hållas i Dubai drogs inbjudan tillbaka. Under tiden hann mycket hända.

  • I mitten av juni meddelar den internationella biblioteksfederationen Ifla att nästa års världskongress, Wlic, kommer att äga rum i Dubai. Programpunkter med hbtqi-anknytning kan, på värdlandets begäran, inte förekomma utan ska i stället förläggas till en annan plats vid en annan tidpunkt.
  • Beskedet leder till starkt avståndstagande från biblioteksorganisationer i en lång rad länder. Biblioteksföreningarna i bland annat Sverige, USA, Norge, Storbritannien , Frankrike och Tyskland protesterar.

    Bibliotekarierna Michael Nordeman och Christer Edeholt från Sverige och Joseph Hafner från Kanada, protesterar mot beslutet att förlägga Wlic till Dubai.
  • Dåvarande Ifla-ordföranden Barbara Lison medger att hon och övriga styrelsen vet att hbtqi-personer ”kanske inte känner sig trygga med att delta i WLIC 2024”, men att andra grupper kommer att känna sig trygga med att kunna delta för första gången. Det senare anknyter till styrelsens huvudargument för Wlic i Dubai: landet är öppet för många nationaliteter i Afria och Asien som av visumskäl har svårt att besöka Europa och Nordamerika.
  • Ifla genomför under sommaren en medlemsomröstning om valet av Dubai. När resultatet presenteras i augusti visar det sig att 68 procent av de medlemmarna som deltagit i röstningen är emot valet av Dubai. En majoritet av dessa medlemmar finns i Europa, Nordamerika och Latinamerika, medan medlemmar i Asien, Mellanöstern och Afrika i högre grad stöttar valet.
  • När årets Wlic-kongress äger rum i nederländska Rotterdam i augusti, protesterar många deltagare öppet mot att Ifla gått Dubai till mötes och beslutat att exkludera hbtqi-frågor från kongressen 2024.
  • I början av oktober meddelar Ifla att Dubais biblioteksförening dragit tillbaka sin kandidatur som arrangör av Wlic 2024.

1 kommentarer

  1. Det är synd att deltagare från Afrika och Asien blir utestängda när kongressen hålls i Europa eller Amerika, men det känns inte som ett rimligt skäl att lägga kongressen i just Dubai. Jag ska erkänna att jag inte har stenkoll på länder i Afrika och Asien, men med tanke på det enorma geografiska område vi talar om så borde det gå att hitta åtminstone ett land som minoriteter kan besöka utan att riskera fängelsestraff (önsketänkandet vore förstås även ett värdland utan slaveri, men inte ens Sverige kan placera sig på den listan så det är väl tyvärr för mycket begärt). Att valet initialt föll på just Dubai har väl troligtvis mer att göra med att någon blev mutad än på en fin tanke om inkludering.

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min