Känslig info ska bli mer tillgänglig på Malmö stadsbibliotek

5 aug 2022 • 2 min

Det ska vara enklare för besökare att hitta information kring känsliga ämnen på Malmö stadsbibliotek. Inspirationen kommer från andra sidan Atlanten, förklarar Andrea Hofmann på Malmö stad.

”Känsliga ämnen” – det är namnet på det nya koncept som funnits tillgängligt på Malmö stadsbibliotek sedan början av juli. Det hela togs fram i samband med Malmö Pride för att uppmärksamma stadsbibliotekets hbtqi-arbete. Tanken är att besökarna på ett enklare sätt ska kunna hitta information kring ämnen som det annars kan kännas svårt att fråga om.

Andrea Hofmann, utvecklingssamordnare på Malmö stad.

– Det är inspirerat av USA. Vi har tagit efter ett koncept som man började arbeta med på bibliotek där runt 2017 (bland annat på Fayetteville Free Library i New York, reds anm), säger Andrea Hofmann, utvecklingssamordnare på Malmö stad.

– Där har man kallat det för ”Tough Topics”. Det har gått ut på att lyfta svåra frågor på ett nytt sätt samtidigt som man får möjlighet att visa upp vad som finns på biblioteken.

Utgångspunkten för ”Känsliga ämnen” på Malmö stadsbibliotek är en stor informationstavla som ska göra det enklare för besökare att navigera bland utbudet. Söker man exempelvis efter queer-relaterade ämnen så visar helt enkelt informationstavlan på vilken hylla de böckerna finns. Exempel på andra ämnen som finns angivna på tavlan är asexualitet, polyamori, icke-binär identitet och kroppens förändringar.

– Men besökarna uppmanas också till att våga fråga, det är väldigt välkommet att ta hjälp av bibliotekarierna. Det är ingen som är dömande, säger Andrea Hofmann.

Än så länge har responsen från besökarna låtit vänta på sig. Samtidigt har man bara varit igång med projektet i några veckor, förklarar Andrea Hofmann, och det har inte varit så många på biblioteket. Många är fortfarande på semester.

Informationstavlan infördes i samband med Malmö Pride i juli. Foto: Malmö stad

Finns det fler bibliotek i Sverige som arbetar efter liknande koncept?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte hört eller sett något om det i alla fall.

Är det här något som ni provar nu under sommaren eller kommer det att fortsätta även längre fram?

– Som jag har förstått det så kommer man att göra något liknande inför valet, att man skiftar fokus då till att rikta in sig på känsliga ämnen kopplat till valfrågor.

1 kommentarer

  1. Bra initiativ! Eller åtminstone tycker jag att grundtanken är bra (i detaljerna finns säkert mycket jag skulle reta mig på…). Sedan tycker jag ju dock att biblioteken ska vara försiktiga när det kommer till att samarbeta med Pride-rörelsen, då denna inte helt utan skäl är ett rött skynke för många och knappast representerar alla HBTQ-personer.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Digitalisering

Smart system delar bibliotekssektorn

För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.

8 aug 2022 • 4 min

Reportage

De vill påverka samtalet om källkritik

Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.

2 aug 2022 • 5 min

Internationellt

Elefant i rummet – och få frågor besvarade

Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.

29 jul 2022 • 2 min

Internationellt

Krav på oberoende utredning av Ifla

De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.

12 jul 2022 • 2 min