Kiruna bibliotek förbereder sig när staden ska flytta

10 dec 2020 • 2 min

Personalen på biblioteket planerar för nya arbetssätt inför stadsflytten. I centrum står barn och unga.

Stora delar av Kiruna ska flytta på grund av att gruvan underminerar marken som staden står på. Till en början var det tänkt att biblioteket skulle flytta redan till våren, men flytten har skjutits fram till hösten 2022. Då ska affärerna i centrum flytta, alla samtidigt, för att ingen ska bli ensam först på nya platsen och ingen sist kvar ensam i det gamla centrumet.

– Det känns spännande och det blir jättejättefint, säger bibliotekschef Carina Bergsten om det nya bygget som snart är färdigt.

Biblioteket ska inrymmas i ett kulturhus i det nya centrum som håller på att byggas upp.

Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna.

– I dag har vi ett ganska utspritt centrum i Kiruna. Den nya staden kommer att ha en ganska liten centrumkärna, mer koncentrerat, med bostäder, skola och simhall. Kulturhuset, som ska stå intill stadshuset, kommer att bli lite som hjärtat.

Även om det är en tid kvar till själva flytten har personalen börjat fundera på nya arbetssätt. Klart är att digitaliseringen kommer att ta mer plats i nya biblioteket som kommer att rymmas på ett enda plan. Mer fokus ska också riktas mot unga.

– Barn och ungdomar kommer att vara en större del av det nya biblioteket, säger Carina Bergsten.

Redan i själva flyttprocessen har barn och unga fått en större plats. Med hjälp av medel från Stärkta bibliotek har barnbibliotekarierna Sanna Barsk och Malene Jensen tagit reda på vad barn och unga önskade sig av det nya biblioteket. Det visade sig att flera barn förknippar läsning med att mysa och utifrån detta föreslår de bland annat läskojor som barnen kan klättra upp i.

De två barnbibliotekarierna uppmärksammades i höstas av Svensk biblioteksförening då de tilldelades barnrättsutmärkelsen Elefanten för sitt arbete med barns inflytande över nya biblioteket.

Kulturhuset ska enligt planen stå helt klart i början av nästa år. Viss verksamhet kommer att hållas där, även om själva inflyttningen inte sker förrän om ett och ett halvt år. Förutsatt att pandemin ger med sig planeras för både konferenser och andra arrangemang.

Arkitektens skiss över hur nya kulturhuset i Kiruna ska se ut sommartid.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min