Konstfacks bibliotek driver utbildning
27 jan 2020 • 2 min
Konstfacks bibliotek ska driva lärosätets högskolepedagogiska utbildning. Att bidra till kvaliteten på lärosätet stärker vår roll, menar bibliotekschefen Jan Hjalmarsson. Text Jennie Aquilonius
Vi har redan i uppdrag att stötta lärarna i att använda vår lärplattform och andra digitala verktyg i undervisningen. Vi har också inrättat en studieverkstad som bland annat fungerar som ett stöd för lärarna i arbetet med studenternas skrivande, säger han.
Våren 2018 blev Jan Hjalmarsson projektledare för en grupp som skulle se över den högskolepedagogiska utbildningen och dess organisation.
I uppdraget ingick också att biblioteket skulle genomföra utbildningens första år. Tidigare var den utformad som en fristående kurs som gavs av Institutionen för bild- och slöjdpedagogik och var öppen även för utomstående lärare. Nu är det en personalutbildning för anställda vid Konstfack.
I september 2019 presenterade projektgruppen förslaget att biblioteket även fortsättningsvis skulle ansvara för den högskolepedagogiska utbildningen. Hur organisationen ser ut varierar mellan olika lärosäten, enligt Jan Hjalmarsson.
– Det finns andra exempel där utbildningen är förlagd vid biblioteket, bland annat vid Högskolan i Kristianstad och Linnéuniversitetet.
Just nu är han i färd med att inrätta en arbetsgrupp. Här ingår, förutom Jan Hjalmarsson själv, en IKT-samordnare, skrivhandledare från studieverkstaden och utbildningshandläggare. Två lärare från Konstfack ska rekryteras som högskolepedagogiska utvecklare.
I uppdraget ingår även att utveckla högskolepedagogiken på lärosätet. Biblioteket ska ha en rådgivande funktion för lärarlagen. Det kan handla om att hålla seminarier och workshops utifrån institutionernas behov. Under hösten har biblioteket till exempel arrangerat en föreläsning och workshop med fokus på de handledningssamtal som lärarna för med studenterna.
– Det är viktigt att lärarlagen delar med sig av sina kunskaper kring saker som de har jobbat med när det gäller pedagogisk utveckling. Det kan vara genom konferensbidrag eller att de publicerar sig i högskolepedagogiska tidskrifter. Vi vill komma igång och skapa förutsättningar för den typen av aktiviteter.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer