Krympande personalstyrka på landets bibliotek

13 aug 2024 • 2 min

Antalet personer som arbetar på bibliotek i Sverige har legat ganska stadigt under de senaste tio åren. Men i förhållande till befolkningen syns en oroande trend.

En vikande trend syns i personaltätheten på landets bibliotek i förhållande till befolkningen . Foto: Annika Clemens

Toppnoteringen under de senaste tio åren var 2018. Då fanns 8 258 årsverken på landets bibliotek, alla biblioteksformer inräknade. Sedan dess har det minskat något och 2023 fanns 8 152 årsverken, alltså motsvarande heltidsanställningar. Många biblioteksanställda arbetar deltid och totalt var 9 512 personer anställda på landets offentligt finansierade bibliotek 2023.

Men när siffrorna jämförs med befolkningen ser det mer bekymmersamt ut. Då syns en tydligt nedåtgående trend. Från hela 82 biblioteksanställda per 100 000 invånare år 2015 till bara 77 förra året. Det visar den årliga statistiken som Kungliga biblioteket publicerar.

 

Många har varnat för att de senaste årens besparingskrav i kommuner drabbar folkbiblioteken, där den största andelen av biblioteksanställda arbetar. I snitt arbetar nästan en halvtidstjänst (0,47 årsverken) på folkbibliotek per tusen invånare, rapporterar KB, det vill säga en person per 2 000 invånare. De flesta av dessa, 63 procent, är utbildade bibliotekarier.

Fakta Kommunerna med tunnast bemanning på folkbibliotek

  • Österåker       0,21
  • Solna                  0,25
  • Kalix                     0,26
  • Partille               0,26
  • Sollentuna    0,26
  • Källa: Kungliga biblioteket (årsverken per 1000 personer)
Men siffrorna för 2023 visar stora skillnader mellan landets kommuner. Den kommun med tunnast bemanning har bara en femtedels (0,21) årsverke (motsvarar personer som jobbar heltid) per tusen invånare medan den kommun som har tätast biblioteksbemanning har hela 1,33 årsverken per tusen invånare. De kommuner med högst andel biblioteksanställda på folkbiblioteken i förhållande till befolkningen hittas i norr: Dorotea, Åsele, Storuman och Sorsele. Även Skinnskatteberg och Emmaboda ligger högt, men på den senare orten är även skolbiblioteken inräknade, vilket kan ge en jämförelsevis högre siffra.

Fler än 50 kommuner rapporterar in att de har färre än fem heltidstjänster avsatta för folkbiblioteksverksamheten i kommunen. Ibland ingår då även skolbiblioteken i arbetsuppgifterna.

 

3 kommentarer

  1. Den nedåtgående trenden lär fortsätta. Allt fler utlån sker i automater eller över nätet (e-böcker alltså), och inköp såväl som referensarbete kan snart skötas minst lika bra av AI som av en genomsnittlig bibliotekarie. Varför ska kommunerna då lägga pengar på fler bibliotekarier än vad som är nödvändigt för att hålla det lagstadgade biblioteket öppet och för en viss verksamhet gentemot barn? Nä, vi måste nog faktiskt acceptera utvecklingen och börja tala mer om framtidens bibliotek än om hur vi eventuellt skulle kunna bevara dagens bibliotek!

  2. Dessa siffror vill man gärna se i relation till antal bemannade enheter, bemannade öppettider, utlån, besök med mera.

  3. Ingen bibliotekarie, inget bibliotek
    I rollen som biblioteksassisten har jag under det senaste halvåret upptäckt vilken resurs bibliotekarien är för många av invånarna.
    Delvis som stöd i av utlån av fjärrlån, betala förseningsavgifter, reservera böcker eller få svar med andra frågor och framför allt, att bli sedd och bekräftad i en tid där ensamhet är mer utbrett problem för många.

Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min