Krympande personalstyrka på landets bibliotek
13 aug 2024 • 2 min
Antalet personer som arbetar på bibliotek i Sverige har legat ganska stadigt under de senaste tio åren. Men i förhållande till befolkningen syns en oroande trend.
Toppnoteringen under de senaste tio åren var 2018. Då fanns 8 258 årsverken på landets bibliotek, alla biblioteksformer inräknade. Sedan dess har det minskat något och 2023 fanns 8 152 årsverken, alltså motsvarande heltidsanställningar. Många biblioteksanställda arbetar deltid och totalt var 9 512 personer anställda på landets offentligt finansierade bibliotek 2023.
Men när siffrorna jämförs med befolkningen ser det mer bekymmersamt ut. Då syns en tydligt nedåtgående trend. Från hela 82 biblioteksanställda per 100 000 invånare år 2015 till bara 77 förra året. Det visar den årliga statistiken som Kungliga biblioteket publicerar.
Många har varnat för att de senaste årens besparingskrav i kommuner drabbar folkbiblioteken, där den största andelen av biblioteksanställda arbetar. I snitt arbetar nästan en halvtidstjänst (0,47 årsverken) på folkbibliotek per tusen invånare, rapporterar KB, det vill säga en person per 2 000 invånare. De flesta av dessa, 63 procent, är utbildade bibliotekarier.
Fakta Kommunerna med tunnast bemanning på folkbibliotek
- Österåker 0,21
- Solna 0,25
- Kalix 0,26
- Partille 0,26
- Sollentuna 0,26
- Källa: Kungliga biblioteket (årsverken per 1000 personer)
Fler än 50 kommuner rapporterar in att de har färre än fem heltidstjänster avsatta för folkbiblioteksverksamheten i kommunen. Ibland ingår då även skolbiblioteken i arbetsuppgifterna.
3 kommentarer
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Den nedåtgående trenden lär fortsätta. Allt fler utlån sker i automater eller över nätet (e-böcker alltså), och inköp såväl som referensarbete kan snart skötas minst lika bra av AI som av en genomsnittlig bibliotekarie. Varför ska kommunerna då lägga pengar på fler bibliotekarier än vad som är nödvändigt för att hålla det lagstadgade biblioteket öppet och för en viss verksamhet gentemot barn? Nä, vi måste nog faktiskt acceptera utvecklingen och börja tala mer om framtidens bibliotek än om hur vi eventuellt skulle kunna bevara dagens bibliotek!
Dessa siffror vill man gärna se i relation till antal bemannade enheter, bemannade öppettider, utlån, besök med mera.
Ingen bibliotekarie, inget bibliotek
I rollen som biblioteksassisten har jag under det senaste halvåret upptäckt vilken resurs bibliotekarien är för många av invånarna.
Delvis som stöd i av utlån av fjärrlån, betala förseningsavgifter, reservera böcker eller få svar med andra frågor och framför allt, att bli sedd och bekräftad i en tid där ensamhet är mer utbrett problem för många.