Biblioteket nav i tillväxtprojekt

5 dec 2011 • < 1 min

Alliansen i Stockholm satsar 12,8 miljoner i ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar där det lokala biblioteket förväntas bli ett...

Alliansen i Stockholm satsar 12,8 miljoner i ett tillväxtprojekt i minst fem stadsdelar där det lokala biblioteket förväntas bli ett nav. Det är en särskild satsning -och en del av ett större kulturellt tillväxtpaket (27,5 miljoner kronor) – som Alliansen gör i Kulturnämndens verksamhetsplan för 2012 som ska antas den 13 december. Satsningen handlar om att få fler människor delaktiga och aktiva i kulturlivet i stadsdelar där det finns ett ”särskilt behov av ett proaktivt och involverande kulturliv”. Ambitionen är mer kultur för pengarna genom samarbete. Det innebär att kulturförvaltningens verksamheter ska samverkar med övriga verksamheter i Stockholms stad och med civilsamhället för att uppnå bättre resultat för de boende i och besökande till de områden som kan komma att omfattas av satsningen.

Medlen ska användas till både drift och utveckling av det samlade kulturutbudet och med det lokala biblioteket som ett nav i samarbete med kulturskolan på platsen. Enligt underlaget som ska upp till beslut föreslås Stockholms stadsbibliotek få 8,5 miljoner kronor och Kulturskolan 3,2 miljoner. Kulturstrategiska staben inom Kulturförvaltningen – som förväntas leda arbetet – får 1 miljon kronor i fördelningen.

Enligt en uppgift i DN (3/12) kan Farsta och Tensta vara två av de stadsdelar som omfattas i satsningen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min