Ett kulturarvslyft men inget bibliotekslyft

29 sep 2011 • 3 min

Inget nytt om bibliotekslagen, inga nya pengar till KB och i Utbildningsdepartementets del av budgeten nämns inte skolbiblioteken ens med...

Inget nytt om bibliotekslagen, inga nya pengar till KB och i Utbildningsdepartementets del av budgeten nämns inte skolbiblioteken ens med ord. Många hade nog önskat ett bibliotekslyft men det blev, som tidigare aviserats, ett kulturarvslyft istället. Arbetsmarknadspolitik istället för kulturpolitik.

Kulturarvslyftet är en variant på Access-projektet som den socialdemokratiska regeringen införde 2005/2006 med den skillnaden att då handlade det om att minska arbetslösheten bland kulturarbetare (akademiker eller arbetslösa med yrkeserfarenhet på området) i kombination med de behov som fanns ifråga om att vårda och bevara kulturarvet.

Kulturarvslyftet, som ska löpa under tre år, 2012-2014, handlar också om kulturarvsvård såsom digitalisering, inventering och vård inom regionala, kommunala och statliga kulturinstitutioner. Men denna gång riktar sig satsningen till dem med en, som det heter, ”särskilt svag förankring” på arbetsmarknaden. Det vill säga de som stått utanför arbetsmarknaden länge och/eller som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Satsningen finansieras av Arbetsmarknadsdepartementet med 270 miljoner per år, totalt alltså drygt 800 miljoner kronor, och det är Riksantikvarieämbetet som ska administrera och utbilda handledare. Totalt beräknas 4 400 personer få anställning med lönebidrag.

En annan nyhet i kulturbudgeten är att programarkiven hos SVT, SR och UR ska göras tillgängliga för allmänheten och andra medieföretag. Till detta avsätter regeringen 100 miljoner.

Kulturbudgeten 2012 landar på totalt 6,7 miljoner kronor – en ökning från förra året med 105 miljoner kronor. Ungefär hälften av ökningen går till pris- och lönejusteringar. I de ökningar som regeringen talar om inkluderas alltså arbetsmarknadssatsningarna inom ramen för Kulturarvslyftet.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min