Ett kulturarvslyft men inget bibliotekslyft
29 sep 2011 • 3 min
Inget nytt om bibliotekslagen, inga nya pengar till KB och i Utbildningsdepartementets del av budgeten nämns inte skolbiblioteken ens med...
Inget nytt om bibliotekslagen, inga nya pengar till KB och i Utbildningsdepartementets del av budgeten nämns inte skolbiblioteken ens med ord. Många hade nog önskat ett bibliotekslyft men det blev, som tidigare aviserats, ett kulturarvslyft istället. Arbetsmarknadspolitik istället för kulturpolitik.
Kulturarvslyftet är en variant på Access-projektet som den socialdemokratiska regeringen införde 2005/2006 med den skillnaden att då handlade det om att minska arbetslösheten bland kulturarbetare (akademiker eller arbetslösa med yrkeserfarenhet på området) i kombination med de behov som fanns ifråga om att vårda och bevara kulturarvet.
Kulturarvslyftet, som ska löpa under tre år, 2012-2014, handlar också om kulturarvsvård såsom digitalisering, inventering och vård inom regionala, kommunala och statliga kulturinstitutioner. Men denna gång riktar sig satsningen till dem med en, som det heter, ”särskilt svag förankring” på arbetsmarknaden. Det vill säga de som stått utanför arbetsmarknaden länge och/eller som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Satsningen finansieras av Arbetsmarknadsdepartementet med 270 miljoner per år, totalt alltså drygt 800 miljoner kronor, och det är Riksantikvarieämbetet som ska administrera och utbilda handledare. Totalt beräknas 4 400 personer få anställning med lönebidrag.
En annan nyhet i kulturbudgeten är att programarkiven hos SVT, SR och UR ska göras tillgängliga för allmänheten och andra medieföretag. Till detta avsätter regeringen 100 miljoner.
Kulturbudgeten 2012 landar på totalt 6,7 miljoner kronor – en ökning från förra året med 105 miljoner kronor. Ungefär hälften av ökningen går till pris- och lönejusteringar. I de ökningar som regeringen talar om inkluderas alltså arbetsmarknadssatsningarna inom ramen för Kulturarvslyftet.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer