Kulturrådet: erfarenhet av stärkta bibliotek delas för lite

4 okt 2021 • 2 min

Staten delade ut nästan 700 miljoner kronor till stärkta bibliotek mellan 2018 och 2020. Men metoderna för att dela och sprida erfarenheter från projekten som fått stöd måste utvecklas, skriver Kulturrådet i en redovisning till regeringen.

Lotta Brilioth Biörnstad är chef på Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek. Foto: Hans Alm

Regeringen tog häromdagen emot Kulturrådets redovisning av Stärkta biblioteket, det tillfälliga statliga anslaget för att öka folkbibliotekens utbud och tillgänglighet. Satsningen omfattade 225 miljoner kronor årligen mellan 2018 och 2020. En förlängning med tre år, 2021–2023, innebär att ytterligare totalt 450 miljoner kommer att delas ut till kommunerna.

En av slutsatserna i redovisningen är att det finns en utvecklingspotential i Stärkta bibliotek i form av ökad samverkan samt delning av kunskaper och erfarenheter. ”… möjligheten att få metoder och lärande att delas och spridas borde ses över”, skriver Kulturrådet.

Lotta Brilioth Biörnstad, chef för Kulturrådets enhet för litteratur och bibliotek, framhåller att detta inte betyder att den typen av kunskap inte har samlats in.

– Det har vi gjort, men inte på detaljnivå.

Hon refererar till de tre rapporter – om kognitiv tillgänglighet, folkbibliotek i glesbygd samt en bredare uppföljning som presenterades i mitten av september och var gjord av forskare vid Högskolan i Borås – samt till redan befintlig samverkan med Kungliga biblioteket.

Finns det någon idé om hur en struktur för erfarenhetsutbyte skulle se ut?

– Man måste först veta vad man ska dela med sig av. Vi har tagit fram 30-tal goda exempel och vi kommer att fortsätta lyfta fram sådana. Vi har inte undersökt hur mycket de regionala biblioteksverksamheterna gör, de har också information om vad som händer inom varje region.

Behöver Kulturrådet ett uppdrag från regeringen för att skapa förutsättningar för utbyte av kunskaper och erfarenheter?

– Jag tror att Kulturrådet behöver arbeta vidare med idéer kring detta, det här är en typ av frågor som vi diskuterar med KB. Nu har vi fått förlängningen på Stärkta bibliotek, tidigare trodde vi att det skulle ta slut efter tre år och man arbetar olika med satsningar beroende på tidshorisonten. Vi kan inte arbeta upp strukturer som vi inte har resurser att hålla liv i.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min