Bibblix sprids i landet

20 sep 2018 • 2 min

Snart kan fler barn använda ­läsappen Bibblix. Stockholms och Malmö ­stadsbibliotek har fått 7,7 miljoner från Stärkta bibliotek för att sprida Bibblix nationellt.

Foto: Bibblix.se.
Foto: Bibblix.se.

Med hjälp av appen Bibblix kan barn i Stockholm, Malmö och Katrineholm läsa e-böcker direkt i en surfplatta eller ­mobiltelefon.

Appen lanserades för drygt två år sedan och styrs av Stockholms och Malmö stadsbibliotek. Stockholm ansvarar för drift, underhåll och ekonomi. Innehållet så som urval av böcker, bokbeskrivningar och kontakter med förlag görs tillsammans med Malmö stadsbibliotek. Katrineholms stadsbibliotek är också med på ett hörn, men då som testbibliotek för att se hur Bibblix fungerar i en mindre ­kommun och i skolmiljö.

Mikael Tuominen. Foto: Monica Lindgren.
Mikael Tuominen. Foto: Monica Lindgren.

Stockholms och Malmö ­stadsbibliotek skickade in en gemensam ansökan till ­Kulturrådet, men Stockholms stadsbibliotek var ­huvudsökande. Nu har de fått 7,7 ­miljoner ­kronor från Stärkta bibliotek för att ta Bibblix till nästa nivå. Målet är att sprida den ­nationellt och tillgängliggöra läsning för fler barn.

– Det finns ett stort sug från hela landet att ta del av Bibblix, så intresset är det inget fel på. Knuten ligger i hur vi ska organisera och lösa det juridiskt. I dag bär Stockholm på alla kostnader, det måste vi lösa, säger Mikael ­Tuominen, tillförordnad enhetschef på ­Digitala biblioteket, Stockholms stads­bibliotek.

Pengarna ska också användas till att upphandla en ny teknisk plattform. Bland annat vill man bygga en egen e-boksläsare inne i appen, så att inte användarna behöver ha en annan app för att läsa böckerna.

Bibblix riktar sig till barn mellan sex och tolv år. Varje vardag har den i snitt 1 000 ­användare, varav 85 procent är återkommande. Sessionslängden snittar på 22 minuter.

– Det kommer att dröja minst till mitten av 2019 innan vi kan erbjuda appen till andra kommuner, säger Mikael Tuominen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min