Bibblix sprids i landet

20 sep 2018 • 2 min

Snart kan fler barn använda ­läsappen Bibblix. Stockholms och Malmö ­stadsbibliotek har fått 7,7 miljoner från Stärkta bibliotek för att sprida Bibblix nationellt.

Foto: Bibblix.se.
Foto: Bibblix.se.

Med hjälp av appen Bibblix kan barn i Stockholm, Malmö och Katrineholm läsa e-böcker direkt i en surfplatta eller ­mobiltelefon.

Appen lanserades för drygt två år sedan och styrs av Stockholms och Malmö stadsbibliotek. Stockholm ansvarar för drift, underhåll och ekonomi. Innehållet så som urval av böcker, bokbeskrivningar och kontakter med förlag görs tillsammans med Malmö stadsbibliotek. Katrineholms stadsbibliotek är också med på ett hörn, men då som testbibliotek för att se hur Bibblix fungerar i en mindre ­kommun och i skolmiljö.

Mikael Tuominen. Foto: Monica Lindgren.
Mikael Tuominen. Foto: Monica Lindgren.

Stockholms och Malmö ­stadsbibliotek skickade in en gemensam ansökan till ­Kulturrådet, men Stockholms stadsbibliotek var ­huvudsökande. Nu har de fått 7,7 ­miljoner ­kronor från Stärkta bibliotek för att ta Bibblix till nästa nivå. Målet är att sprida den ­nationellt och tillgängliggöra läsning för fler barn.

– Det finns ett stort sug från hela landet att ta del av Bibblix, så intresset är det inget fel på. Knuten ligger i hur vi ska organisera och lösa det juridiskt. I dag bär Stockholm på alla kostnader, det måste vi lösa, säger Mikael ­Tuominen, tillförordnad enhetschef på ­Digitala biblioteket, Stockholms stads­bibliotek.

Pengarna ska också användas till att upphandla en ny teknisk plattform. Bland annat vill man bygga en egen e-boksläsare inne i appen, så att inte användarna behöver ha en annan app för att läsa böckerna.

Bibblix riktar sig till barn mellan sex och tolv år. Varje vardag har den i snitt 1 000 ­användare, varav 85 procent är återkommande. Sessionslängden snittar på 22 minuter.

– Det kommer att dröja minst till mitten av 2019 innan vi kan erbjuda appen till andra kommuner, säger Mikael Tuominen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min