Frågor och svar om biblioteksmiljonerna

16 feb 2018 • 2 min

Under fredagen höll Kulturrådet ett webbinarium om satsningen Stärkta bibliotek där 225 miljoner kronor delas ut årligen under tre år till folkbiblioteken. Handläggare Nina Frid svarade på frågor om ansökningar.

Nina Frid och Susanna Höijer är litteraturhandläggare på Kulturrådet. De arbetar med stödet Stärkta bibliotek. Foto: Kulturrådet
Nina Frid och Susanna Höijer är litteraturhandläggare på Kulturrådet. De arbetar med stödet Stärkta bibliotek. Foto: Kulturrådet

Kulturrådet kommer att genomföra regeringens treåriga satsning på folkbiblioteken. Totalt delas 225 miljoner kronor ut varje år under 2018-2020.

Sedan tidigare har Kulturrådet berättat att folkbiblioteken kan ansöka om bidraget vid två tillfällen i år. Om det kommer att bli ett tillfälle de övriga två åren är ännu inte klart.

Under fredagsförmiddagen höll Kulturrådet ett webbinarium där de berättade mer om satsningen.

Enligt förordningen är det kommuner som kan ansöka. De kommuner som vill samarbeta med ett projekt kan skicka in en gemensam ansökan, men bör då ha en huvudsökande. Regioner kan däremot inte ansöka.

– Vi har fått frågan om folkbiblioteken själva kan söka, och där ser det lite olika ut beroende på om de har rätt att vara firmatecknare. Men stödet fungerar som inköpsstödet, säger Nina Frid, handläggare på Kulturrådet.

Vad folkbiblioteken kan ansöka om är väldigt öppet. Men syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamheterna. Stödet ska också ge långsiktiga effekter för att nå fler och öka inkludering och delaktighet.

Ansökningarna ska vara grundade på bibliotekslagen, och det går bra att söka pengar för redan påbörjade projekt och nya.

– Projektet ska utgå från kommunens behov och förutsättningar, och ansökan bör innehålla en omvärldsanalys där kommunen beskriver varför satsningen behövs och vad den kan få för långsiktiga effekter, säger Nina Frid.

Folkbiblioteken kan söka pengar för exempelvis personalkostnader, kompetensutveckling, vikariekostnader (om ordinarie personal exempelvis behöver vidareutbilda sig), tillfälliga anställningar (exempelvis någon som pratar ett annat språk), arvoden och resor. Det går även bra att ansöka om ökad samverkan lokalt, marknadsföring, uppsökande verksamhet, ökat öppethållande och ökat medieutbud.

– Det kan se olika ut och kan det vara allt från att köpa in en bokbuss till att anställa någon som vill hålla sagostunder på arabiska. Det viktigaste är att insatsen motiveras.

[fakta id=”17382″]

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/kvartsmiljarden-gar-till-folkbiblioteken/

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min

Annons

Annons

Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter

Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.

28 aug 2024 • 2 min