Kulturtidskriften som läsfrämjare lyfts på nätverksträff

29 aug 2022 • < 1 min

Med en inspirationsdag vill Eva Fred i Göteborg lyfta kulturtidskriften och dess läsfrämjande funktion.

På Frölunda kulturhus i västra Göteborg arrangeras den 1 september en dag om kulturtidskrifter och om kulturtidskrifter som läsfrämjande funktion på bibliotek.

Eva Fred är litteraturkonsulent på förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen. Hon konstaterar att man tillsammans med Nätverkstan, ett kunskapscentrum för kulturlivet i Göteborg och biblioteksmagasinet Noll27, länge har funderat på hur man ska kunna lyfta frågor kring kulturtidskrifterna på biblioteket.

– Det finns så mycket bra material, så många bra texter och vi tror att biblioteken skulle kunna jobba mer framgångsrikt med läsfrämjande genom kulturtidskrifterna. Det sägs ibland att det finns en tidskrift för varje människa, men hur når man ut? Där är biblioteken viktiga, säger Eva Fred.

Risken finns, menar hon, att efterfrågan styr vilka tidningar biblioteken tar in till sina tidskriftshyllor. Det vill arrangörerna också diskutera, hur aktiva är egentligen biblioteken när det kommer till hur bok- och tidningsbeståndet ser ut?

Samtidigt efterlyser Eva Fred att biblioteken skulle kunna ha mer programverksamhet kopplad till kulturtidskrifter.

– Vi vill lyfta kulturtidskrifterna och vill ge inspiration kring hur man kan arbeta med kulturtidskrifter som ett läsfrämjande verktyg, förklarar Eva Fred angående kulturtidskriftsdagen på Frölunda kulturhus.

Journalisten Gunilla Kindstrand är moderator hela dagen och kommer själv att presentera en rapport om kulturtidskrifter i Sverige. Medverkande är också bland andra Tommy Bildström, bibliotekschef i Nordmaling, Magnus William-Olsson på Kritiklabbet och Birgitta Wallin, redaktör för tidningen Karavan.

– Jag hoppas att många tar sig tid och kommer på denna fysiska nätverksträff eller inspirationsdag eller vad vi nu ska kalla det. Jag tror på det fysiska mötet, på samtal och diskussioner, på utbyte mellan människor som faktiskt träffas igen, säger Eva Fred.

Deltagandet på Frölunda kulturhus är gratis. Det börjar 9.30 och slutar 16.00 i Stora salen den 1 september. Sista anmälningsdag är den 29 augusti. Anmälan görs här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min