Amanda Lind (MP): "Det känns högtidligt"
7 mar 2019 • 2 min
Förslaget till nationell biblioteksstrategi är klart och lämnades i dag över till regeringen. ”Det känns väldigt högtidligt”, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) som vill att beredningsprocessen kommer igång så fort som möjligt.
Över tre års arbete med 14 rapporter, ett utkast och flera dialogmöten är nu till ända. Under torsdagseftermiddagen lämnades ett rykande färskt förslag till nationell biblioteksstrategi över till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) under en presentation vid Kungliga biblioteket.
– Det känns väldigt högtidligt. För mig som kultur- och demokratiminister har biblioteken en särskild betydelse, biblioteken är en av våra fristäder i samhället, ett rum som är öppet för alla, sa Amanda Lind strax efter att hon tog emot strategin från Erik Fichtelius, nationell samordnare.
Hon påpekade att det finns ett behov av en nationell samsyn och en gemensam strategi för att kunna behålla långsiktighet och hög kvalité utifrån bibliotekslagen. Hon lyfte fram bibliotekens viktiga roll när det kommer till ungas läsförmåga och läsförståelse och sa även att det förs samtal inom regeringen gällande frågan om bemannade skolbibliotek och läsdelegationens betänkande som statsminister Stefan Löfven (S) lyfte fram i sin regeringsförklaring i januari.
– Nu står vi inför en beredningsprocess, jag ser ingen anledning att fördröja detta utan min ambition är att vi så fort som möjligt kommer vidare i det här arbetet, sa Amanda Lind.
Strategin föreslår också ett reformpaket. Det ser ut som att man tänker sig att 250 miljoner kronor årligen ska läggas på sex olika reformer, och dessa miljoner är alltså utöver den redan lagda regeringssatsningen Stärkta bibliotek där 250 miljoner kronor årligen delas ut till folkbiblioteken under 2018–2020.
I reformpaketet föreslås bland annat en digitaliseringssatsning på 90 miljoner kronor samt satsningar på skolbibliotek och stärkta bibliotek för nationella minoriteter och urfolk.
För Erik Fichtelius är frågan om digitalisering brännhet. Under dagens presentation på Kungliga biblioteket jämförde han Sverige med andra nordiska länder och USA som kommit mycket längre i sitt arbete med att digitalisera och tillgängliggöra kulturarvet.
– Det är inte rimligt att vi ligger så långt efter, sa han.
Hur reformförslagen landade hos Amanda Lind är dock oklart. Hon bad att få återkomma kring dessa då hon läst strategin.
I förslaget till nationell biblioteksstrategi beskrivs också sex arbetsområden där det övergripande målet är demokrati.
– Utgångspunkten har hela tiden varit det demokratiska uppdraget för biblioteksväsendet. Vi valde att säga att det här är den femte statsmakten, en av de konstitutionella pelare som ett demokratiskt samhälle vilar på och fungerar efter, sa Erik Fichtelius och fortsatte:
– Till demokratiuppdraget har vi också väldigt tydligt lagt in uppdraget tillgängliga medier för personer med olika funktionsnedsättningar eller funktionsvariationer. Men dit hör också rättigheterna för de nationella minoriteterna och urfolket samerna.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/tema/slaget-om-strategin/
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer