Hallå där Kerstin Olsson!

30 jan 2018 • 2 min

Du har anställts av Kungliga biblioteket för att projektleda ”Digitalt först med användaren i fokus”. Berätta om projektet!

Kerstin Olsson. Foto: Susanne Kastbom/Motala bibliotek.
Kerstin Olsson. Foto: Susanne Kastbom/Motala bibliotek.

– Det är ett treårigt projekt som ska verka för ett kompetenslyft hos all personal på folkbiblioteken ute i landet. Satsningen sker inom Nationella biblioteksstrategin och vi har fått pengar från regeringen, 25 miljoner kronor årligen under tre års tid, säger Kerstin Olsson.

Hur kommer du att lägga upp arbetet?

– Till en början handlar det om att undersöka vad det finns för behov på folkbiblioteken. För att ta reda på det kommer vi att använda det självskattningsverktyg, som regionbiblioteken i Stockholm Uppsala, Falun och Örebro skapat, där biblioteksmedarbetare kan se hur deras nuvarande kompetens ser ut när det gäller MIK.

– Sedan ska vi se över vilka utbildningar som behövs. I projektet pratas det om en digital utbildningsplattform där bibliotekspersonal ska kunna ta del av material till deras undervisning och handledning. Men det kan även behövas andra typer av utbildningar, så jag kommer att arbeta väldigt nära regionbiblioteken för att se hur utbildningarna kan utformas. Det handlar mycket om att se vad det finns för verktyg ute på biblioteken när det gäller kompetensutveckling, så att vi inte uppfinner hjulet på nytt.

– Vi kommer också att inleda samarbeten med andra myndigheter, exempelvis Myndigheten för tillgängliga medier, eftersom det här också handlar om tillgänglighetsfrågor.

Du kommer närmast från en tjänst som chef på Regionbiblioteket Östergötland, hur kommer du att använda dig av din tidigare erfarenhet?

– Det jag framför allt tar med mig är vikten av att arbeta tillsammans och att låta tankar och ting ta tid. Att alla är olika och har olika förutsättningar. Ha gemensamma tydliga mål men skapa möjligheter att förverkliga dem på olika sätt och i olika takt.  Att det betyder mycket när ledningen är engagerad och ger sina medarbetare stöd i utvecklingen.

När börjar du?

– På torsdag. Då ska jag delta i en nätverksdag i Motala där stadsbiblioteket byggt upp ett digidelcentrum. Det blir en heldag med politiker, forskare, bibliotekspersonal och SKL. Efter det åker jag till KB och sedan väntar möte med regionbiblioteken som kommer att bli kompetensnoder som leder arbetet i regionerna. Jag ser fram emot projektet och tror det kommer att bli väldigt roligt.

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/25-miljoner-till-digitalt-kompetenslyft/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min