Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 jan 2018 • 2 min
Du har anställts av Kungliga biblioteket för att projektleda ”Digitalt först med användaren i fokus”. Berätta om projektet!
– Det är ett treårigt projekt som ska verka för ett kompetenslyft hos all personal på folkbiblioteken ute i landet. Satsningen sker inom Nationella biblioteksstrategin och vi har fått pengar från regeringen, 25 miljoner kronor årligen under tre års tid, säger Kerstin Olsson.
Hur kommer du att lägga upp arbetet?
– Till en början handlar det om att undersöka vad det finns för behov på folkbiblioteken. För att ta reda på det kommer vi att använda det självskattningsverktyg, som regionbiblioteken i Stockholm Uppsala, Falun och Örebro skapat, där biblioteksmedarbetare kan se hur deras nuvarande kompetens ser ut när det gäller MIK.
– Sedan ska vi se över vilka utbildningar som behövs. I projektet pratas det om en digital utbildningsplattform där bibliotekspersonal ska kunna ta del av material till deras undervisning och handledning. Men det kan även behövas andra typer av utbildningar, så jag kommer att arbeta väldigt nära regionbiblioteken för att se hur utbildningarna kan utformas. Det handlar mycket om att se vad det finns för verktyg ute på biblioteken när det gäller kompetensutveckling, så att vi inte uppfinner hjulet på nytt.
– Vi kommer också att inleda samarbeten med andra myndigheter, exempelvis Myndigheten för tillgängliga medier, eftersom det här också handlar om tillgänglighetsfrågor.
Du kommer närmast från en tjänst som chef på Regionbiblioteket Östergötland, hur kommer du att använda dig av din tidigare erfarenhet?
– Det jag framför allt tar med mig är vikten av att arbeta tillsammans och att låta tankar och ting ta tid. Att alla är olika och har olika förutsättningar. Ha gemensamma tydliga mål men skapa möjligheter att förverkliga dem på olika sätt och i olika takt. Att det betyder mycket när ledningen är engagerad och ger sina medarbetare stöd i utvecklingen.
När börjar du?
– På torsdag. Då ska jag delta i en nätverksdag i Motala där stadsbiblioteket byggt upp ett digidelcentrum. Det blir en heldag med politiker, forskare, bibliotekspersonal och SKL. Efter det åker jag till KB och sedan väntar möte med regionbiblioteken som kommer att bli kompetensnoder som leder arbetet i regionerna. Jag ser fram emot projektet och tror det kommer att bli väldigt roligt.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/25-miljoner-till-digitalt-kompetenslyft/
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
0 kommentarer