KB kommenterar kritisk analys

4 maj 2012 • 2 min

KB delar inte Statskontorets bedömning att det nationella uppdraget behöver avgränsas, inte heller att KB:s digitaliseringsverksamhet saknar struktur och strategi....

Foto: Jens Gustavsson

KB delar inte Statskontorets bedömning att det nationella uppdraget behöver avgränsas, inte heller att KB:s digitaliseringsverksamhet saknar struktur och strategi.

Det är några av de slutsatser som framkommer i KB:s utvärdering av Statskontorets myndighetsanalys. Utvärderingen är en sammanställning av handlingsplan samt sammanfattande kommentarer och iakttagelser.

Det utvidgade uppdraget är redan tydligt avgränsat, menar KB. Och påståendet att digitaliseringsverksamheten skulle pågå utan plan, anser KB vara missvisande. Däremot delar man Statskontorets synpunkt att webbgränssnitt för tillgängliggörande av material saknas.

I utvärderingen skriver KB bl a att man delar flera av Statskontorets synpunkter när det gäller organisationen (bl a överlappningar och otydlig ansvarsfördelning mellan olika avdelningar) men framhåller att 2011 års arbetsmiljöronder visar att samarbeten mellan avdelningar och enheter har förbättrats.

Riksbibliotekarien pekar på fyra områden som framför andra ska hanteras under året:

 It-verksamhetens tillfälliga organisation

Den publika verksamheten

Den översyn av Forskningsavdelningen som redan har genomförts

Nationell samverkans tillfälliga organisation

Beslut om eventuella organisatoriska förändringar angående dessa verksamheter påverkar hela myndigheten.

En viktig del i KB:s utvärdering/handlingsplan handlar om ekonomin där myndigheten kommenterar Statskontorets påpekande om att ”KB trots ekonomiska bidrag för digitalisering inte lyckats skapa tillräckliga ekonomiska förutsättningar för verksamheten”. Statskontoret efterlyser en långsiktig planering och budgetering av verksamheten utifrån de ekonomiska ramar som riksdag och regering beslutat om.

KB menar att man till regeringen upprepade gånger pekat på att KB:s förvaltningsanslag måste utökas, framför allt beroende på kostnader i samband med e-pliktens införande samt kraftigt ökade kostnader för digital lagring.

Om KB inte tilldelas ytterligare medel måste beslut om nedprioriteringar göras i verksamheten, skriver man i utvärderingen/handlingsplanen.

Läs hela KB:s kommenterande sammanställning här

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min