KB kommenterar kritisk analys
4 maj 2012 • 2 min
KB delar inte Statskontorets bedömning att det nationella uppdraget behöver avgränsas, inte heller att KB:s digitaliseringsverksamhet saknar struktur och strategi....

KB delar inte Statskontorets bedömning att det nationella uppdraget behöver avgränsas, inte heller att KB:s digitaliseringsverksamhet saknar struktur och strategi.
Det är några av de slutsatser som framkommer i KB:s utvärdering av Statskontorets myndighetsanalys. Utvärderingen är en sammanställning av handlingsplan samt sammanfattande kommentarer och iakttagelser.
Det utvidgade uppdraget är redan tydligt avgränsat, menar KB. Och påståendet att digitaliseringsverksamheten skulle pågå utan plan, anser KB vara missvisande. Däremot delar man Statskontorets synpunkt att webbgränssnitt för tillgängliggörande av material saknas.
I utvärderingen skriver KB bl a att man delar flera av Statskontorets synpunkter när det gäller organisationen (bl a överlappningar och otydlig ansvarsfördelning mellan olika avdelningar) men framhåller att 2011 års arbetsmiljöronder visar att samarbeten mellan avdelningar och enheter har förbättrats.
Riksbibliotekarien pekar på fyra områden som framför andra ska hanteras under året:
It-verksamhetens tillfälliga organisation
Den publika verksamheten
Den översyn av Forskningsavdelningen som redan har genomförts
Nationell samverkans tillfälliga organisation
Beslut om eventuella organisatoriska förändringar angående dessa verksamheter påverkar hela myndigheten.
En viktig del i KB:s utvärdering/handlingsplan handlar om ekonomin där myndigheten kommenterar Statskontorets påpekande om att ”KB trots ekonomiska bidrag för digitalisering inte lyckats skapa tillräckliga ekonomiska förutsättningar för verksamheten”. Statskontoret efterlyser en långsiktig planering och budgetering av verksamheten utifrån de ekonomiska ramar som riksdag och regering beslutat om.
KB menar att man till regeringen upprepade gånger pekat på att KB:s förvaltningsanslag måste utökas, framför allt beroende på kostnader i samband med e-pliktens införande samt kraftigt ökade kostnader för digital lagring.
Om KB inte tilldelas ytterligare medel måste beslut om nedprioriteringar göras i verksamheten, skriver man i utvärderingen/handlingsplanen.
Läs hela KB:s kommenterande sammanställning här
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer