KB-nyheter
28 jan 2013 • < 1 min
Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt....
Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt. KB har också från och med den 1 januari 2013 fått ett nytt insynsråd.
Det är regeringen som utser representanter i insynsrådet och inför perioden 1 januari 2013 till 31 december 2015 har man beslutat sig för följande personer:
Avdelningschefen Jan-Erik Billinger, Svenska Filminstitutet
Arkivrådet Martin Bjersby, Riksarkivet
Överbibliotekarien Lars Burman, Uppsala universitet
Docenten Kristina Fjelkestam, Linköpings universitet
Länsbibliotekarien Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost
Antikvarien Henrik Summanen, Riksantikvarieämbetet
Överbibliotekarien Catta Torhell, Linnéuniversitetet
Vice rektorn Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitet (rektor vid SU från och med 1 februari)
Insynsrådets uppgifter är att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Insynsrådet har inga beslutsbefogenheter och fungerar som en rådgivande grupp till myndighetschefen samt möjliggör också insyn i en myndighets verksamhet för såväl regeringen som för medborgaren.
Enligt myndighetsförordningen är Kungliga biblioteket en enrådsmyndighet med ett insynsråd.
Som bekant står KB inför en stor omorganisation (se BBL nr 9/2012). Bakgrunden är att myndighetens uppdrag har svällt, konsekvenser av e-pliktlagen som påverkar hela organisationen samt en ekonomisk ohållbar situation inte minst inför de närmaste åren då kostnaderna kommer öka kraftigt för mottagande och lagring av digitalt material.Därtill ökande hyreskostnader
Ett mål bland flera med omorganisationen är att få ekonomin i balans till 2016 via effektivisering. Det i sin tur innebär reducering av dubbelarbete samt att finna nya arbetssätt som gör det möjligt att anpassa verksamheten efter rådande ekonomiska förutsättningar. Sannolikt kommer det att, bland mycket annat, innebära att innebära att forskningsavdelningen på KB försvinner som en egen avdelning eftersom KB inte har ”i sitt uppdrag att bedriva egen forskning”.
Mer om detta förhoppningsvis i BBL nr 2.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer