KB-nyheter

28 jan 2013 • < 1 min

Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt....

Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt. KB har också från och med den 1 januari 2013 fått ett nytt insynsråd.

 Det är regeringen som utser representanter i insynsrådet och inför perioden 1 januari 2013 till 31 december 2015 har man beslutat sig för följande personer:

 Avdelningschefen Jan-Erik Billinger, Svenska Filminstitutet

Arkivrådet Martin Bjersby, Riksarkivet

Överbibliotekarien Lars Burman, Uppsala universitet

Docenten Kristina Fjelkestam, Linköpings universitet

Länsbibliotekarien Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost

Antikvarien Henrik Summanen, Riksantikvarieämbetet

Överbibliotekarien Catta Torhell, Linnéuniversitetet

Vice rektorn Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitet (rektor vid SU från och med 1 februari)

Insynsrådets uppgifter är att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Insynsrådet har inga beslutsbefogenheter och fungerar som en rådgivande grupp till myndighetschefen samt möjliggör också insyn i en myndighets verksamhet för såväl regeringen som för medborgaren.

Enligt myndighetsförordningen är Kungliga biblioteket en enrådsmyndighet med ett insynsråd.

Som bekant står KB inför en stor omorganisation (se BBL nr 9/2012). Bakgrunden är att myndighetens uppdrag har svällt, konsekvenser av e-pliktlagen som påverkar hela organisationen samt en ekonomisk ohållbar situation inte minst inför de närmaste åren då kostnaderna kommer öka kraftigt för mottagande och lagring av digitalt material.Därtill ökande hyreskostnader

Ett mål bland flera med omorganisationen är att få ekonomin i balans till 2016 via effektivisering. Det i sin tur innebär reducering av dubbelarbete samt att finna nya arbetssätt som gör det möjligt att anpassa verksamheten efter rådande ekonomiska förutsättningar. Sannolikt kommer det att, bland mycket annat, innebära att innebära att forskningsavdelningen på KB försvinner som en egen avdelning eftersom KB inte har ”i sitt uppdrag att bedriva egen forskning”.

Mer om detta förhoppningsvis i BBL nr 2.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min