KB-nyheter
28 jan 2013 • < 1 min
Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt....
Agneta Holmenmark, chef för Biblioteksavdelningen – KB:s största avdelning, väntas bli biträdande riksbibliotekarie, åtminstone är det riksbibliotekarie Gunilla Herdenbergs beslutsavsikt. KB har också från och med den 1 januari 2013 fått ett nytt insynsråd.
Det är regeringen som utser representanter i insynsrådet och inför perioden 1 januari 2013 till 31 december 2015 har man beslutat sig för följande personer:
Avdelningschefen Jan-Erik Billinger, Svenska Filminstitutet
Arkivrådet Martin Bjersby, Riksarkivet
Överbibliotekarien Lars Burman, Uppsala universitet
Docenten Kristina Fjelkestam, Linköpings universitet
Länsbibliotekarien Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost
Antikvarien Henrik Summanen, Riksantikvarieämbetet
Överbibliotekarien Catta Torhell, Linnéuniversitetet
Vice rektorn Astrid Söderbergh Widding, Stockholms universitet (rektor vid SU från och med 1 februari)
Insynsrådets uppgifter är att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Insynsrådet har inga beslutsbefogenheter och fungerar som en rådgivande grupp till myndighetschefen samt möjliggör också insyn i en myndighets verksamhet för såväl regeringen som för medborgaren.
Enligt myndighetsförordningen är Kungliga biblioteket en enrådsmyndighet med ett insynsråd.
Som bekant står KB inför en stor omorganisation (se BBL nr 9/2012). Bakgrunden är att myndighetens uppdrag har svällt, konsekvenser av e-pliktlagen som påverkar hela organisationen samt en ekonomisk ohållbar situation inte minst inför de närmaste åren då kostnaderna kommer öka kraftigt för mottagande och lagring av digitalt material.Därtill ökande hyreskostnader
Ett mål bland flera med omorganisationen är att få ekonomin i balans till 2016 via effektivisering. Det i sin tur innebär reducering av dubbelarbete samt att finna nya arbetssätt som gör det möjligt att anpassa verksamheten efter rådande ekonomiska förutsättningar. Sannolikt kommer det att, bland mycket annat, innebära att innebära att forskningsavdelningen på KB försvinner som en egen avdelning eftersom KB inte har ”i sitt uppdrag att bedriva egen forskning”.
Mer om detta förhoppningsvis i BBL nr 2.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer