Magdalena Andersson: ”Vi behöver biblioteken mer än på länge”
16 maj 2018 • 2 min
Det behöver anställas många fler bibliotekarier framöver och dessutom bör det läggas mer pengar på skolbiblioteken. Det menar finansminister Magdalena Andersson (S) som i dag besökte Biblioteksdagarna i Stockholm.


Under onsdagen drog årets upplaga av Biblioteksdagarna i gång i centrala Stockholm. Finansminister Magdalena Andersson (S) var på plats och höll inledningstalet. Där pratade hon bland annat om ökade klyftor i samhället, utmaningen med falska nyheter och trollfabriker samt vikten av att fler får kunskap om källkritik.
– Vi behöver biblioteken mer än på länge eftersom vi lever i en tid där tilliten mellan människor och tilliten till vårt gemensamma samhälle är utsatt för stora påfrestningar, säger hon.
Under mandatperioden har regeringen gjort flera satsningar på biblioteken. Bland annat har Kungliga biblioteket fått i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi och via satsningen ”Stärkta bibliotek” delas 225 miljoner kronor ut årligen under tre år till folkbiblioteken.
Det har också skjutits till pengar för att bemanna skolbiblioteken. Men bidraget har varit för litet tycker huvudmännen i en utvärdering av insatsen som Skolverket gjort.
– Jag önskar att fler kommuner ser till att satsa på bemannade skolbibliotek, säger Magdalena Andersson och påpekar att det också är viktigt att friskolor tar sitt ansvar och bemannar.
– KB:s statistik visar att hälften av Sveriges elever saknar tillgång till bemannat skolbibliotek. Så kan det inte vara. Därför vill vi fortsätta investera i bra förskolor med högt pedagogiskt innehåll och resurser till litteratur, och investera i skolbibliotek samt stärka medie- och informationskunnighet som rustar alla elevers förmåga till källkritik. Vi ska fortsätta investera i skolan och biblioteken.
Totalt har regeringen satsat drygt en miljard kronor på biblioteken under mandatperioden.
Är det tillräckligt eller hade det behövts mer?
– Det är klart att man alltid vill ha mer, men ”Stärkta bibliotek” är en väldigt omfattande satsning. Vi har också satsat stort genom ökade resurser till kommunerna och där finns det möjlighet för dem att satsa på bibliotek.
Vad som händer om regeringen skulle sitta kvar vill hon återkomma till närmare valet.
– Men satsningen med stärkt biblioteksverksamhet kommer fortsätta och den vill vi inte ta bort om vi får fortsätta styra landet, säger Magdalena Andersson och fortsätter:
– Vi befinner oss i en fas där befolkningen växer, framför allt bland barn och äldre som är den grupp som besöker biblioteken mest. Det innebär att vi har en stor och rolig arbetsuppgift framför oss där vi bygger fler förskolor och äldreboenden men också bibliotek. Vi kommer behöva anställa massa bibliotekarier.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer