Om framtidens bibliotek

6 dec 2011 • < 1 min

Tolv röster i lika många texter och därtill en paneldiskussion i tryck. Ingen i biblioteksvärlden har väl vid det här...

Tolv röster i lika många texter och därtill en paneldiskussion i tryck. Ingen i biblioteksvärlden har väl vid det här laget undgått boken Finns bibliotek om tjugo år? En antologi om framtidens bibliotek utgiven av KB (red Tobias Borgin).

I helgen som gick recenserade bibliotekarien (och ibland även BBL-skribent) Kristian Fredén den i Svenska Dagbladet. Han avslutade sin recension med följande ganska positiva ord:

”… på det hela taget tämligen upplivande läsning. Att sedan somlig satir känns lite söndertjatad och somliga formuleringar lite floskeltyngda må vara hänt. Och slutligen kanske frågan ”finns bibliotek om tjugo år?” egentligen inte är lika intressant som frågan Kommer man fortfarande att ställa frågan ”finns bibliotek om tjugo år?” om tjugo år? För egen del satsar jag gärna min Ipad på ett ja även här.”

 I nästa nummer av BBL (som går i tryck på fredag den 9 december) recenseras boken av Lina Ydrefelt. Hon blir inte lika upplivad av läsningen och  skriver bl a:

”Genom boken har jag hoppats igen och igen: Think outside the box! Men varje medverkande har mer eller mindre tydligt låst sig utifrån sin professionstillhörighet och berövar därmed boken dess möjlighet: Ett altruistiskt arbetande för en framtida biblioteksvision. Vi behöver inte mässande om att böcker är bra, att copyrightlagarna skall hålla men modifieras eller vikten av att vi gemensamt betalar för tillgång och tillgänglighet av information och informationstjänster. Vi behöver samtal. Inte professionsbundna manifest med en gnutta biblioteksintresse.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min