Om framtidens bibliotek

6 dec 2011 • < 1 min

Tolv röster i lika många texter och därtill en paneldiskussion i tryck. Ingen i biblioteksvärlden har väl vid det här...

Tolv röster i lika många texter och därtill en paneldiskussion i tryck. Ingen i biblioteksvärlden har väl vid det här laget undgått boken Finns bibliotek om tjugo år? En antologi om framtidens bibliotek utgiven av KB (red Tobias Borgin).

I helgen som gick recenserade bibliotekarien (och ibland även BBL-skribent) Kristian Fredén den i Svenska Dagbladet. Han avslutade sin recension med följande ganska positiva ord:

”… på det hela taget tämligen upplivande läsning. Att sedan somlig satir känns lite söndertjatad och somliga formuleringar lite floskeltyngda må vara hänt. Och slutligen kanske frågan ”finns bibliotek om tjugo år?” egentligen inte är lika intressant som frågan Kommer man fortfarande att ställa frågan ”finns bibliotek om tjugo år?” om tjugo år? För egen del satsar jag gärna min Ipad på ett ja även här.”

 I nästa nummer av BBL (som går i tryck på fredag den 9 december) recenseras boken av Lina Ydrefelt. Hon blir inte lika upplivad av läsningen och  skriver bl a:

”Genom boken har jag hoppats igen och igen: Think outside the box! Men varje medverkande har mer eller mindre tydligt låst sig utifrån sin professionstillhörighet och berövar därmed boken dess möjlighet: Ett altruistiskt arbetande för en framtida biblioteksvision. Vi behöver inte mässande om att böcker är bra, att copyrightlagarna skall hålla men modifieras eller vikten av att vi gemensamt betalar för tillgång och tillgänglighet av information och informationstjänster. Vi behöver samtal. Inte professionsbundna manifest med en gnutta biblioteksintresse.”

1 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min