Rekordsiffra för skönlitteraturen

23 apr 2018 • < 1 min

Antalet nyregistrerade skönlitterära böcker nådde den högsta siffran någonsin under 2017. Det visar siffror från Kungliga biblioteket.

Nationalbibliografin 2017Under måndagen publicerade Kungliga Biblioteket Nationalbibliografin 2017. Rapporten visar att den traditionella bokutgivningen är stark. Förra året registrerade KB 15 302 nya böcker, vilket är 16 procent fler jämfört med året innan.

Siffrorna visar också att bland de nyregistrerade böckerna tillhörde 37 procent skönlitteratur, vilket är den högsta siffran någonsin.

– Skönlitteraturen har ökat konstant, men under 2017 registrerade vi för första gången över 5000 nya böcker. En förklaring kan vara att barn- och ungdomslitteraturen har ökat stort de senaste åren. Ökningen kan även bero på att många egenutgivna böcker är skönlitteratur, säger Ylva Sommerland på KB, ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att:

  • Förutom svenska och engelska katalogiserades det böcker på 41 språk i nationalbibliografin förra året.
  • Efter svenska och engelska är arabiska det vanligaste språket.
  • Utgivning av poesi ligger stadigt på drygt 400 böcker per år.
  • 18 procent var barn- och ungdomsböcker (2 710 stycken).
  • 13 procent var utgivna på eget förlag (2 023 stycken), det är samma andel som förra året då KB började mäta denna kategori. Läs mer om hur det såg ut förra året här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min