Rekordsiffra för skönlitteraturen

23 apr 2018 • < 1 min

Antalet nyregistrerade skönlitterära böcker nådde den högsta siffran någonsin under 2017. Det visar siffror från Kungliga biblioteket.

Nationalbibliografin 2017Under måndagen publicerade Kungliga Biblioteket Nationalbibliografin 2017. Rapporten visar att den traditionella bokutgivningen är stark. Förra året registrerade KB 15 302 nya böcker, vilket är 16 procent fler jämfört med året innan.

Siffrorna visar också att bland de nyregistrerade böckerna tillhörde 37 procent skönlitteratur, vilket är den högsta siffran någonsin.

– Skönlitteraturen har ökat konstant, men under 2017 registrerade vi för första gången över 5000 nya böcker. En förklaring kan vara att barn- och ungdomslitteraturen har ökat stort de senaste åren. Ökningen kan även bero på att många egenutgivna böcker är skönlitteratur, säger Ylva Sommerland på KB, ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att:

  • Förutom svenska och engelska katalogiserades det böcker på 41 språk i nationalbibliografin förra året.
  • Efter svenska och engelska är arabiska det vanligaste språket.
  • Utgivning av poesi ligger stadigt på drygt 400 böcker per år.
  • 18 procent var barn- och ungdomsböcker (2 710 stycken).
  • 13 procent var utgivna på eget förlag (2 023 stycken), det är samma andel som förra året då KB började mäta denna kategori. Läs mer om hur det såg ut förra året här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min