Rekordsiffra för skönlitteraturen

23 apr 2018 • < 1 min

Antalet nyregistrerade skönlitterära böcker nådde den högsta siffran någonsin under 2017. Det visar siffror från Kungliga biblioteket.

Nationalbibliografin 2017Under måndagen publicerade Kungliga Biblioteket Nationalbibliografin 2017. Rapporten visar att den traditionella bokutgivningen är stark. Förra året registrerade KB 15 302 nya böcker, vilket är 16 procent fler jämfört med året innan.

Siffrorna visar också att bland de nyregistrerade böckerna tillhörde 37 procent skönlitteratur, vilket är den högsta siffran någonsin.

– Skönlitteraturen har ökat konstant, men under 2017 registrerade vi för första gången över 5000 nya böcker. En förklaring kan vara att barn- och ungdomslitteraturen har ökat stort de senaste åren. Ökningen kan även bero på att många egenutgivna böcker är skönlitteratur, säger Ylva Sommerland på KB, ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att:

  • Förutom svenska och engelska katalogiserades det böcker på 41 språk i nationalbibliografin förra året.
  • Efter svenska och engelska är arabiska det vanligaste språket.
  • Utgivning av poesi ligger stadigt på drygt 400 böcker per år.
  • 18 procent var barn- och ungdomsböcker (2 710 stycken).
  • 13 procent var utgivna på eget förlag (2 023 stycken), det är samma andel som förra året då KB började mäta denna kategori. Läs mer om hur det såg ut förra året här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min