Rekordsiffra för skönlitteraturen

23 apr 2018 • < 1 min

Antalet nyregistrerade skönlitterära böcker nådde den högsta siffran någonsin under 2017. Det visar siffror från Kungliga biblioteket.

Nationalbibliografin 2017Under måndagen publicerade Kungliga Biblioteket Nationalbibliografin 2017. Rapporten visar att den traditionella bokutgivningen är stark. Förra året registrerade KB 15 302 nya böcker, vilket är 16 procent fler jämfört med året innan.

Siffrorna visar också att bland de nyregistrerade böckerna tillhörde 37 procent skönlitteratur, vilket är den högsta siffran någonsin.

– Skönlitteraturen har ökat konstant, men under 2017 registrerade vi för första gången över 5000 nya böcker. En förklaring kan vara att barn- och ungdomslitteraturen har ökat stort de senaste åren. Ökningen kan även bero på att många egenutgivna böcker är skönlitteratur, säger Ylva Sommerland på KB, ansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar också att:

  • Förutom svenska och engelska katalogiserades det böcker på 41 språk i nationalbibliografin förra året.
  • Efter svenska och engelska är arabiska det vanligaste språket.
  • Utgivning av poesi ligger stadigt på drygt 400 böcker per år.
  • 18 procent var barn- och ungdomsböcker (2 710 stycken).
  • 13 procent var utgivna på eget förlag (2 023 stycken), det är samma andel som förra året då KB började mäta denna kategori. Läs mer om hur det såg ut förra året här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min