SOU i ny tjänst

11 sep 2012 • < 1 min

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt...

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt via en gemensam ingång.

Det är så att säga ett work in progress dvs ett pågående arbete  – i nuläget finns inte alla utredningar i digital form. Skanning pågår och ambitionen är att allt ska  bli klart under 2013.

Sedan 1922 har rapporter och betänkanden från statliga utredningar publicerats i serien Statens offentliga utredningar (SOU). Från och med 1999 finns SOU:erna tillgängligt digitalt på regeringens webbplats. För tiden innan 1999 har det hittills inte funnits någon samlad digital ingång till materialet

Hela materialet består av cirka 5 600 utredningar. I dagsläget är knappt 1 000 av dem digitaliserade. Arbetet är det första större projektet som görs med KB:s digitaliseringsrobot. Filerna OCR-tolkas, vilket innebär att det kommer att gå att fritextsöka i texterna.

Utredningarna katalogiseras också i KB:s katalog Regina och den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Det innebär att man kan söka och komma åt dem via de katalogerna. Fördelen med det nya gränssnittet är att det går att bläddra årsvis och också se titlar på utredningarna.

Utredningarna går att ladda ner från gränssnittet. De omfattas inte av upphovsrättsligt skydd eftersom det är offentligt tryck, så det är fritt att vidareanvända materialet.

Under 2012 har hittills 62 SOU:er publicerats.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min