SOU i ny tjänst

11 sep 2012 • < 1 min

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt...

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt via en gemensam ingång.

Det är så att säga ett work in progress dvs ett pågående arbete  – i nuläget finns inte alla utredningar i digital form. Skanning pågår och ambitionen är att allt ska  bli klart under 2013.

Sedan 1922 har rapporter och betänkanden från statliga utredningar publicerats i serien Statens offentliga utredningar (SOU). Från och med 1999 finns SOU:erna tillgängligt digitalt på regeringens webbplats. För tiden innan 1999 har det hittills inte funnits någon samlad digital ingång till materialet

Hela materialet består av cirka 5 600 utredningar. I dagsläget är knappt 1 000 av dem digitaliserade. Arbetet är det första större projektet som görs med KB:s digitaliseringsrobot. Filerna OCR-tolkas, vilket innebär att det kommer att gå att fritextsöka i texterna.

Utredningarna katalogiseras också i KB:s katalog Regina och den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Det innebär att man kan söka och komma åt dem via de katalogerna. Fördelen med det nya gränssnittet är att det går att bläddra årsvis och också se titlar på utredningarna.

Utredningarna går att ladda ner från gränssnittet. De omfattas inte av upphovsrättsligt skydd eftersom det är offentligt tryck, så det är fritt att vidareanvända materialet.

Under 2012 har hittills 62 SOU:er publicerats.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min