SOU i ny tjänst

11 sep 2012 • < 1 min

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt...

KB lanserar en ny tjänst där Statens offentliga utredningar (SOU), från startåret 1922 till och med 1998, blir tillgängliga digitalt via en gemensam ingång.

Det är så att säga ett work in progress dvs ett pågående arbete  – i nuläget finns inte alla utredningar i digital form. Skanning pågår och ambitionen är att allt ska  bli klart under 2013.

Sedan 1922 har rapporter och betänkanden från statliga utredningar publicerats i serien Statens offentliga utredningar (SOU). Från och med 1999 finns SOU:erna tillgängligt digitalt på regeringens webbplats. För tiden innan 1999 har det hittills inte funnits någon samlad digital ingång till materialet

Hela materialet består av cirka 5 600 utredningar. I dagsläget är knappt 1 000 av dem digitaliserade. Arbetet är det första större projektet som görs med KB:s digitaliseringsrobot. Filerna OCR-tolkas, vilket innebär att det kommer att gå att fritextsöka i texterna.

Utredningarna katalogiseras också i KB:s katalog Regina och den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Det innebär att man kan söka och komma åt dem via de katalogerna. Fördelen med det nya gränssnittet är att det går att bläddra årsvis och också se titlar på utredningarna.

Utredningarna går att ladda ner från gränssnittet. De omfattas inte av upphovsrättsligt skydd eftersom det är offentligt tryck, så det är fritt att vidareanvända materialet.

Under 2012 har hittills 62 SOU:er publicerats.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min