1 miljon till läsfrämjande

15 maj 2012 • < 1 min

Som alla minns fick Kulturrådet via Litteraturutredningen 3 miljoner kronor i år att fördela för att i en särskild satsning...

Som alla minns fick Kulturrådet via Litteraturutredningen 3 miljoner kronor i år att fördela för att i en särskild satsning stödja litteratur och läsfrämjande i nya former. Nu har 1 miljon kronor fördelats till studieförbund och folkbibliotek i samverkan.

 Medel har beviljats till tre projekt som bedöms vara tillräckligt omfattande för att göra avtryck och som är förankrade på regional nivå. Dessa är:

Länsbiblioteket Gävleborg Uppsala, Sandviken och Uppsala läser och berättar 300 000 kronor

Länsbiblioteket Västernorrland som får 350 000 kronor för LÄSBRYGGAN – ett samarbetsprojekt mellan bibliotek och ABF Västernorrland

 Regionbibliotek Stockholm för Ombud i läsningens tjänst 350 000 kronor.

Folkbibliotek och studieförbund – som är de stora aktörerna när det gäller läsfrämjande utanför skolan – har som gemensam målgrupp ovana läsare. Litteraturutredningen menar att samverkan dem emellan är svagt utvecklad och vill därför stödja nya former och strukturer för samverkan.

I samma veva fördelar Kulturrådet också – enligt Litteraturutredningens intention – 1 miljon kronor till litterära evenemang för bokhandlar.

Tidigare i vår – i slutet av april – beviljades stödet till e-böcker som handlar om att stimulera e-boksutgivningen i Sverige. I slutet av april beviljades 14 ansökningar stöd för totalt en halv miljon kronor. i höst ska en ny omgång av bidraget utlysas. I potten ligger en halv miljon kronor.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min