Gävle har läst Agnes

16 jan 2012 • < 1 min

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen...

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen av tre dagars maratonhögläsningen på biblioteket Gefle Vapen.

Det var i augusti förra året som en läsrörelse kring Agnes von Krusenstjernas roman Fattigadel drog igång. Sedan dess har 4 000 gratisexemplar delats ut, en serie  kring politik och estetik kring Agnes von Krusenstjerna publicerats i Gefle Dagblad, en rad bokcirklar har satt igång, en bokklubb kring Fattigadel” har sänts i radions P4, tre nutida Gävleborgsförfattare har skrivit brev till Agnes, tvärs över tiden, om kvinnliga diktares villkor, en rad föreläsningar och diskussioner på temat har ägt rum i biblioteket liksom tre dagars högläsning på biblioteket Gefle Vapen där ett femtiotal personer i stafett har läst Fattigadel” högt, med publik både ute och inne.

En som varit synnerligen aktiv i satsningen Gävle läser Agnes är den nyligen pensionerade bibliotekschefen i Gävle, Conny Persson. Honom intervjuar vi i nästa nummer av BBL.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min