Gävle har läst Agnes

16 jan 2012 • < 1 min

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen...

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen av tre dagars maratonhögläsningen på biblioteket Gefle Vapen.

Det var i augusti förra året som en läsrörelse kring Agnes von Krusenstjernas roman Fattigadel drog igång. Sedan dess har 4 000 gratisexemplar delats ut, en serie  kring politik och estetik kring Agnes von Krusenstjerna publicerats i Gefle Dagblad, en rad bokcirklar har satt igång, en bokklubb kring Fattigadel” har sänts i radions P4, tre nutida Gävleborgsförfattare har skrivit brev till Agnes, tvärs över tiden, om kvinnliga diktares villkor, en rad föreläsningar och diskussioner på temat har ägt rum i biblioteket liksom tre dagars högläsning på biblioteket Gefle Vapen där ett femtiotal personer i stafett har läst Fattigadel” högt, med publik både ute och inne.

En som varit synnerligen aktiv i satsningen Gävle läser Agnes är den nyligen pensionerade bibliotekschefen i Gävle, Conny Persson. Honom intervjuar vi i nästa nummer av BBL.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min

Nyheter

"Vi är inga gränspoliser"

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

13 feb 2024 • 2 min