Gävle har läst Agnes

16 jan 2012 • < 1 min

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen...

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen av tre dagars maratonhögläsningen på biblioteket Gefle Vapen.

Det var i augusti förra året som en läsrörelse kring Agnes von Krusenstjernas roman Fattigadel drog igång. Sedan dess har 4 000 gratisexemplar delats ut, en serie  kring politik och estetik kring Agnes von Krusenstjerna publicerats i Gefle Dagblad, en rad bokcirklar har satt igång, en bokklubb kring Fattigadel” har sänts i radions P4, tre nutida Gävleborgsförfattare har skrivit brev till Agnes, tvärs över tiden, om kvinnliga diktares villkor, en rad föreläsningar och diskussioner på temat har ägt rum i biblioteket liksom tre dagars högläsning på biblioteket Gefle Vapen där ett femtiotal personer i stafett har läst Fattigadel” högt, med publik både ute och inne.

En som varit synnerligen aktiv i satsningen Gävle läser Agnes är den nyligen pensionerade bibliotekschefen i Gävle, Conny Persson. Honom intervjuar vi i nästa nummer av BBL.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min