Gävle har läst Agnes

16 jan 2012 • < 1 min

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen...

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen av tre dagars maratonhögläsningen på biblioteket Gefle Vapen.

Det var i augusti förra året som en läsrörelse kring Agnes von Krusenstjernas roman Fattigadel drog igång. Sedan dess har 4 000 gratisexemplar delats ut, en serie  kring politik och estetik kring Agnes von Krusenstjerna publicerats i Gefle Dagblad, en rad bokcirklar har satt igång, en bokklubb kring Fattigadel” har sänts i radions P4, tre nutida Gävleborgsförfattare har skrivit brev till Agnes, tvärs över tiden, om kvinnliga diktares villkor, en rad föreläsningar och diskussioner på temat har ägt rum i biblioteket liksom tre dagars högläsning på biblioteket Gefle Vapen där ett femtiotal personer i stafett har läst Fattigadel” högt, med publik både ute och inne.

En som varit synnerligen aktiv i satsningen Gävle läser Agnes är den nyligen pensionerade bibliotekschefen i Gävle, Conny Persson. Honom intervjuar vi i nästa nummer av BBL.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min