Gävle har läst Agnes

16 jan 2012 • < 1 min

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen...

Gefle Dagblads kulturredaktör, Gunilla Kindstrand, summerar tidningen satsningen ”Gävle läser Agnes” som igår gick i mål i samband med avslutningen av tre dagars maratonhögläsningen på biblioteket Gefle Vapen.

Det var i augusti förra året som en läsrörelse kring Agnes von Krusenstjernas roman Fattigadel drog igång. Sedan dess har 4 000 gratisexemplar delats ut, en serie  kring politik och estetik kring Agnes von Krusenstjerna publicerats i Gefle Dagblad, en rad bokcirklar har satt igång, en bokklubb kring Fattigadel” har sänts i radions P4, tre nutida Gävleborgsförfattare har skrivit brev till Agnes, tvärs över tiden, om kvinnliga diktares villkor, en rad föreläsningar och diskussioner på temat har ägt rum i biblioteket liksom tre dagars högläsning på biblioteket Gefle Vapen där ett femtiotal personer i stafett har läst Fattigadel” högt, med publik både ute och inne.

En som varit synnerligen aktiv i satsningen Gävle läser Agnes är den nyligen pensionerade bibliotekschefen i Gävle, Conny Persson. Honom intervjuar vi i nästa nummer av BBL.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min