Lika som bär? Norrköpings nya biblioteksplan – nästan en kopia

25 jun 2024 • 2 min

Varje kommun ska ha en egen biblioteksplan, enligt bibliotekslagen. Men när Norrköping nyligen klubbade sin, var det i stora delar en kopia av Stockholms stads biblioteksplan. "Källhänvisningar hör till", säger Daniel Forsman i Stockholm.

– Jo men så är det, vi dammsög efter bra biblioteksplaner och såg att Stockholm hade en alldeles utmärkt. Vi funderade om vi kunde göra bättra och tänkte att det kan vi nog om vi anpassar den till lokala förhållanden, säger Ola Gustafsson, enhetschef på biblioteket som är en av de som har jobbat fram nya biblioteksplanen.

Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner och regioner ha en biblioteksplan. Planen ska beskriva den lokala bibliotekspolitiken. Norrköpings biblioteksplan för 2024–2027 klubbades av kommunfullmäktige i början av året.

Men den som läser planen och jämför med Stockholms stads biblioteksplan, Mer relevant än någonsin, ser alltså att stora delar är kopierade rakt av, även om Stockholmsplanen är något längre än Norrköpings biblioteksplan. På vissa ställen är styckesindelningen ändrad och ”stockholmare” är utbytt till ”Norrköpingsbor”.

– Stockholms biblioteksplan har en inriktning för hur folkbibliotek ser ut, det var så vi resonerade. Så vi inhämtade tillstånd att låna stora delar och det fick vi, säger Ola Gustafsson.

Att Norrköping har hämtat inspiration i huvudstadens biblioteksplan känner Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman till. Kollegor i Norrköping hörde av sig för något år sedan.

– De frågade om de kunde inspireras och jag sa, absolut. Det har jag inget emot, den är ju bra!

Men det lokala är hela poängen med att ha en biblioteksplan, konstaterar Daniel Forsman. Och Norrköping måste göra en bedömning om vilka beskrivningar av Stockholms stadsbibliotek som är relevanta för Norrköping. Och med tanke på hur stora delar som tycks vara kopierade rakt av tycker han att det hade varit lämpligt att referera till Stockholms biblioteksplan.

Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

– Av hederlighet brukar man referera till sina källor. Om de gör det, tycker jag att det är okej. Källhänvisningar hör väl till, eftersom vi nu arbetar med exempelvis medie- och informationskunnighet, säger Daniel Forsman.

Ola Gustafsson i Norrköping förklarar att biblioteksplanen är ett strategiskt dokument som beskriver inriktningen för biblioteken de kommande åren.

– Nu har vi tillsatt fem arbetsgrupper som ska arbeta med att förverkliga det och arbetet är i gång och involverar all personal.

Men skulle alla kommuner kunna utgå från samma grundplan och sedan arbeta konkret efter lokala förutsättningar?

– Det tror jag inte. Man måste se vad som är gångbart i vår kommun. Vi såg att Stockholms biblioteksplan hade en intellektuell rymd och ett framåtsyftande tänk och den var anpassningsbar för oss. Hur det ser ut på andra håll vet jag inte.

Och några källhänvisningar brukar man inte ha i biblioteksplaner, konstaterar han. Däremot är det väl förankrat hos både de politiker som har deltagit i arbetet och de som har klubbat biblioteksplanen, att mycket är hämtat från Stockholm.

– Det är fast förankrat och vi har inte gjort någon hemlighet av det. Men det är inte något vetenskapligt dokument på det sättet där man har källor och notförteckningar. Det har man inte i en biblioteksplan, säger Ola Gustafsson.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min