Lika som bär? Norrköpings nya biblioteksplan – nästan en kopia

25 jun 2024 • 2 min

Varje kommun ska ha en egen biblioteksplan, enligt bibliotekslagen. Men när Norrköping nyligen klubbade sin, var det i stora delar en kopia av Stockholms stads biblioteksplan. "Källhänvisningar hör till", säger Daniel Forsman i Stockholm.

– Jo men så är det, vi dammsög efter bra biblioteksplaner och såg att Stockholm hade en alldeles utmärkt. Vi funderade om vi kunde göra bättra och tänkte att det kan vi nog om vi anpassar den till lokala förhållanden, säger Ola Gustafsson, enhetschef på biblioteket som är en av de som har jobbat fram nya biblioteksplanen.

Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner och regioner ha en biblioteksplan. Planen ska beskriva den lokala bibliotekspolitiken. Norrköpings biblioteksplan för 2024–2027 klubbades av kommunfullmäktige i början av året.

Men den som läser planen och jämför med Stockholms stads biblioteksplan, Mer relevant än någonsin, ser alltså att stora delar är kopierade rakt av, även om Stockholmsplanen är något längre än Norrköpings biblioteksplan. På vissa ställen är styckesindelningen ändrad och ”stockholmare” är utbytt till ”Norrköpingsbor”.

– Stockholms biblioteksplan har en inriktning för hur folkbibliotek ser ut, det var så vi resonerade. Så vi inhämtade tillstånd att låna stora delar och det fick vi, säger Ola Gustafsson.

Att Norrköping har hämtat inspiration i huvudstadens biblioteksplan känner Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman till. Kollegor i Norrköping hörde av sig för något år sedan.

– De frågade om de kunde inspireras och jag sa, absolut. Det har jag inget emot, den är ju bra!

Men det lokala är hela poängen med att ha en biblioteksplan, konstaterar Daniel Forsman. Och Norrköping måste göra en bedömning om vilka beskrivningar av Stockholms stadsbibliotek som är relevanta för Norrköping. Och med tanke på hur stora delar som tycks vara kopierade rakt av tycker han att det hade varit lämpligt att referera till Stockholms biblioteksplan.

Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

– Av hederlighet brukar man referera till sina källor. Om de gör det, tycker jag att det är okej. Källhänvisningar hör väl till, eftersom vi nu arbetar med exempelvis medie- och informationskunnighet, säger Daniel Forsman.

Ola Gustafsson i Norrköping förklarar att biblioteksplanen är ett strategiskt dokument som beskriver inriktningen för biblioteken de kommande åren.

– Nu har vi tillsatt fem arbetsgrupper som ska arbeta med att förverkliga det och arbetet är i gång och involverar all personal.

Men skulle alla kommuner kunna utgå från samma grundplan och sedan arbeta konkret efter lokala förutsättningar?

– Det tror jag inte. Man måste se vad som är gångbart i vår kommun. Vi såg att Stockholms biblioteksplan hade en intellektuell rymd och ett framåtsyftande tänk och den var anpassningsbar för oss. Hur det ser ut på andra håll vet jag inte.

Och några källhänvisningar brukar man inte ha i biblioteksplaner, konstaterar han. Däremot är det väl förankrat hos både de politiker som har deltagit i arbetet och de som har klubbat biblioteksplanen, att mycket är hämtat från Stockholm.

– Det är fast förankrat och vi har inte gjort någon hemlighet av det. Men det är inte något vetenskapligt dokument på det sättet där man har källor och notförteckningar. Det har man inte i en biblioteksplan, säger Ola Gustafsson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Trängd folkbildning hot mot biblioteken

Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.

9 dec 2024 • 2 min