Målet: Över tusen utlåningsplatser i Stockholm

22 okt 2024 • 2 min

Stockholms stadsbibliotek byter bibliotekssystem och siktar på att mångdubbla antalet utlåningsplatser i huvudstaden. Visionen är att det ska kunna gå att låna böcker på alla förskolor.

Det är ett stort arbete som väntar för Stockholms stadsbibliotek när 50-talet utlåningsplatser ska utökas till över tusen. Och det kräver sina system, såväl för utlåning som för logistik.

– Det känns jättespännande och roligt, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

Målet är att böcker ska kunna lånas och lämnas tillbaka på många fler ställen än de bibliotek som finns utlokaliserade runt om i Stockholms stad.

– Det handlar om platser där människor rör sig, till exempel skulle man kunna hämta och lämna böcker på varje förskola i Stockholms stad, bara det är över 900 platser. Det är visionen, säger Daniel Forsman.

– Det finns heller ingen anledning till att man inte kan ha utlåning och lämning på alla förvaltningar och bolag i Stockholms stad. Då skulle vi nå 45 000 medarbetare varje dag. Det är det vi vill arbeta mot, men det kräver sina system.

Nu står det klart att stadsbiblioteket byter leverantör av bibliotekssystem och lämnar Axiell. I stället ska det danska programvaruföretaget Systematic leverera bibliotekssystem till Stockholms stad.

– Det är extra roligt att vi får en ny leverantör på den svenska marknaden. Många har upplevt att det har funnits begränsad konkurrens för bibliotekssystem för folkbibliotek.

Systematic levererar sedan tidigare bibliotekssystem till cirka 500 skolbibliotek i Sverige,  till alla danska folk- och skolbibliotek samt till Oslos huvudbibliotek Deichman Bjørvika med filialer samt folkbibliotek i nästan hundra andra norska kommuner.

För Systematic innebär överenskommelsen en milstolpe, skriver företaget i ett pressmeddelande. ”Avtalet stärker vår position på den skandinaviska och europeiska marknaden.”

Men för att kunna erbjuda boklån på över tusen platser i staden krävs också ett nytt logistiksystem. Bara i dag körs mellan 50 000 och 60 000 transporter av biblioteksböcker varje år.

– Vi håller på att utreda ett nytt logistiksystem. Dels måste böckerna ta sig från ett ställe till ett annat, och dels är det viktigt att veta vilka böcker som ska transporteras och var de befinner sig. Det blir på en helt annan skala än när man har 40–50 bibliotek.

Men mycket arbete återstår innan arbetet är i mål. Det nya bibliotekssystemet väntas vara på plats i slutet av 2025 och ett nytt logistiksystem ett halvår efter det. Och målet med över tusen utlåningsplatser kommer troligen att dröja ännu längre.

– Det är inget som sker en natt att gå från 50 till 1000 utlåningsplatser. Men det vore fint om det är på plats inom fem år.

Fakta Nytt bibliotekssystem i Stockholms stad

  • Avtalet med danska programvaruföretaget Systematic är värt 100 miljoner kronor.
  • Systematic ska leverera bibliotekssystemet Cicero till Stockholms stadsbibliotek.
  • Det nya systemet ska vara på plats i slutet av 2025.
  • Cicero används i dag av alla folk- och skolbibliotek i Danmark och många folkbibliotek i Norge, samt skolbibliotek i Sverige.

1 kommentarer

  1. Hur genomtänkt är det här egentligen? Jag menar, visst, fler utlåningsställen kommer helt säkert att resultera i fler utlån, men det det resulterar rimligen också i att många låntagare kommer i kontakt med ett mycket mer begränsat biblioteksutbud än vad de annars hade gjort.

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min