Möten och drömmar driver Barakat Aldammad
13 okt 2020 • 2 min
Möten med människor från världens olika hörn gör att Barakat Aldammad tycker att det är roligt att gå till jobbet varje dag. Han brinner för mångspråksarbetet och är en av årets Bengt Hjelmqvist-pristagare.

Barakat Aldammad får 2020 års Bengt Hjelmqvist-pris för sitt arbete med mångspråk.
Ibland får Barakat Aldammad inköpsförslag på böcker av låntagare med andra modersmål än svenska. Det händer att de är svåra att hitta, men när han lyckas är han nöjd med sitt jobb.
– Det är jätteroligt att se det där leendet på låntagaren som till sist kommer och hämtar boken.
Att få träffa folk från hela världen och höra deras berättelser är drivkraften som gör att han tycker att det är roligt att gå till jobbet på dagarna.
Fakta Barakat Aldammad
- Jobbar som: Mångspråksbibliotekarie vid Lidköpings bibliotek, kontaktperson för expertnätverket för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända.
- Jobbade tidigare: På bank i Qatar i fem år, Skara bibliotek i två och ett halvt år.
- Utbildning: Bibiotekarieutbildad i Damaskus, Syrien.
- Bor: I Lidköping.
- Familj: Fru och två barn.
- Gör på fritiden: Spelar od (stränginstrument från Mellanöstern) i ett band, tycker om simning.
- Läser just nu: Sverigevänner av Arash Sanari.
”Barakat har genom sitt arbete tydligt bidragit till att öppna dörrarna gentemot prioriterade målgrupper som har ett stort behov av biblioteksservice, men av olika anledningar tidigare haft svårt för att komma över tröskeln”, skriver juryn i sin motivering.
– Det känns jättebra, det är svårt att beskriva känslan. Jag vill tacka juryn och de som nominerade mig, säger Barakat Aldammad om att få priset till Bengt Hjelmqvists minne.
– Jag vet vad biblioteket betyder för alla som har kommit hit. Det engagerar mig väldigt mycket.
Han jobbar på Lidköpings bibliotek sedan två år tillbaka. Genom samarbete med bland annat SFI har han lyckats utöka och utveckla både mediebestånd och programverksamhet på andra språk än svenska. Hans arbete handlar inte bara om att bygga ett bestånd, berättar han. Det handlar om att lyfta fram litteraturen och koppla den till aktiviteter.
– De som kommer hit ska känna att, aha, det finns böcker för mig att läsa här.
Hans arbete är också kopplat till integration. Gruppen med andra modersmål än svenska har stort behov av biblioteket.
– När jag kom hit var jag också mycket på biblioteket och läste svenska. Det var en viktig aktör i samhället för mig.
Innan han kom till Sverige 2014 hade han arbetat på bank i Qatar. Men dessförinnan hade han utbildat sig till bibliotekarie i Damaskus och gjort praktik på ett av världens mest kända bibliotek, det i Alexandria. Skillnaderna är givetvis stora, Alexandrias bibliotek är långt mycket större och mer historietungt än något bibliotek i Sverige. Men det finns också likheter.
– I Alexandria jobbar man professionellt och läsfrämjande på ett fantastiskt sätt. Biblioteket tillhör alla.
I Syrien är det annorlunda, där är biblioteken inte en öppen plats på samma sätt.
– Det är stor skillnad, det finns inte så stora möjligheter att jobba fritt och det är svårt att få tag på böcker för alla som vill läsa. Det handlar om makt, säger Barakat Aldammad.
Läs mer › Cecilia Brisander prisas för sitt arbete med nationella minoriteter.
Öppenheten på de svenska biblioteken och deras bidrag till samhället utgör också en drivkraft i hans arbete. Och han älskar att kunna ta del av personers berättelser från andra delar av världen.
– Det är ett fantastiskt arbete att möta andra. Jag vill inte bara göra arbetsuppgifter bakom disken, jag vill lyssna. Jag vill bli en bra lyssnare.
Mycket har hänt de senaste åren, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, tycker han. Han är bland annat kontaktperson för expertnätverket för mångspråksbibliotekarier.
– Det är inte så lätt, men vi har kommit en bra bit. Folkbiblioteken har blivit bättre och bättre på att jobba med de här målgrupperna.
Han har alltid haft stora drömmar. Han ser fram emot att jobba med större nätverk där alla kan få hjälp och ta del av varandras kompetenser.
– Jag är stolt över jobbet jag gör. Vill man göra något, kämpar man för det, kan det bli av, säger han.
Juryns motivering
Barakat Aldammad kom till Sverige 2014 och började arbeta på Lidköpings bibliotek hösten 2018 med uppdraget att vidareutveckla mångspråkarbetet. På kort tid har Barakat byggt upp en framgångsrik verksamhet med SFI som främsta samarbetspart där särskilt mediebeståndet på andra språk har utvecklats. Likaså har utbudet av aktiviteter skapats i nära samarbete med SFI och biblioteket erbjuder nu bland annat flera bokcirklar på lättläst svenska, föreläsningar och kulturarrangemang riktade mot de som har annat modersmål än svenska. Barakat har genom sitt arbete tydligt bidragit till att öppna dörrarna gentemot prioriterade målgrupper som har ett stort behov av biblioteksservice, men av olika anledningar tidigare haft svårt för att komma över tröskeln.Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer