Nätverk med roll som bollplank
3 aug 2020 • 2 min
Omvärldsbevakning, konkreta tips och spaningar på specialbibliotekens roll på framtida arbetsplatser är något som brukar diskuteras på expertnätverkets träffar.

Expertnätverket för specialbibliotek består i dagsläget av cirka 150 medlemmar som bjuds in till nätverksträffar varje vår och höst. Dessutom finns en mejllista för utbyte av kunskap och erfarenheter. Vissa bibliotek har koppling till forskning eller håller öppet för allmänheten, andra inte. Ambitionen med nätverket är att underlätta och stärka bibliotekens kompetens- och verksamhetsutveckling, oavsett målgrupp.
– Som bibliotekarie på specialbibliotek har du en mängd olika arbetsuppgifter, säger Annalena Cronemo, kontaktperson för nätverket.
– Tillsammans med mina kollegor på biblioteket arbetar jag med implementering av nytt bibliotekssystem, bokinköp, utbildning och stöd till bibliotekets målgrupper. Det mesta ryms i vår arbetsvardag, i större eller mindre utsträckning.
Hanna Karlsson, som har varit med i nätverket sedan 2017 och numera ingår i sammankallandegruppen, håller med:
– Ja precis, och ganska ofta är vi ensamma i vår yrkesroll, och har kanske inte något bollplank att rådfråga eller testa idéer med. Här fyller expertnätverket en viktig funktion.
Det senaste året har nätverksträffarna fokuserat på konkreta tips kring omvärldsbevakning, systematiska sökningar, och framtidsspaningar om specialbibliotekens roll på framtidens aktivitetsanpassade arbetsplatser. Och det finns alltid tid och utrymme för dialog och erfarenhetsutbyte.
– När vi har utvärderat träffarna säger många att diskussionerna under fikat var mest givande. Att träffa andra med liknande förutsättningar och fråga – hur gör ni? Dessutom får man chans att knyta kontakter som är värdefulla, även mellan träffarna, berättar Maria Grennall och Åsa Karlsson i sammankallandegruppen.
– Teman för våra träffar utgår alltid från vad medlemmarna i nätverket önskar att träffarna ska handla om. Vid varje nätverksträff tar vi emot förslag om vad vi ska ta upp nästa gång. Det finns mycket kunskap som vi vill ta tillvara och sprida, avslutar Annalena Cronemo.
Vill du vara med i nätverket? Eller ingå i sammankalladegruppen som planerar nätverksträffarna? Kontaktuppgifter hittar du på Svensk biblioteksförenings webbplats. [fakta id=”19738″]
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer