Ny rapport: folkbibliotek sjuder av kreativitet
14 sep 2021 • 2 min
Pengar till stärkta bibliotek har släppt lös utvecklingskraften på biblioteken. Det slår forskare fast i en uppföljning av det tillfälliga statliga anslaget.

Malin Ögland och Ola Pilerot är två av forskarna som har utvärderas satsningen på stärkta bibliotek. Karin Nowé Hedvall (inte med på bild) är den tredje.
Mellan 2018 och 2020 fördelade staten, via Kulturrådet, ett extra anslag på 225 miljoner kronor per år för att öka folkbibliotekens utbud och tillgänglighet, en satsning som regeringen i samband med förra höstens budgetproposition meddelade att man förlänger.
På uppdrag av Statens kulturrådet har forskarna Karin Nowé Hedvall, Ola Pilerot och Malin Ögland vid Högskolan i Borås utvärderat de första tre åren. I den rapport som släpps i dag är en av deras centrala slutsatser ”att det sjuder av kreativitet och utvecklingsiver hos landets folkbibliotekspersonal”. Forskarna rekommenderar således regeringen att ta vara på den kraft för utveckling som personalen utgör, genom att fortsätta satsa på stärkta bibliotek.
I de drygt 1000 ansökningarna om anslaget har tre prioriterade områden identifierats:
- Utveckla biblioteket som plats genom satsningar på infrastruktur, utrustning och annat material.
- Verksamhet och aktiviteter – läsfrämjande, digitala satsningar och annat som handlar om att öka användarnas engagemang och bibliotekens tillgänglighet – som äger rum i och omkring biblioteket.
- Insatser för befintliga och potentiella användare.
Genomgången visar också hur prioriteringarna under åren skiftat i ansökningarna. Här andel beviljade ansökningar (procent) 2018–2020 som innehåller termer kopplade till bibliotekens fysiska inredning, infrastruktur och utrustning:
En annan tydlig trend är att ansökningarna för projekt med fokus på kognitiv tillgänglighet blev fler under de tre åren, sannolikt som en följd av Kulturrådets rapport på det temat.
De tre prioriterade intresseområden som bibliotekens ansökningar i huvudsak är kopplade till, kan ge ledning för framtida, mer riktade anslag, men det är samtidigt viktigt att betona betydelsen av frihet för vad det är möjligt att söka pengar till, skriver forskarna.
En kritisk invändning är att många ansökningar gett uttryck för liknande intressen och därför sannolikt hade gagnats av erfarenhetsutbyte under hela processen, från idé till genomförande. Även om det är viktigt med lokal förankring finns det därför skäl för bibliotek att i högre utsträckning gå samman i gemensamma projekt i framtidens, skriver de tre forskarna.
I rapporten framhäver de särskilt att anslaget inte bara har stärkt biblioteken, utan även bibliotekens personal som har kunnat pröva nya arbetssätt. En allmän ökad förändringsbenägenhet har spirat bland medarbetarna och följden har ofta blivit innovativa nya lösningar och alternativa prioriteringar i jämförelse med etablerade arbetssätt, hävdar forskarna.
Vid framtida utlysningar av medel rekommenderas därför Kulturrådet att framhålla stärkt bibliotekspersonal som en aspekt, inte som ren kompetensutveckling utan för att det tydligt ska framgå att det finns flera fördelar med medel till stärkt biblioteksverksamhet.
Senaste nytt

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min

Plattformarna dominerar men spelar otydliga roller
Hur påverkas vi av de digitala platser där vi befinner oss? Carl Heath, senior forskare vid forskningsinstitutet Rise, beskriver hur det senaste decenniets plattformssamhälle har utvecklats till i dag.
13 jan 2023 • 13 min
0 kommentarer