Ny uppgift: kontaktspårning

26 maj 2020 • < 1 min

I USA är biblioteken stängda. I stället engageras många bibliotekarier som kontaktspårare med uppgift att hitta potentiellt covid-19-smittade och förmå dem att isolera sig.

Foto: Trent Erwin/Unsplash

De flesta amerikanska bibliotek har varit stängda sedan coronakrisen utbröt. I flera städer har bibliotekspersonal i stället engagerats för kontaktspårning, det vill säga att söka rätt på individer som kan ha exponerats för smitta och övertyga dem om att isolera sig.

I San Francisco jobbar sedan en månad mellan 40 och 50 av stadsbibliotekets bibliotekarier som kontaktspårare.

– Att vara en del av kontaktspårnings-teamet för att försöka stoppa smittan känns tillfredsställande, säger bibliotekarien Lisa Fagundes till USA:s biblioteksförenings tidning American Libraries Magazine.

Även i Denver, Colorado, engageras bibliotekarier som kontaktspårare.

– Vår uppgift är att vara till nytta för staden och dess invånare, och det här är ett sätt att vara det, säger Erin Wilkins till tidningen.

Hon är bibliotekarie vid Denvers stadsbibliotek men sköter nu sambandet mellan den lokala hälsomyndigheten och kontaktspårarna från biblioteket.

Den amerikanska biblioteksföreningen, American Libraries Association, har utfärdat riktlinjer som understryker att låntagarnas integritet måste skyddas, även under en pandemi. Information som låntagarna lämnat till biblioteket får inte användas vid kontaktspårning.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min