Nya bibliotek byggs - men stora skillnader mellan kommunerna
18 dec 2019 • 2 min
Det byggs nya bibliotek på flera håll i landet. Men variationen är stor, inte minst när många kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. ”Det är oroväckande”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.
Trots väntande lågkonjunktur och hårda besparingskrav i många kommuner byggs nya bibliotek på många håll. En rapport, som Svensk Biblioteksförening har beställt för att ta reda på hur det ser ut i olika delar av landet, visar att det kommer att invigas ett nytt bibliotek i var femte kommun i landet och nästan lika många uppger att nya bibliotek möjligen är på gång inom fem år. Men rapporten bekräftar också det som föreningen misstänkte, att det finns stora olikheter mellan kommunerna.
– Det är oroväckande. Den visar att likvärdighet när det gäller biblioteksverksamhet är svår att nå, säger Karin Linder.
– Bibliotekslagen stipulerar att det ska finnas en likvärdighet. När alla invånare inte har lika tillgång till information och kultur skapas klyftor som i långa loppet blir svåra att stänga. Det är en orättvisa.
De ekonomiska bekymmer som många kommuner står inför riskerar dessutom att ytterligare öka olikheterna.
– Många kommuner har en ansträngd ekonomi och vissa väljer att dra ner på biblioteken, konstaterar Karin Linder.
Men trots att det finns besparingskrav på kulturen i många kommuner byggs det alltså många nya bibliotek. Bland annat för att det behövs då många biblioteksbyggnader är för gamla och inte längre ändamålsenliga.
Och när bibliotek väl byggs görs varierar det stort vilket inflytande medborgare och personal har i processen, visar rapporten.
– De som väl bygger och satsar har olika metoder. Där tycker vi att det är väldigt bra att man har ett användarperspektiv. Jag blev ganska förvånad att det byggs bibliotek där man varken involverar personal eller invånare. Det är ett ganska gammalmodigt sätt att över huvud taget bygga på.
Rapporten Byggboom är skriven av journalisten Thord Eriksson, numera även chefredaktör för Biblioteksbladet. Undersökningen gjordes under våren 2019 och 265 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.
Fakta Nya biblioteksbyggen
- I var femte kommun kommer ett nytt bibliotek att invigas under de närmaste fem åren.
- I ytterligare nästan lika många kommuner är det möjligt att ett nytt bibliotek invigs under samma period.
- Större renoveringar av bibliotek kommer att äga rum i var fjärde kommun.
- I lite mer en var fjärde kommun där renoveringar planeras är dock behoven större än de planerade insatserna.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer