Nya bibliotek byggs - men stora skillnader mellan kommunerna
18 dec 2019 • 2 min
Det byggs nya bibliotek på flera håll i landet. Men variationen är stor, inte minst när många kommuner har svårt att få ekonomin att gå ihop. ”Det är oroväckande”, säger Karin Linder, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening.


Trots väntande lågkonjunktur och hårda besparingskrav i många kommuner byggs nya bibliotek på många håll. En rapport, som Svensk Biblioteksförening har beställt för att ta reda på hur det ser ut i olika delar av landet, visar att det kommer att invigas ett nytt bibliotek i var femte kommun i landet och nästan lika många uppger att nya bibliotek möjligen är på gång inom fem år. Men rapporten bekräftar också det som föreningen misstänkte, att det finns stora olikheter mellan kommunerna.
– Det är oroväckande. Den visar att likvärdighet när det gäller biblioteksverksamhet är svår att nå, säger Karin Linder.
– Bibliotekslagen stipulerar att det ska finnas en likvärdighet. När alla invånare inte har lika tillgång till information och kultur skapas klyftor som i långa loppet blir svåra att stänga. Det är en orättvisa.
De ekonomiska bekymmer som många kommuner står inför riskerar dessutom att ytterligare öka olikheterna.
– Många kommuner har en ansträngd ekonomi och vissa väljer att dra ner på biblioteken, konstaterar Karin Linder.
Men trots att det finns besparingskrav på kulturen i många kommuner byggs det alltså många nya bibliotek. Bland annat för att det behövs då många biblioteksbyggnader är för gamla och inte längre ändamålsenliga.
Och när bibliotek väl byggs görs varierar det stort vilket inflytande medborgare och personal har i processen, visar rapporten.
– De som väl bygger och satsar har olika metoder. Där tycker vi att det är väldigt bra att man har ett användarperspektiv. Jag blev ganska förvånad att det byggs bibliotek där man varken involverar personal eller invånare. Det är ett ganska gammalmodigt sätt att över huvud taget bygga på.
Rapporten Byggboom är skriven av journalisten Thord Eriksson, numera även chefredaktör för Biblioteksbladet. Undersökningen gjordes under våren 2019 och 265 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.
Fakta Nya biblioteksbyggen
- I var femte kommun kommer ett nytt bibliotek att invigas under de närmaste fem åren.
- I ytterligare nästan lika många kommuner är det möjligt att ett nytt bibliotek invigs under samma period.
- Större renoveringar av bibliotek kommer att äga rum i var fjärde kommun.
- I lite mer en var fjärde kommun där renoveringar planeras är dock behoven större än de planerade insatserna.
Senaste nytt

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min
0 kommentarer