Nya bibliotekschefen i Sölvesborg: ”Det blir en utmaning”
25 aug 2020 • 3 min
Ett år efter att Sofia Lenninger fick lämna posten som bibliotekschef i Sölvesborg kommer hennes efterträdare. Anders Nylander från grannkommunen tar över i oktober.


– Det är kul att få nytt jobb. Lite spännande och lite av en utmaning. Just nu är biblioteket stängt och de har haft en chef som fick gå. Det har varit mycket turbulent så det är en utmaning, säger Anders Nylander som i dag är bibliotekschef i Olofström.
Tjänsten har varit vakant sedan Sofia Lenninger tvingades bort från posten efter en turbulent höst förra året. Hon hade kritiserat det politiska styrets arbete med den nya biblioteksplanen som skulle införas och det ledde till att hon blev ombedd att sluta.
Den 16 oktober tar Anders Nylander över arbetsuppgifterna.
Hur tänker du kring det som hände förra hösten?
– Det är både och. Det är lite läskigt att ta över i en sån miljö. Det finns en oro både bland personalen och i politiken, det är inte så kul då. Samtidigt kan man se det som en utmaning.
Hur ska du hantera den oron?
– Det behövs tid och lugn och ro. Med en struktur löser man detta. Man håller ut, det måste få ta tid.
Han vill skapa en vision för biblioteket och jobba modernt med bland annat mer digitalisering.
– Där vill jag komma någonstans. Jag vill skapa ett bra, modernt bibliotek som alla trivs i. Det känns spännande och kul.
Förra året fick styrande politiker i Sölvesborg kritik för att ha detaljstyrt arbetet med biblioteksplanen. Det är något som Anders Nylander också har stött på tidigare i sitt arbete i andra kommuner.
– Jag är inte så insatt i det som hände då. Men det förekommer i många kommuner att politiker går in och petar i olika planer, säger han.
– Det som var tråkigt var att man strök i mångspråk. Det tillhör en politisk agenda som SD har haft så det var väl därför. Jag kan förstå dem, de ville vara handlingskraftiga och visa sin politik tydligt. Men får hoppas att de träder tillbaka lite, det blir rätt rörigt när de går in med styrning i en verksamhet.
Det är inget han har diskuterat med sin nya arbetsgivare, men han tror att det hänger ihop med en ovana hos politikerna.
– Ju mer erfarenhet de får desto mer förstår de hur det fungerar.
Sölvesborg var också en av få svenska kommuner som valde att stänga bibliotekslokalerna helt under pandemin. Bokutlämning har skett vissa dagar och böcker har körts ut varje vecka till riskgrupper. Lokalerna är fortfarande stängda för allmänheten, men tjänstemän har fått i uppdrag att komma med förslag på hur biblioteken ska kunna öppnas igen med minimal risk för smittspridning.
Anders Nylander ser fram emot att biblioteken öppnar igen i Sölvesborg.
– Givetvis tycker jag att biblioteket ska vara öppet. Andra tycker annorlunda. Det är ju positivt att folk inte blir smittade och att man tar sånt på allvar.
Men han tror också att det går att hålla biblioteken öppna samtidigt som man minimerar smittorisken.
– Jag tycker att biblioteken har en viktig funktion. Det märker man här också, många är upprörda, berättar han.
– Biblioteken har en demokratisk roll. Det är det första man stänger om man inte vill ha demokrati. Man börjar med att bränna böckerna, så är det traditionellt.
MER LÄSNING
Reportage från Sölvesborg Besökarna om förändringarna i biblioteksplanen: ”Jag avskyr det. Alla ska ha behållning av biblioteket”
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
0 kommentarer