Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
25 aug 2020 • 3 min
Ett år efter att Sofia Lenninger fick lämna posten som bibliotekschef i Sölvesborg kommer hennes efterträdare. Anders Nylander från grannkommunen tar över i oktober.
– Det är kul att få nytt jobb. Lite spännande och lite av en utmaning. Just nu är biblioteket stängt och de har haft en chef som fick gå. Det har varit mycket turbulent så det är en utmaning, säger Anders Nylander som i dag är bibliotekschef i Olofström.
Tjänsten har varit vakant sedan Sofia Lenninger tvingades bort från posten efter en turbulent höst förra året. Hon hade kritiserat det politiska styrets arbete med den nya biblioteksplanen som skulle införas och det ledde till att hon blev ombedd att sluta.
Den 16 oktober tar Anders Nylander över arbetsuppgifterna.
Hur tänker du kring det som hände förra hösten?
– Det är både och. Det är lite läskigt att ta över i en sån miljö. Det finns en oro både bland personalen och i politiken, det är inte så kul då. Samtidigt kan man se det som en utmaning.
Hur ska du hantera den oron?
– Det behövs tid och lugn och ro. Med en struktur löser man detta. Man håller ut, det måste få ta tid.
Han vill skapa en vision för biblioteket och jobba modernt med bland annat mer digitalisering.
– Där vill jag komma någonstans. Jag vill skapa ett bra, modernt bibliotek som alla trivs i. Det känns spännande och kul.
Förra året fick styrande politiker i Sölvesborg kritik för att ha detaljstyrt arbetet med biblioteksplanen. Det är något som Anders Nylander också har stött på tidigare i sitt arbete i andra kommuner.
– Jag är inte så insatt i det som hände då. Men det förekommer i många kommuner att politiker går in och petar i olika planer, säger han.
– Det som var tråkigt var att man strök i mångspråk. Det tillhör en politisk agenda som SD har haft så det var väl därför. Jag kan förstå dem, de ville vara handlingskraftiga och visa sin politik tydligt. Men får hoppas att de träder tillbaka lite, det blir rätt rörigt när de går in med styrning i en verksamhet.
Det är inget han har diskuterat med sin nya arbetsgivare, men han tror att det hänger ihop med en ovana hos politikerna.
– Ju mer erfarenhet de får desto mer förstår de hur det fungerar.
Sölvesborg var också en av få svenska kommuner som valde att stänga bibliotekslokalerna helt under pandemin. Bokutlämning har skett vissa dagar och böcker har körts ut varje vecka till riskgrupper. Lokalerna är fortfarande stängda för allmänheten, men tjänstemän har fått i uppdrag att komma med förslag på hur biblioteken ska kunna öppnas igen med minimal risk för smittspridning.
Anders Nylander ser fram emot att biblioteken öppnar igen i Sölvesborg.
– Givetvis tycker jag att biblioteket ska vara öppet. Andra tycker annorlunda. Det är ju positivt att folk inte blir smittade och att man tar sånt på allvar.
Men han tror också att det går att hålla biblioteken öppna samtidigt som man minimerar smittorisken.
– Jag tycker att biblioteken har en viktig funktion. Det märker man här också, många är upprörda, berättar han.
– Biblioteken har en demokratisk roll. Det är det första man stänger om man inte vill ha demokrati. Man börjar med att bränna böckerna, så är det traditionellt.
MER LÄSNING
Reportage från Sölvesborg Besökarna om förändringarna i biblioteksplanen: ”Jag avskyr det. Alla ska ha behållning av biblioteket”
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer